Ισχυρή πτώση στο Χ.Α. με μόλις 22,6 εκατ. «καθαρό» τζίρο

Ισχυρή πτώση στο Χ.Α. με μόλις 22,6 εκατ. «καθαρό» τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά για 5η συνεχή συνεδρίαση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας παρόμοια πορεία των διεθνών αγορών, με την αγορά να «κατεβάζει» ρυθμούς στις συναλλαγές, με την πτώση να έρχεται με εξαιρετικά μικρούς όγκους, ακόμη και στο χώρο του FTSE 25.

Ήταν μια συνεδρίαση όπου «παίχτηκε»... κατενάτσιο, με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι σ'' όλη τη διάρκεια, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε – στην υψηλή κεφαλαιοποίηση – είναι ότι μόνο δύο μετοχές σε όλο τον FTSE 25 διασώθηκαν με θετικό πρόσημο.

Από την άλλη πλευρά, παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη και των τραπεζών, στις μικρότερες αποτιμήσεις έως και την περιφέρεια, υπήρξε κάποια κινητικότητα, κάτι που μαρτυράται από το γεγονός ότι 45 μετοχές έκλεισαν ανοδικά έναντι 61 που υποχώρησαν, συσχετισμός μάλλον ικανοποιητικός, συγκριτικά με την πτώση των κύριων δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης – αν και έγιναν προσπάθειες να κρατηθούν οι 640 μονάδες - έκλεισε στις 638,20 μονάδες με πτώση 1,62%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 635,50 μονάδες λίγο πριν το τέλος και υψηλό στις 646,08 μονάδες στο άνοιγμα.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 29,18 εκατ. ευρώ, με τα 6,57 εκατ. ευρώ, ήτοι το 27% του συνόλου να είναι πακέτα σε Grivalia Properties, ΟΠΑΠ, Jumbo και Εθνική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος ήταν μόλις 22,6 εκατ. ευρώ, επίπεδα που μαρτυρούν ότι ήταν μια συνεδρίαση απολύτως ρηχή.

Στο χώρο των τραπεζών η Πειραιώς δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις χάνοντας 3,97%, η Eurobank -2,65%, η Εθνική -1,92% και η Alpha Bank -1,73%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρές πιέσεις 3,90% δέχτηκε ο τίτλος της ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ απώλεσαν το 3,29% της αξίας τους, καθώς έκοψαν μέρισμα, ενώ η Motor Oil που επίσης έκοψε μέρισμα υποχώρησε κατά 2,36%. Σημαντικές πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν μετοχές όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Σαράντης και Fourlis. Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ (+1,20%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,17%).

Στον Mid Cap απώλειες άνω του 3% είχαν τίτλοι όπως Attica Bank, Intracom Κατασκευές, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και J&P Άβαξ, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Cenergy Holdings, MIG, Ελλάκτωρ, Intracom Holdings και Ικτίνος.

Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα κατέγραψαν τίτλοι όπως Forthnet, Επίλεκτος, Προοδευτική, Σελόντα, Γενική Εμπορίου, Αλουμύλ, Autohellas, Attica Συμμετοχών και CNL Capital.

Μένει να δούμε αν θα βγάλει αντίδραση επανάκτησης των 640 – 650 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο τις επόμενες ημέρες, ώστε να μην απωλεστεί η – έστω βραχυχρόνια – βελτίωση της τεχνικής εικόνας, μετά το πρόσφατο ράλι από τις 600 στις 660 μονάδες.