Και όμως κερδίζουμε όταν οι αγορές «κοιμούνται»
Επενδυτική στρατηγική

Και όμως κερδίζουμε όταν οι αγορές «κοιμούνται»

H επιτυχία των επενδυτικών επιλογών κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Όταν έχει κλείσει ο κύκλος ζωής τους. Όταν έχουν κλείσει οι ανοικτές θέσεις. Όταν έχουν οριστικοποιηθεί τα κέρδη και οι ζημιές. Και όταν το «πινακίδιο» της εκτέλεσης της πώλησης, όταν η θέση είναι long, ή της αγοράς όταν η θέση είναι short, έχει εκδοθεί. 

Και αυτός ο κύκλος των επενδυτικών επιλογών στις οποίες προβαίνουν οι επενδυτές, έχει μια μεγάλη ποικιλία από τακτικές και στρατηγικές. Έχει επίσης ένα μεγάλο εύρος από εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά το χρονικό εύρος και τη χρονική διάρκεια των κινήσεων.

Ήταν ο Μάρτιος του 2016, όταν η Beskope Investment Group, είχε παρουσιάσει μια έρευνα σε σχέση με τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών των χρηματιστηριακών αγορών. Μια δημοφιλέστατη τακτική που ακολουθούν οι traders είναι να ανοίγουν τις θέσεις τους (long ή short) στο άνοιγμα των αγορών και να τις κλείνουν στο κλείσιμο των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων. Αυτή είναι η γνωστή "buy the open, sell the close".

Η έρευνα της Beskope, έδειξε κάτι που ουδείς ανέμενε. Χρησιμοποιώντας σαν σημείο αναφοράς το «SPY ETF», δηλαδή το ETF που ακολουθεί τη πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη S&P500, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η τακτική «της αγοράς στο άνοιγμα και της πώλησης στο κλείσιμο», από το 1993 μέχρι και το 2016 είχε αποδειχθεί ζημιογόνα για όσους την ακολούθησαν. Και μάλιστα οι ζημιές ήταν της τάξης του 20%.

Αντιθέτως, όσοι ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη τακτική, δηλαδή αγόραζαν το SPY ETF με το που έκλειναν οι χρηματιστηριακές αγορές και το πωλούσαν με το άνοιγαν οι αγορές την επόμενη ημέρα, είχαν αποδόσεις της τάξεως του +480% κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος. Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα, η τακτική "buy the close, sell the open”, αποδεικνύεται πολύ κερδοφόρα.

Το συμπέρασμα ήταν ανατρεπτικό, όσον αφορά τις παγιωμένες επενδυτικές αντιλήψεις και τα στερεότυπα που ακολουθούν οι trades. Αποδείχθηκε λοιπόν πως οι αγορές αποδίδουν περισσότερο «όταν κοιμούνται» παρά όταν είναι ξύπνιες και ζωντανές.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τακτικές που προαναφέρθηκαν δεν επηρεάζονται από τη πορεία των μετοχών ή των δεικτών ή των παραγώγων κατά τη διάρκεια του προεπιλεγέντος χρονικού πλαισίου. Οι traders αναμένουν με πειθαρχία την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος που έχουν επιλέξει, ανεξάρτητα των ενδοσυνεδριακών διακυμάνσεων και μεταβολών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θέτουν το ερώτημα, για το πως είναι δυνατόν να έχεις ανοίξει μια χρηματιστηριακή θέση. να πηγαίνεις για ύπνο και να μην σε τρώει η αγωνία για το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, που μπορεί κάλλιστα να μεταβάλλει το άνοιγμα των χρηματιστηρίων την επόμενη ημέρα. Η αγωνία της νύχτας κατά τη διάρκεια της οποίας οι αγορές είναι κλειστές, δεν διαφέρει από την αγωνία κατά τη διάρκεια τη ημέρας με τις αγορές ανοικτές. Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές και οι traders, άλλωστε δεν επηρεάζονται από τη αγωνία, διότι θα πατήσουν μόλις δυο φορές το πλήκτρο των εντολών τους. Στην έναρξη και στη λήξη των κινήσεων τους.

Μόλις πρόσφατα η Beskope Investement Group, επανέκδωσε τα αποτελέσματα της έρευνας της, που φτάνει μέχρι το Q2 του 2022. Σύμφωνα με αυτήν, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα, η απόδοση των χρηματιστηριακών κινήσεων στο SPY ETF κατά τη διάρκεια της νύχτας / overnight, έχουν μετατρέψει τα $100 από το 1993 μέχρι σήμερα σε περίπου $1.100. Αντιθέτως οι κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας / intraday, μετέτρεψαν τα $100 σε περίπου $80.

Όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος η τακτική "buy the close, sell the open”, είναι πολύ κερδοφόρα από τη αντίστοιχη του "buy the open, sell the close". Επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση: «κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει».