Το «καυτό» ακτιβιστικό καλοκαίρι της Elliott και του Paul Singer

Το «καυτό» ακτιβιστικό καλοκαίρι της Elliott και του Paul Singer

Ο Paul Singer είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου επενδυτικού στερεώματος, ειδικά όσον αφορά τον μετοχικό ακτιβισμό. Μπορεί να έγινε γνωστός στην παγκόσμια κοινή γνώμη κυρίως κατά την διάρκεια της σοβαρής διαμάχης του με την κυβέρνηση της Αργεντινής, όταν προσπάθησε να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία του Αργεντινού Δημοσίου για να «πάρει τα λεφτά του πίσω», αλλά την φήμη του την έχει «χτίσει» κυρίως μέσα από τις μεγάλες του επιτυχίες ως μετοχικός ακτιβιστής.

Μέσα από την Elliott Management Corporation και τα άλλα επενδυτικά του οχήματα, ο Singer έχει εξαπολύσει πάρα πολλές ακτιβιστικές εκστρατείες με στόχους διάφορες εταιρείες ανά τον κόσμο. Κάθε φορά που γίνεται γνωστό πως η Elliott αποκτά μετοχική θέση σε εισηγμένη εταιρεία, η μετοχή της επιχείρησης σημειώνει σημαντική άνοδο και τα διοικητικά στελέχη της επιχείρησης παίρνουν αμέσως τηλέφωνο τους δικηγόρους και τους επενδυτικούς συμβούλους τους προκειμένου να ετοιμάσουν την άμυνά τους.

Οι «επιθέσεις» του είναι τόσο πολλές που δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να αναφερθούμε σε αυτές. Από τις πιο πρόσφατες εκστρατείες, μεγάλη εντύπωση είχαν κάνει αυτή με την Twitter, η οποία τελικά πουλήθηκε στον Elon Musk και αυτή με την ιαπωνική Softbank (9984 TOKYO), από την οποία η Elliott αποκόμισε σημαντικά κέρδη.

Παρά το γεγονός πως όλες οι μεγάλες επενδυτικές επιχειρήσεις όπως η Elliott «δεν κοιμούνται ποτέ», η έντονη δραστηριότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα μας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

Η πιο πρόσφατη κίνηση της ακτιβιστικής εταιρείας έγινε γνωστή πρόσφατα, όταν η Elliott έστειλε επιστολή στην διοίκηση της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Southwest Airlines (LUV NYSE), η οποία εδρεύει στο Ντάλας της πολιτείας του Τέξας των ΗΠΑ και είναι από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που κατάφερε να μεγαλώσει βασιζόμενη στα πολύ φθηνά εισιτήρια.

Η Elliot αποκάλυψε πως έχει αποκτήσει μερίδιο αξίας περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία, η συνολική χρηματιστηριακή αξία της οποίας είναι κοντά στα 17 δισεκατομμύρια.

Με το μερίδιο της τάξης του 11%, η Elliott ζήτησε από την διοίκηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες με σκοπό την βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Southwest, η οποία τα τελευταία χρόνια υστερεί σημαντικά σε αποδόσεις σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της, και την άνοδο της τιμής της μετοχής της η οποία δεν έχει πάει καθόλου καλά.

Στις προτάσεις της Elliott προς την διοίκηση περιλαμβάνονται και ορισμένες που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές, όπως η επιβολή χρεώσεων σε υπηρεσίες που ήταν πάντα δωρεάν για τους επιβάτες της Southwest, η οποία όπως είπαμε φημίζεται για τις φθηνές υπηρεσίες της. Η Elliott υποστηρίζει πως η εφαρμογή των προτάσεών της θα ανεβάσει τα κέρδη της εταιρείας και θα φέρει και άνοδο της μετοχής της κατά 90% μέσα σε έναν χρόνο.

Οι προτάσεις μπορεί να φαίνονται λογικές αλλά, όπως επισημαίνει το Breakingviews Reuters, η εφαρμογή τους μπορεί να αλλοιώσει την φυσιογνωμία της επιχείρησης και να διώξει τους πιστούς πελάτες. Δεν αποκλείεται να δούμε μία μάχη μεταξύ της Elliott και της διοίκησης μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς το μερίδιο που έχει αποκτήσει η επενδυτική εταιρεία είναι αρκετά μεγάλο.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές ανέβασαν την τιμή της μετοχής κατά 8% περίπου μόλις έγινε γνωστή η είδηση. Τις επόμενες μέρες όμως, από τα 30 δολάρια υποχώρησε προς τα 28,50 κάτι που δείχνει πως υποχώρησε ο αρχικός ενθουσιασμός.

Λίγες μέρες πιο πριν, η Elliott είχε χτυπήσει άλλη μία εταιρεία με έδρα το Ντάλας, την κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών Texas Instruments (TXN NASDAQ). Την 28η Μαΐου, μία επιστολή της Elliott έφθασε στην διοίκηση της εταιρείας και την ενημέρωσε για την απόκτηση μετοχών αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Texas Instruments είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου, η χρηματιστηριακή της αξία είναι πάνω από 170 δισεκατομμύρια δολάρια και η μετοχή της έχει ανεβεί κατά περίπου 15% μέσα στην χρονιά. Με την επιστολή της, η Elliott ζητά από την διοίκηση να γίνει πιο πειθαρχημένη στον τομέα της διαχείρισης των διαθεσίμων της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, του Reuters και του Barron’s, η επενδυτική εταιρεία ζητά στην ουσία από την διοίκηση να μειώσει τις δαπάνες για επενδύσεις και να αφοσιωθεί στην αύξηση των ταμειακών ροών της εταιρείας. Δεδομένου του μεγέθους της Texas Instruments και των πρώτων αντιδράσεων των αναλυτών, δεν φαίνεται πως η Elliott μπορεί να ασκήσει σημαντική πίεση για την υιοθέτηση των προτάσεών της, κάτι που ίσως εξηγεί και την αδιάφορη πρώτη αντίδραση των αγορών.

Στις 20 Μαΐου, το Bloomberg δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Elliott έχει αποκτήσει θέση αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην αμερικανική βιομηχανία Johnson Controls (JCI NASDAQ), η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατασκευάζει συστήματα που χρησιμοποιούνται κυρίως στην κατασκευή κτιρίων (τα προϊόντα της είναι τόσα πολλά που δεν έχει ιδιαίτερο νόημα μία πιο λεπτομερής αναφορά).

Η Elliott δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αλλά το Bloomberg είχε πιθανολογήσει τότε πως η επενδυτική εταιρεία πιθανότατα θα επιδιώξει την πραγματοποίηση διοικητικών αλλαγών προκειμένου να επιτύχει την άνοδο της μετοχής που έχει κατώτερες αποδόσεις από αυτές των ανταγωνιστριών εταιρειών της.

Περνώντας στην Άπω Ανατολή, την 5η Ιουνίου οι Financial Times ανέφεραν πως η Elliott έχει αγοράσει μετοχές αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ιαπωνική εταιρεία συμμετοχών (στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας) Softbank (9984 TOKYO).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Elliott έχει ήδη έρθει σε επαφή με την διοίκηση και τον διευθύνοντα σύμβουλο Μασαγιόσι Σον, ζητώντας την υιοθέτηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο άκουσμα της είδησης, η μετοχή της Softbank ανέβηκε κατά 7% και η χρηματιστηριακή της αξία πέρασε τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Singer και η Elliott πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση επισημαίνοντας το γεγονός πως η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι τουλάχιστον 50% πιο χαμηλή από την – θεωρητική τουλάχιστον – αξία των συμμετοχών της σε διάφορες εταιρείες (μόνο το μερίδιό της στην Arm Holdings (ARM NASDAQ) αξίζει κοντά στα 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν έχουν γίνει δημόσια σχόλια από την πλευρά της Softbank και της Elliott, αλλά πρέπει να επισημάνουμε πως η Elliott είχε πάρει σημαντική θέση στην ιαπωνική εταιρεία και το 2020 και ύστερα από καιρό αποχώρησε καταγράφοντας σημαντικά κέρδη.

Έναν μήνα νωρίτερα, τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, το Bloomberg είχε μεταδώσει την πληροφορία πως η Elliott είχε αποκτήσει συμμετοχή στην γιγαντιαία ιαπωνική εμπορική εταιρεία Sumitomo (8053 TOKYO). Το ποσοστό της συμμετοχής δεν έχει γίνει γνωστό αλλά πιθανολογείται πως μπορεί να υπερβαίνει το 2%.

Το διεθνές πρακτορείο είχε αναφέρει τότε πως η Elliott είχε έρθει σε επαφή με την διοίκηση της Sumitomo, πιθανώς ζητώντας την αύξηση των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους.

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά λίγες μέρες αργότερα η διοίκηση της ιαπωνικής εταιρείας ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και την συνολική αύξηση των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους (μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών) από το 30% στο 40% των κερδών της για τα επόμενα χρόνια.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η Sumitomo, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι κοντά στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες στις οποίες η Berkshire Hathaway του Warren Buffet έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο από το 2020.

Η τελευταία, για σήμερα, σημαντική κίνηση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας είναι η αγορά σημαντικής ποσότητας μετοχών της αγγλικής εξορυκτικής εταιρείας Anglo American Holdings (AAL LONDON) είναι και η πρώτη που έγινε γνωστή χρονικά από όλες που εξετάζουμε σήμερα. Πρόκειται για την εξορυκτική εταιρεία Anglo American Holdings (AAL LONDON) με έδρα το Λονδίνο.

Την 26η Απριλίου έγινε γνωστό επισήμως πως η Elliott έχει αποκτήσει έκθεση σε 33,6 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, η αξία των οποίων είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Anglo, η οποία μόλις είχε γίνει αντικείμενο πρότασης εξαγοράς από την BHP (BHP LONDON, NYSE, SYDNEY).

Η επένδυση της Elliott λογικά δεν σχετίζεται με την κίνηση της BHP αλλά με το γεγονός πως αυτή η εξορυκτική εταιρεία θεωρείται ούτως ή άλλως υποτιμημένη και είναι βέβαιο πως η Elliott ήδη πιέζει την διοίκηση για την προώθηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας που θα δώσει ώθηση στην μετοχή.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως την στιγμή που μιλάμε η αμερικανική ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία του Paul Singer έχει στα σκαριά και άλλες παρόμοιες κινήσεις από τις οποίες θα προσπαθήσει να αποκομίσει σημαντικά κέρδη. Δεν ξέρουμε ποιες όλες τις κινήσεις της Elliott θα αποδειχθούν επιτυχημένες, κρίνοντας όμως από τις ιστορικές της επιδόσεις υποθέτουμε πως αυτό θα γίνει στις περισσότερες.