Κέρδη 330 μονάδων ο Dow Jones με το βλέμμα στο πακέτο στήριξης

Κέρδη 330 μονάδων ο Dow Jones με το βλέμμα στο πακέτο στήριξης

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα η αμερικανική αγορά με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν και οι τρεις σημαντικά κέρδη, εν αναμονή μιας πιθανής συμφωνίας Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε στις 27.781 μονάδες με κέρδη 329 μονάδων ή 1,2%, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,8% ολοκληρώνοντας στις 3.363 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που βρέθηκε στις 11.167 μονάδες με άνοδο 0,7%.

Η αισιοδοξία των επενδυτών στηρίζεται κυρίως στην προσδοκία συμφωνίας για ένα πέμπτο πακέτο στήριξης της οικονομίας, παρόλο που η σημερινή συνάντηση της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι με τον ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν υπήρξε άκαρπη, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πορεία των δεικτών με τον Dow να διαγράφει περισσότερες από 100 μονάδες από τα κέρδη του.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, ενώ εισερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει πως «θα κάνουμε ακόμη μια σοβαρή προσπάθεια να επιτύχουμε συμφωνία και νομίζω ότι όλοι μας είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων παραμένουν διαφορές που πρέπει να επιλυθούν σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων από την κρατική και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και την προστασία των επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και το «χαοτικό» πρώτο debate μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν με τους δύο άνδρες που διεκδικούν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, να ανταλλάσουν βαρείς χαρακτηρισμούς.

Τέλος, στα μάκρο της ημέρας, τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73 ετών κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 20200 εξαιτίας του σοκ που προκάλεσε η πανδημία, επιβεβαίωσε την Τετάρτη η τρίτη αναθεωρημένη μέτρηση για το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 31,4% σε ετήσια βάση γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από το 1947, έτος που το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου άρχισε να κρατάει στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας.