Κέρδη σε Ευρώπη και Wall - Εκτόξευση σε πετρέλαιο, αέριο και εμπορεύματα

Κέρδη σε Ευρώπη και Wall - Εκτόξευση σε πετρέλαιο, αέριο και εμπορεύματα

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα, ενώ και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές γύρισαν σε θετικό έδαφος - πλήν του ελληνικού χρηματιστηρίου - μετά και τις καθησυχαστικές δηλώσεις από τον πρόεδρο της Fed Tζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, με επιτοκιακές αυξήσεις, παρά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η γεωπολιτική κρίση. 

Κέρδη 596,40 μονάδων για τον Dow Jones στις 33.891 μονάδες (+1,79%), άνοδος 1,86% για τον S&P 500 στις 4.386 μονάδες ενώ και ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 13.752 μονάδες.

Στην άλλη άκρη του ατλαντικού ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% με τον επιμέρους δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύεται 4,1% τη στιγμή που η τιμή του brent ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Η τιμή αλουμινίου, φυσικού αερίου αλλά και οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα κατέρριψαν σήμερα νέα ιστορικά υψηλά. Συγκεκριμένα το αλουμίνιο με άνοδο 2,4% ξεπέρασε τα 3.460 δολάρια ανα τόνο ενώ το φυσικό αέριο έγραψε ενδοσυνεδριακά ιστορικά υψηλά στα 193,35 ευρώ ανα μεγαβατώρα για να κλείσει τελικά στα 174 ευρώ με άνοδο 43%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης, με κέρδη 1,4%, ενώ χθες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 11 μηνών.

Στη σκιά του πολέμου, το ρούβλι καταγράφει βαριές απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας στα 110 ανά δολάριο, καθώς η Ρωσία πιέζεται από όλες τις πλευρές με τις κυρώσεις της Δύσης και οι πωλήσεις ξένου συναλλάγματος από τις ρωσικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την ελεύθερη πτώση του νομίσματος. 

Στην αγορά συναλλάγματος, οι επενδυτές επέλεξαν και πάλι τα ασφαλή καταφύγια, με το δολάριο να ενισχύεται 0,3% στις 97,777 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 και το ελβετικό φράγκο να κινείται σε υψηλό επταετίας έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε κάτω από το 1,11 με αναλυτές να βλέπουν να δοκιμάζει σύντομα το επίπεδο του 1,10. 

Χρυσός

Απώλειες καταγράφει ο χρυσός καθώς η ενίσχυση του δολαρίου κατέστησε το πολύτιμο μέταλλο ακριβότερο και κατά συνέπεια λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές. 

H τιμή spot του χρυσού υποχωρεί κατά 0,82% στα 1.927 δολάρια ανά ουγγιά.