Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την ανησυχία για δεύτερο κύμα της πανδημίας

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την ανησυχία για δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να αναζητούν ειδήσεις αισιοδοξίας, καθώς η ανησυχία μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού συνεχίζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε κέρδη 0,72% και διαμορφώθηκε στις 359,74 μονάδες, με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να οδηγεί την ανοδική αντίδραση, ενώ η πλειοψηφία των υπόλοιπων επιμέρους κλάδων έκλεισε σε θετικό έδαφος.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε στις 12.177 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,69%, ενώ άνοδο 0,97% σημείωσε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, κλέινοντας στις 4.918 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη FTSE 100 στην Μεγάλη Βρετανία, που διαμορφώθηκε στις 6.147 μονάδες, με άνοδο 0,38%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 19.234 μονάδες.

Τέλος, κέρδη 1,04% κατέγραψε και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 7.270 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, ισχυρή άνοδο άνω του 7% κατέγραψε η μετοχή της Lufthansa, μετά την συμφωνία για την διάσωση του αεροπορικού κολοσσού μεταξύ της διοίκησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

«Αυτή η συμφωνία έχει να κάνει με πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας και τη θέση της Γερμανίας στις παγκόσμιες αγορές», είπε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Παράλληλα, η EasyJet PLC ανακοίνωσε σήμερα ότι άντλησε 418,6 εκατ. λίρες μέσω διάθεσης μετοχών και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να ενισχύσει την ρευστότητα της και την πιστωτική της θέση, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει 59,5 εκατ. νέες κοινές μετοχές στις 703 πένες ανά μετοχή. Αυτό αποτελεί discount 5% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης στις 740 πένες.

Τέλος, βουτιά 71% σημείωσε η μετοχή της Wirecard, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης πως κατατέθηκε επίσημο αίτημα πτώχευσης έπειτα από την «τρύπα» του 1,9 δισ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στον ισολογισμό της. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που διαπραγματευόταν στον αναγνωρισμένου κύρους δείκτη DAX της Γερμανίας που κηρύσσει πτώχευση.

Η γερμανική εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το αίτημα υποβλήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου, εξαιτίας της επικείμενης αφερεγγυότητας και των υπερβολικών χρεών της εταιρείας.

Μάλιστα, τόνισε πως εξετάζει το εάν θα υποβάλει αντίστοιχο αίτημα για τις θυγατρικές της.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επισκιάσθηκε σημαντικά από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ύψος της ύφεσης στην Ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας. Πιο αναλυτικά, το Ταμείο, στην χθεσινή έκθεσή του, αναθεώρησε επί τα χείρω τις οικονομικές του προβλέψεις για το 2020, αναμένοντας πλέον η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4,9% φέτος, μέγεθος μειωμένο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Τον Ιανουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας αυτό το έτος.

Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ύφεση στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 10,2%, ενώ το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ. Το Ταμείο εκτιμά ότι το 2021 η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει 5,4%, σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης 5,8% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021).