Το κρυπτονόμισμα που απειλεί τους short sellers με κατάσχεση

Το κρυπτονόμισμα που απειλεί τους short sellers με κατάσχεση

Τα τέλη συναλλαγών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα. Τα τέλη συναλλαγών συνήθως αυξάνονται σε περιόδους γρήγορης προσαύξησης της τιμής διαπραγμάτευσης του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος. Σε κάθε περίοδο που οι επενδυτές ήταν bullish, με δεδομένα που φτάνουν πίσω στο 2012, είχαν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των τελών συναλλαγών στο δίκτυο. Η μοναδική εξαίρεση αποτελεί η αύξηση την άνοιξη του 2021, όταν η τιμή ανέβηκε στα $69.000, αλλά τα τέλη συναλλαγών παρέμειναν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όταν μεταφράζουμε τα τέλη συναλλαγών σε δολάρια, τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά που παρατηρήθηκαν πριν από το 2017- όταν η χρήση του δικτύου δεν ήταν τόσο ιδιαίτερα διαδεδομένη. Η χαμηλότερη συναλλαγή που καταγράφηκε κατά το 2022 ήταν 0.000004541 BTC ενώ η μέση καταγραφή ήταν 0.00001292 - η χαμηλότερη που καταγράφεται όλα τα χρόνια με εξαίρεση το 2011.

Τι σημαίνει αυτό; Δεν υπάρχει ζήτηση για συναλλαγές στο δίκτυο Bitcoin;

Σε περιόδους υψηλής ζήτησης για χώρο σε ένα block συναλλαγών, όταν υπάρχουν πολλές εκκρεμείς συναλλαγές, οι χρήστες μπορούν να αυξήσουν το τέλος συναλλαγών για να επιβραβεύσουν τους miners και να προσθέσουν την συναλλαγή τους σε ένα block που είναι γνωστός ως pay-as-bid mechanism. Οι miners αποφασίζουν ποιες συναλλαγές θα προσθέσουν σε ένα block συναλλαγών και οι χρήστες πληρώνουν ένα τέλος για να συμπεριληφθεί η συναλλαγή τους πιο γρήγορα στο δίκτυο. Ο διαθέσιμος χώρος σε ένα block συναλλαγών παίζει καθοριστικό ρόλο για την αυξομείωση των τελών συναλλαγών στο δίκτυο. Σε περιόδους αύξησης της τιμής του κρυπτονομίσματος, βλέπουμε ότι τα μπλοκ συναλλαγών ήταν γεμάτα, ωστόσο από τον Ιούνιο του 2021 που είχαμε την πτώση στα $29.000 λόγω της απαγόρευσης του mining στην Κίνα, και έκτοτε τα τέλη συναλλαγών έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα. Ακόμα και την περίοδο που η τιμή αυξήθηκε στα $69.000 τα τέλη συναλλαγών δεν αυξήθηκαν. Ακόμα και πριν το 2017, όταν τα μπλοκ δεν ήταν γεμάτα, οι χρήστες επέλεξαν να πληρώσουν υψηλά τέλη για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές τους όσο πιο γρήγορα ή λόγω της κακής ποιότητας των εργαλείων για να εκτιμήσουν πόσο τέλος συναλλαγών πρέπει να προσθέσουν…Μόνο όταν τα μπλοκ είναι γεμάτα η τιμή αυξάνεται καθοριστικά, ωστόσο σε περιόδους υψηλής ζήτησης ακόμα και να μην είναι γεμάτα τα τέλη συναλλαγών αυξάνονται.

Ποιος είναι ο λόγος που είναι χαμηλά;

Ο βασικός λόγος της πτώση στη χρήση του αποθηκευτικού χώρου στα μπλοκ, είναι η αυξανόμενη χρήση των συναλλαγών τύπου Segregated Witness (SegWit), που εισήχθησαν στον κώδικα του Bitcoin τον Αύγουστο του 2017, και επέλυσε ένα σημαντικό πρόβλημα και τον τρόπο που το μέγεθος μιας συναλλαγής υπολογίζεται. Αντίστοιχα οι χρήστες μπορούν να πετύχουν οικονομία στα τέλη συναλλαγών με την ομαδοποίηση περισσότερων από έναν συναλλαγών. Για παράδειγμα ένα ανταλλακτήριο μπορεί να στείλει μαζικά μια συναλλαγή σε περισσότερους από ένας πελάτες.

Πόσο έχουν μειωθεί οι καθημερινές συναλλαγές στο δίκτυο του Bitcoin;

Οι ημερήσιοι αριθμοί συναλλαγών έχουν μειωθεί σταθερά από το 2019, όταν το δίκτυο του bitcoin επεξεργάζεται έως και 500.000 txs την ημέρα. Το παρακάτω γράφημα δείχνει το % του γεμάτου χώρου ανά μπλοκ καθώς και το πλήθος συναλλαγών.

Ένας λόγος για τη σημαντική μείωση, είναι ότι οι τελευταίες συναλλαγές του USDT στο Omni Network σταμάτησαν τον Ιούνιο του 2021, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό συναλλαγών στο δίκτυο.

Ένας ακόμα λόγος που μειώνει το κόστος συναλλαγών, είναι η αύξηση των δικτύων δεύτερου επιπέδου (παράλληλων) γνωστό ως Lighting Network, που αυξήθηκε επίσης σημαντικά τον Ιούνιο του 2021.

Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω γράφημα, το Bitcoin βρίσκεται στην 6η θέση σχετικά με τα τέλη συναλλαγών που πληρώνουν οι χρήστες στο δίκτυο - με τον σταθμισμένο ημερήσιο κόστος συναλλαγών τις τελευταίες 7 ημέρες να ανέρχεται στα $619.573 ενώ στο δίκτυο του Ethereum οι χρήστες πλήρωσαν $24,487,397.