«Μαύρο» πενθήμερο στο Χρηματιστήριο με πτώση 19,4%

«Μαύρο» πενθήμερο στο Χρηματιστήριο με πτώση 19,4%

Μια από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών ολοκληρώνεται σήμερα, σπάζοντας πολλά αρνητικά ρεκόρ τόσο στη Wall Street όσο και στην Ευρώπη, οπότε το Χ.Α. βρέθηκε στο καναβάτσο υποφέροντας από πωλήσεις πανικού που οδήγησαν το Γ.Δ. σε πτώση 19,39% το 5ήμερο.

Με τα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως να πληθαίνουν, αναγκάζοντας ολοένα και περισσότερες χώρες να επιβάλουν μέτρα καραντίνας, τόσο σ’ ότι αφορά τη σύνδεση με τις άλλες χώρες, όσο και στο εσωτερικό τους, οι οικονομίες βρίσκονται στο «γύψο» της ακινησίας και της πολύ μεγάλης ανησυχίας για το μέγεθος της ζημιάς.

Το χτύπημα σε πληθώρα κλάδων που είναι ναυαρχίδες του συστήματος, όπως τουρισμός, μεταφορές, ναυτιλία και εμπόριο είναι τεράστιο, με όλες τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες Ευρώπης και Αμερικής να απεργάζονται μέτρα στήριξης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατάρρευσης.

Η γενικευμένη καραντίνα ακυρώνει εντελώς τη λειτουργία της οικονομίας διεθνώς, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τόσο διευρυμένα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αναλόγως με το πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα, εξαρτάται και η ζημιά που θα έρθει.

Πάντως, οι αγορές με την κίνησή τους αυτή την εβδομάδα έδειξαν να προεξοφλούν εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις, καθώς την Πέμπτη οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας τους, ενώ ο Dow Jones είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από το κραχ του ’87!

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο δε θα μπορούσε να έχει καλύτερη εικόνα ως μικρή, ρηχή και περιφερειακή αγορά, συνδυαστικά με τις ευρύτερες δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται πρωτίστως με τον ιό, όσο και με τα μέτωπα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 4ετίας αυτή την εβδομάδα χάνοντας 19,39% της αξίας του, με τον FTSE 25 να υποχωρεί 20,18% και τον τραπεζικό δείκτη να ισοπεδώνεται σε ποσοστό 22,27%! Παράλληλα, από τις 24 Ιανουαρίου και τα υψηλά 5ετίας των 948 μονάδων το Χ.Α. καταγράφει πτώση περίπου 400 μονάδων, υποχωρώντας σε ποσοστό 43% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 58% σε επίπεδο τραπεζικού!

Μέσα σ’ ένα περιβάλλον γενικευμένου πανικού, σπασίματος margins και άτακτων ρευστοποιήσεων σε όλο το φάσμα του ταμπλό, καμιά τεχνοκρατική προσέγγιση δεν έχει αξία στην αγορά, παρ’ ότι οι πτωτικές υπερβολές είναι σχεδόν πρωτοφανείς, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του Χ.Α. είναι σε άμεση συνάρτηση με την εικόνα των διεθνών αγορών που επίσης βρίσκονται σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα.

Σήμερα Παρασκευή το Χ.Α. πιστοποίησε την ανασφάλεια και τη διαταραγμένη ψυχολογία καθώς δεν μπόρεσε να υποστηρίξει επάξια την αρκετά καλή τεχνική αντίδραση που έβγαζε τις πρώτες ώρες, με το κλείσιμο να είναι πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας, τόσο για τους δείκτες όσο και για σχεδόν όλες τις μετοχές.

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 551,97 μονάδες με άνοδο 2,49%, παρ’ ότι έφτασε να κερδίζει έως 5,67%. Η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 80,9 εκατ. ευρώ, μένοντας για 3η διαδοχική συνεδρίαση κάτω από το όριο των 100 εκατ. ευρώ, ύστερα από ένα σερί 12 συνεδριάσεων όπου κυμάνθηκε σταθερά πάνω από αυτό το όριο.

Όπως σημειώνει σε σημερινό του σχόλιο ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «η πτώση του πτώση  του τζίρου τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ενδέχεται να είναι ένα πρώτο θετικό σημάδι για την σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη, με την προϋπόθεση ότι και στους διεθνείς δείκτες θα υπάρξει ανακοπή της βίαιης υποχώρησης».

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.387,56 μονάδες με άνοδο 3,21%, παρ’ ότι κέρδιζε έως 6,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 393,32 μονάδες με άνοδο 6,35%, μολονότι ενισχύονταν έως 12,31%.

Οι τράπεζες δεν κράτησαν τα κέρδη τους κλείνοντας πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας. Η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 8%, η Eurobank +7,04% παρ’ ότι έφτασε έως το +13,92%, η Πειραιώς +6,52% ενώ έφτασε έως το +12,87%, ενώ η Εθνική παρ’ ότι έφτασε έως το +11,31%, έκλεισε μόλις στο +2,27%.

Στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισε η μετοχή της Aegean Airlines που έκλεισε με άνοδο 14,29% καθώς είχε πιεστεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα με φόντο τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο των αερομεταφορών από την παύση των ταξιδιών.

Κέρδη 6% είχε η Coca Cola HBC (χθες έχασε το 15,07% της αξίας της), η Ελλάκτωρ στο +5,16%, ΟΛΠ +4,90%, ΑΔΜΗΕ +4,40%, Σαράντης +4,30%, Viohalco +4,02% κ.λπ. Στον αντίποδα, πτώση 4,07% είχε η Τέρνα Ενεργειακή, στο -2,22% η Τιτάν, -2,13% ο ΟΠΑΠ και -1,64% η ΔΕΗ.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη είχαν μετοχές όπως Έλτον, Ολυμπιακή Τεχνική, Profile, Ικτίνος, Κρι Κρι, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 66 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 41 με πτώση.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς