Με απώλειες 12% έφυγε ο Μάιος για το ελληνικό χρηματιστήριο

Με απώλειες 12% έφυγε ο Μάιος για το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές να μην κρατούν τα αρχικά τους κέρδη και να γυρνούν το απόγευμα σε πτωτική τροχιά, το ελληνικό χρηματιστήριο μπόρεσε και κράτησε τα θετικά πρόσημα στους κεντρικούς δείκτες, έχοντας τη στήριξη κάποιων τραπεζικών μετοχών, παρ'' ότι η γενική εικόνα της αγοράς ήταν μεικτή.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB δεν μπόρεσε να επανακτήσει τη ζώνη των 22.000 μονάδων, ενώ πτωτικά και κάτω από τις 12.700 μονάδες με απώλειες άνω του 0,80% κινείται και ο δείκτης Xetra DAX, ήτοι το σημαντικότερο χρηματιστήριο της Ευρώπης.

Βεβαίως το Χ.Α. έτσι κι αλλιώς και παρά τη χθεσινή αντίδραση «χρωστούσε» άνοδο καθώς το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου ήταν εξαιρετικά δύσκολο εν μέσω εντυπωσιακού πτωτικού σερί, που αφαίρεσε όλα τα κέρδη από το ράλι του Απριλίου, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2017!

Ο μήνας έφυγε με σημαντικές απώλειες τόσο για τους κύριους δείκτες όσο και για το υπόλοιπο φάσμα του ταμπλό, ενώ οι τράπεζες πλήρωσαν περισσότερο το... μάρμαρο της αβεβαιότητας, χάνοντας μηνιαίως άνω του 20%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 12% το Μάιο, χάνοντας και με το παραπάνω τα κέρδη του Απρίλη. Θυμίζουμε ότι οι τραπεζικές μετοχές το μήνα Απρίλιο είχαν διαγράψει ράλι που έφτασε έως το 32%.

Η υπόθεση της Folli Follie στιγμάτισε το μήνα που έφυγε, καθώς η έκθεση του αμερικανικού fund QCM την Παρασκευή 4 Μαΐου, συντάραξε συθέμελα όλο το σύστημα, προξενώντας κλυδωνισμούς πρώτα στο συγκεκριμένο όμιλο και κατόπιν και στην υπόλοιπη αγορά, μεταγγίζοντας το «μικρόβιο» της αναξιοπιστίας και της ανασφάλειας.

Ήδη πάντως οι εξελίξεις γύρω από αυτή την υπόθεση, μάλλον... δικαιώνουν τα στελέχη του fund, καθώς η μετοχή της Folli Follie καταποντίστηκε στο ταμπλό περί το 70%, χάνοντας και 704 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της την περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα, δραματικά άσχημη φαίνεται πως είναι η κλιμάκωση σ'' αυτή την ιστορία, δεδομένου ότι η διοίκηση δεν έχει καταφέρει να δώσει στο ελάχιστο πειστικές απαντήσεις, ενώ η Επ. Κεφαλαιαγοράς κλιμακώνει την πίεσή της, στέλνοντας την υπόθεση στον εισαγγελέα εφετών.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, και δεδομένου ότι μιλάμε για μετοχή του FTSE 25 και από τους πλέον προβεβλημένους ομίλους, εύλογα η αγορά επλήγη από τον ιό της ανασφάλειας.

Η σημερινή συνεδρίαση – Κυρίαρχη η Eurobank

Σ'' ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, το Χ.Α. κινήθηκε μόνιμα σε θετική τροχιά, διορθώνοντας για δεύτερη συνεχή ημέρα τις προηγούμενες πτωτικές ακρότητες. Ο Γενικός Δείκτης μετά το +1,52% της Τετάρτης, σήμερα έκλεισε στις 755,85 μονάδες με άνοδο 0,83%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 761,45 μονάδες (+1,62%) και χαμηλό στις 750,61 (+0,18%) μονάδες στο άνοιγμα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.990,59 μονάδες με άνοδο 0,64%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.196,74 μονάδες με άνοδο 0,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,09% με κλείσιμο στις 839,05 μονάδες.

H αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 147 εκατ. ευρώ με περίπου τα 100 εξ αυτών να γίνονται στις δημοπρασίες, λόγω του rebalancing που έλαβε χώρα στους δείκτες MSCI, καθώς από αύριο ισχύουν οι νέες συνθέσεις και οι νέες σταθμίσεις.
Θυμίζουμε ότι στο δείκτη MSCI Standard Greece (όπου διαγράφηκε η FF Group) συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank, Jumbo, Τιτάνα και Πειραιώς. Στο δείκτη MSCI Small Cap πλην της Folli Follie εισήχθη και η ΓΕΚ Τέρνα (άρα ίσως έχουμε κινήσεις και εδώ) ενώ διεγράφη ο τίτλος των ΕΛΠΕ.

Παρά τα κέρδη στο Γενικό Δείκτη, η επιφυλακτικότητα ήταν κυρίαρχη, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι η εικόνα τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο του Χ.Α. ήταν μεικτή.

Στις τράπεζες, κυρίαρχη σε όλη τη συνεδρίαση ήταν η Eurobank που έκλεισε με άνοδο 6,51% διακινώντας ισχυρό όγκο 34,1 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρο 30,76 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 1/3 του συνόλου! Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 6,20% και η Εθνική κατά 3,14%, ενώ πτώση 2,09% είχε η Alpha Bank.

Στο χώρο των blue chips απώλειες 4% κατέγραψε η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν και ΕΧΑΕ. Αντιθέτως, καλή εικόνα είχαν τίτλοι όπως ΟΤΕ, Grivalia Properties, Jumbo, Lamda Development κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που έκλεισαν με πτώση.