Με κέρδη 12,53% έκλεισε το Χρηματιστήριο τον Απρίλιο

Με κέρδη 12,53% έκλεισε το Χρηματιστήριο τον Απρίλιο

Συνεδρίαση διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών σε τράπεζες και FTSE 25 ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ακολούθησε παρόμοια κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών, όμως ο μήνας έφερε σημαντική αντίδραση, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 12,53%, τον FTSE 25 στο +12,49%, ενώ μεγάλος ασθενής παραμένει ο τραπεζικός κλάδος που υποχώρησε εκ νέου κατά 4,95%.

Σήμερα Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628,25 μονάδες με πτώση 2,13% και κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 627,20 μονάδες (-2,30%), ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 644,39 μονάδες όταν ενισχύονταν κατά 0,38%.

Σημαντικά κέρδη άνω του 10% είχαν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές αλλά και οι δείκτες της Wall Street το μήνα Απρίλιο, παίρνοντας ώθηση από την προοπτική της άρσης του lockdown και της επανεκκίνησης της οικονομικής και επιχειρηματικής λειτουργίας.

Όλες οι χώρες, αλλά κυρίως οι οικονομίες της Ευρώπης και των γειτονικών χωρών όπως η Ιταλία που έχουν πληγεί τα μέγιστα από τον κορονοϊό, έχοντας παράλληλα τον τουρισμό σε πλήρη ακύρωση, καλούνται να ορθοποδήσουν και να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο για όλους, μια εξίσωση που το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα καλείται να διαχειριστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, τουλάχιστον σ’ αυτό το εύρος.

Βεβαίως, στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε διόρθωση διεθνώς, με τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και το Χ.Α. να κλιμακώνονται μετά το μεσημέρι, εν μέσω κλιμάκωσης δυσμενών ειδήσεων, πρωτίστως σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για οικονομική συρρίκνωση σε μέγεθος και ρυθμό άνευ ιστορικού προηγουμένου εν καιρώ ειρήνης, εκτιμώντας ότι η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί από το 5% έως και το τρομακτικό 12%, ανάλογα με τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού!

Παράλληλα, κατά ποσοστό ρεκόρ 3,8% - το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ και που ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις αναλυτών - συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης μετά τα lockdown λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat!

Μετά από αυτές τις ειδήσεις, οι ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές κλιμακώθηκαν, οδηγώντας όλους τους δείκτες σε πτώση άνω του 1,50%, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 2,80%, ενώ έως 1,76% υποχωρούν οι αγορές του νότου.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, εύλογα και στο Χ.Α. καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών που υπήρχαν από την αντίδραση των τελευταίων ημερών.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.525,21 μονάδες με πτώση – διόρθωση 2,07%, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 1.565,07 μονάδες (+0,49%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 340,90 μονάδες με πτώση – διόρθωση 4,90%, έχοντας ημερήσια διακύμανση 7,11%, καθώς στο υψηλό ημέρας βρέθηκε έως το +1,51%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ πήγαν για συναλλαγές στις τράπεζες, ενώ συνολικά 55,3 εκατ. ευρώ πήγαν στις μετοχές του FTSE 25, οπότε σε όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν μόλις 3,3 εκατ. ευρώ!

Στον FTSE 25, πτώση – διόρθωση άνω του 6% είχε η Viohalco, άνω του 5% έχασαν οι Eurobank, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι Πειραιώς, Εθνική, Τιτάν, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ.

Στον Mid Cap σχεδόν όλες οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, ενώ στην κορυφή των πιέσεων βρέθηκαν τίτλοι όπως Έλτον, MIG, Intralot, Intracom Holdings, Ολυμπιακή Τεχνική, Ικτίνος, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Intrakat, AVAX, Cenegry Holdings, Profile κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 82 μετοχές έκλεισαν με απώλειες, έναντι 38 που ενισχύθηκαν.