Μερική κόπωση και συντήρηση στο Χ.Α. πέριξ των 650-655 μονάδων

Μερική κόπωση και συντήρηση στο Χ.Α. πέριξ των 650-655 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στο ίδιο μοτίβο όλων των τελευταίων ημερών κινείται και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ φειδωλές κινήσεις από την πλευρά των ισχυρών χαρτοφυλακίων, τη στάση αναμονής και τον περιορισμένο τζίρο.

Παρότι σύσσωμες οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν την εξαιρετική αντίδρασή τους και το Φεβρουάριο, το ελληνικό χρηματιστήριο τελευταία, παρ' ότι κρατάει τη ζώνη των 650 μονάδων, εντούτοις προβληματίζει με την αδυναμία να ακολουθήσει πιο «πιστά» το momentum.

Χθες οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με νέο ράλι, με τον Dow Jones να πλησιάζει μετά από καιρό τις 25.500 μονάδες, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν σήμερα με ισχυρή άνοδο, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν ηπιότερα ανοδικά.

Εντός αυτού του ευνοϊκού διεθνούς σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να παρουσιάζει τις γνωστές αρρυθμίες, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, δεδομένου ότι η αγορά κινείται με... σβηστές μηχανές, χωρίς όγκους και τζίρους, χωρίς εμφανείς καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το επίπεδο.

Κύριο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να συντηρήσουν το momentum που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και να ωθήσει στη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων στις 660 – 663 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν το Χ.Α. διασπάσει την αντίσταση των 663 μονάδων τότε αυτό θα απελευθέρωνε – τεχνικά – την αγορά και θα έδινε ώθηση για τη ζώνη των 680 – 700 μονάδων.

Τη Δευτέρα είχαμε το δεύτερο μικρότερο τζίρο του 2019 και έναν από τους μικρότερους του τελευταίου εξαμήνου (22,83 εκατ. ευρώ), χθες η αξία συναλλαγών παρέμεινε κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ και σήμερα δεν προβλέπετε υπέρβαση αυτού του ορίου.

Μοιραία, ο Γενικός Δείκτης έχει εγκλωβιστεί σε στενό εύρος διακύμανσης λίγων μονάδων και σήμερα διαπραγματεύεται στις 654 μονάδες με εναλλαγές προσήμου, χωρίς ουσιαστικό momentum και χωρίς δυνατούς «οδηγούς». Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Ξεχωρίζει πάντως για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η Πειραιώς που μετά το χθεσινό +8,62% κερδίζει άνω 3,50% παρουσιάζοντας έντονη κινητικότητα.

Η μετοχή έχει αφυπνιστεί καθώς υπάρχουν σενάρια πως ο SSM, ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει πάρει απόφαση να δώσει μεγαλύτερο χρονικό… αέρα στις τράπεζες για την ανεύρεση κεφαλαίων, ενώ κυκλοφορούν και φήμες πως η Πειραιώς βρίσκεται κοντά στο να βρει τα 500 εκατ. ευρώ που χρειάζεται, κάτι που ορισμένοι δεν αποκλείουν να γίνει μέσω έκδοσης ομολόγου.

Κατά τα λοιπά, ήπια άνοδο αλλά χωρίς momentum σημειώνουν και οι άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ενώ στο χώρο των blue chips η εικόνα είναι μεικτή. Ήπια άνοδο σημειώνουν οι Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Viohalco, ΔΕΗ, Σαράντης, Aegean Airlines και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ υποχωρούν οι Coca Cola HBC, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Lamda Development, ΕΧΑΕ κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει η νέα πτώση άνω του 6% της Intralot, στο -2,11% η Intracom Holdings, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή και Cenergy Holdings. Κέρδη σημειώνουν οι Attica Bank, MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος και Πλαίσιο.

Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 25 που υποχωρούν, συσχετισμός που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι οι όγκοι και οι τζίροι έως τώρα δεν είναι αντιπροσωπευτικοί, για σημαντικό τμήμα του ταμπλό…