Νέα χαμηλά 9μήνου στις τράπεζες, με 4ήμερη πτώση έως 16% στο Χ.Α.

Νέα χαμηλά 9μήνου στις τράπεζες, με 4ήμερη πτώση έως 16% στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αυτό το διάστημα κοντά στο 4,70%, o κλαδικός τραπεζικός δείκτης χάνει άνω του 13%, ενώ σε επιμέρους μετοχές του κλάδου οι απώλειες είναι συντριπτικές και φτάνουν έως το 16% αυτό το 4ήμερο!

Η κλιμάκωση των πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, η εντεινόμενη ανησυχία για τις εξελίξεις σε Τουρκία και Ιταλία, αλλά και η άνοδος των ελληνικών ομολόγων, έστειλε ξανά στο καναβάτσο την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Σεπτέμβριο να ξεκινά κάκιστα, έχοντας δύο στις δύο πτωτικές συνεδριάσεις.

Πέραν όλων των άλλων, η μεγάλη επιδείνωση που καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές σήμερα να «χτυπά» στο 4,52%, επίπεδα που ουσιαστικά θέτουν εκτός πρωτογενούς αγοράς την Ελλάδα, καθώς το επιτόκιο αυτό δεν είναι βατό για να δικαιολογεί δανεισμό από το ελληνικό δημόσιο, είναι αιτία μεγάλης ανησυχίας.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν άρεσαν καθόλου στους ξένους, οι οποίοι φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να ρισκάρουν σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά, μέσα σ'' ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και ένα τόσο ευάλωτο εγχώριο κλίμα.

Παράλληλα, είναι σαφές πως το αφήγημα της «απόδρασης» από τα μνημόνια δεν λειτουργεί θετικά προς τους ξένους επενδυτές, όπως δε θα έπρεπε να λειτουργεί θετικά για κανέναν εντός της χώρας. Εκτός μνημονίων, εκτός αυστηρής επιτήρησης αλλά – κυρίως – εκτός από τη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων, είναι αμφίβολη η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η συνέχιση των όποιων μεταρρυθμίσεων. Και αυτό, οι ξένοι το γνωρίζουν καλά.

Η Ελλάδα – τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν – δεν έχει πείσει ότι μπορεί να πορευτεί με αξιοπιστία στη «θάλασσα» της ελεύθερης αγοράς, ούτε έχει δείξει ότι έχει τη βούληση να εφαρμόσει πολιτικές που θα την αποτρέψουν από νέες χρεοκοπίες στο μέλλον.

Αν μέσα σ'' αυτή τη μεγάλη εικόνα προστεθεί και συνδυαστεί και το γεγονός ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένες στα εγχώρια… τοξικά και οι ρυθμοί εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους είναι εξαιρετικά αργοί, για τις απαιτήσεις των καιρών, τότε καταλαβαίνουμε και τους λόγους ανησυχίας.

Χωρίς ενεργές τράπεζες, δύσκολα μπορεί να περπατήσει με καλούς ρυθμούς και η πραγματική οικονομία. Μοιραία, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, ενώ πλέον η χώρα καλείται να πορευτεί εκτός της ομπρέλας των μνημονίων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Σε νέα χαμηλά 9μήνου ο τραπεζικός κλάδος

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο τραπεζικός δείκτης σήμερα όχι μόνο έχασε το όριο των 700 μονάδων, αλλά έκλεισε στις 667,50 μονάδες με πτώση 5,87%, επίπεδα που είχε να δει από τις 27 Νοεμβρίου 2017!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 710,24 μονάδες με πτώση 2,19% και κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 708,27 μονάδες (-2,46%) ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 727,68 μονάδες (+0,21%). Ο FTSE 20 έκλεισε στις 1.868,50 μονάδες με πτώση 2,15%, ενώ ο Mid Cap για ακόμη μια συνεδρίαση είχε καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα, κλείνοντας στις 1.213,22 μονάδες με πτώση μόλις 0,31%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,95 εκατ. ευρώ, με τα 24 εκατ. στις τράπεζες και την Alpha Bank να δεσπόζει με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 23,77 εκατ. τεμάχια, με τα 17 εκατ. στις τράπεζες.

Η μετοχή της Εθνικής απώλεσε το 7,23% της αξίας της καθώς συνεχίζει να δέχεται ετεροχρονισμένες πιέσεις καθώς απείχε από το ταμπλό στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας λόγω του reverse split. Επανήλθε χθες στο ταμπλό στα 2,448 ευρώ και μέσα σ'' ένα διήμερο χάνει άνω του 11% κλείνοντας σήμερα στα 2,18 ευρώ.

Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 6,61% (μετά το -5,42% χθες), η Alpha Bank -6,32% και η Eurobank -3,42%. Στήριγμα στο Γ.Δ. στη διακράτηση των 710 μονάδων έδωσαν κάποια blue chips που έκλεισαν θετικά όπως Aegean Airlines +2,56%, ΕΥΔΑΠ +1,48%, Fourlis +1,30%, Lamda Development +0,45% και ΟΛΠ +0,87%.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως ΕΧΑΕ -4,49%, ΓΕΚ Τέρνα -3,67%, ΔΕΗ -3,64%, ΟΤΕ -3,47%, ΕΛΠΕ -2,84%, Τέρνα Ενεργειακή -2,41% και ΟΠΑΠ -2,28%.

Στο χώρο του Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών είχε πτώση, όμως ο δείκτης κρατήθηκε από το +1% της Ελλάκτωρ, το +4,61% της Ικτίνος και το +1,53% της Intralot. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως MIG -4,41%, Attica Bank -3,35%, ΕΥΑΘ -3,30%, Νηρέας -2,78%, Intracom Holdings -2,63%, J&P Άβαξ -2,47% και MLS Πληροφορική -2,17%.

Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, κάποια θετική κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως CPI, Pasal, Medicon, Κτήμα Λαζαρίδη, Centric, Flexopack και Lavipharm, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Εβροφάρμα, Trastor, Ιντερτέκ, Γενική Εμπορίου, Προοδευτική, Σελόντα, ΕΚΤΕΡ, Quality & Reliability, Μπουτάρης και Κρέτα Φαρμ. Στο σύνολο, 34 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 71 που υποχώρησαν.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς