Νέα πτώση στις τράπεζες, στήριξη από ενεργειακά blue chips

Νέα πτώση στις τράπεζες, στήριξη από ενεργειακά blue chips

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζουν να φυλλορροούν οι αποτιμήσεις των τραπεζών στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον κλάδο να κλείνει για 7η συνεδρίαση πτωτικά στις οκτώ τελευταίες, σημειώνοντας αυτό το διάστημα απώλειες κοντά στο 22%! 

Η διαιώνιση της κρίσης, «πνίγει» περαιτέρω τις τράπεζες, οι οποίες παρά τις πολυάριθμες ανακεφαλαιοποιήσεις, δείχνουν να βρίσκονται στο ίδιο – ή και χειρότερο – επίπεδο που ήταν πριν από χρόνια.

Όσο κρατάει η κρίση και η τοξικότητα της αδυναμίας πληρωμών, νέες γενιές κόκκινων δανείων φορτώνονται στο σύστημα, αχρηστεύοντας κάθε προσπάθεια εξυγίανσης και καθαρισμού των χαρτοφυλακίων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Μοιραία, οι τράπεζες αδυνατούν να παίξουν το δημιουργικό τους ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, οπότε ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και παγιώνεται.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 372,20 μονάδες με νέα πτώση 2,76%, ενώ αυτά τα επίπεδα αποτελούν νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο! Και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως έχουν γίνει δύο reverse split – επί δέκα - στον τραπεζικό δείκτη!

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες και βρίσκοντας στήριξη στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών, ο Γενικός Δείκτης απέφυγε μια νέα πτώση και κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 610-615 μονάδων. Άλλωστε, η διαρκής εξαΰλωση αποτιμήσεων στις τράπεζες, έχει περιορίσει σημαντικά την επιρροή τους στο Γενικό Δείκτη.

Ο τελευταίος έκλεισε στις 619,27 μονάδες με άνοδο 0,31% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 620,28 μονάδες, ενώ το χαμηλό ήταν στις 614,44 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη έναντι της περασμένης εβδομάδας κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στη σημερινή αργία της Wall Street λόγω της ημέρας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Πιο αναλυτικά, ο τζίρος κατήλθε στα 29,53 εκατ. ευρώ, με τα 4,72 εκατ. ευρώ – ήτοι το 16% - σε πακέτα.

Στο χώρο των blue chips ξεχώρισαν σήμερα μετοχές όπως ΔΕΗ +6,20% λόγω κινητικότητας στην πώληση λιγνιτικών μονάδων, Ελλάκτωρ +5,90% με 2,56 εκατ. τεμάχια όγκο εκ των οποίων τα2,31 εκατ. τεμάχια ήταν μεγάλο πακέτο αξίας 2,90 εκατ. ευρώ.

Η Fourlis έκλεισε με άνοδο 4,99%, η Μυτιληναίος +3,39%, Ελληνικά Πετρέλαια +3,38%, ΓΕΚ Τέρνα +2,69%, ΓΕΚ Τέρνα +2,69%, Lamda Development +2,09%, Aegean Airlines +1,22%, Viohalco +1,20% και ΕΧΑΕ +1,14%.
Στο χώρο του Mid Cap η θυγατρική της Ελλάκτωρ, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος ενισχύθηκε κατά 5,26%, η Τεχνική Ολυμπιακή έκανε ράλι κατά 13,64%, η Κέκροπας +5,47%, η Κλουκίνας Λάππας +3,82%, η Intracom Holdings +3,62%, η Intrakat +2,63% και η Cenergy Holdings +1,33%. Υποχώρησαν οι Attica Bank, MIG, J&P Άβαξ, Ικτίνος, Νηρέας και Space Hellas.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως Revoil, Δρομέας, Lavipharm, Ιντερτέκ, Flexopack και Έλτον, ενώ υποχώρησαν οι Σωλ. Τζιρακιάν, Forthnet, ΑΕΓΕΚ, Περσεύς, Mevaco, Frigoglass και Μοτοδυναμική. Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που κύλησαν χαμηλότερα.