Νέο ράλι αντίδρασης στο ΧΑ με αιχμή τα βιομηχανικά blue chips

Νέο ράλι αντίδρασης στο ΧΑ με αιχμή τα βιομηχανικά blue chips

Με τις διεθνείς αγορές σε νέο ράλι «επιστροφής», τον Dow Jones ξανά στις 24.000 μονάδες και την παγκόσμια κοινότητα να ετοιμάζεται να «ανοίξει» εκ νέου τη λειτουργία της οικονομίας, το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε νέο ράλι αντίδρασης με αιχμή τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, ενώ ισχυρή ώθηση έδωσε η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Σύσσωμες οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές μπήκαν στη Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων με εντυπωσιακό τρόπο, έχοντας και την κεκτημένη ταχύτητα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, συνεχίζοντας την προεξόφληση καλύτερων ημερών λόγω της σταδιακής άρσης του lockdown.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με νέο ράλι και τον Nikkei 225 στο +3,13%, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονται έως 2% με τον DAX πάνω και από τις 10.700 μονάδες, ενώ νέο ράλι έως 3,40% κάνουν οι δείκτες της Wall Street.

Οι διεθνείς δείκτες, μετά το ράλι έως και 25% από τα πρόσφατα χαμηλά, συνεχίζουν να προεξοφλούν ότι τα χειρότερα από το «χτύπημα» του κορονοϊού είναι πίσω και πλέον βρίσκονται σε διαδικασία προεξόφλησης της επόμενης ημέρας, που κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

Παρ’ ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, η πανδημία παρουσιάζει σημάδια κορεσμού στην Ευρώπη και δείχνει να κορυφώνει, όμως η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Πάντως, χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Αυστρία προσπαθούν σταδιακά να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους επιτρέποντας κάποιες κατασκευαστικές εργασίες.

Μέσα σ’ αυτό το βελτιωμένο περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε υπερβάλει στην πτώση κατά τη διάρκεια του πρώτου σοκ χάνοντας σε ελάχιστες συνεδριάσεις 47,48% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, 48,51% σε επίπεδο FTSE 25 και 60,33% στις τράπεζες, έχει κάθε λόγο να συνεχίζει την ανοδική του διόρθωση.

Η συνεδρίαση εξ αρχής χαρακτηρίστηκε από την απουσία πωλητών, κάτι που έδωσε την ευκαιρία για… εύκολη άνοδο σε δείκτες και μετοχές ακόμα και με μικρούς όγκους και τζίρους, όμως το μεγάλο ξεπέταγμα έγινε το απόγευμα, όταν βγήκαν οι πληροφορίες για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές με επταετές ομόλογο.

Πιο αναλυτικά, το ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale να κινήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση επταετούς ομολόγου, ενώ η δημοπρασία θα γίνει το προσεχές διάστημα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές. Σημειώνεται ότι τα ομόλογα που θα εκδοθούν θα είναι επιλέξιμα τόσο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και για τις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

Μέσα σ’ ένα περιβάλλον που είχε εθιστεί στις αρνητικές ειδήσεις και στη «μαυρίλα» που είχε μεταγγίσει ο κορονοϊός, αυτή η είδηση αποσυμπίεσε σημαντικά το επενδυτικό κλίμα και έδωσε το σήμα της φυγής προς τα εμπρός.

Έτσι, η δυναμική της ανόδου στο Χ.Α. ενισχύθηκε οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, ενώ πολύ κοντά σε αυτά έκλεισε και ο FTSE 25, αντιθέτως με τον τραπεζικό δείκτη που υστέρησε για ακόμη μια φορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628,19 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 3,44% έχοντας κινηθεί μόνο σε θετική τροχιά με χαμηλό ημέρας στις 608,77 μονάδες (+0,24%), ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,9 εκατ. ευρώ, επίδοση που για Μ. Εβδομάδα κάθε άλλο παρά μικρή θεωρείται.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.527,83 μονάδες με άνοδο 2,95% ενώ έφτασε έως το +2,99%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 368,16 μονάδες με άνοδο 0,76%, ενώ έφτασε έως το +2,33%.

Στις τράπεζες η εικόνα ήταν αδιάφορη όμως η προεξόφληση της επανεκκίνησης της λειτουργίας της οικονομίας, έδωσε νέα σημαντική ώθηση στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως στις μετοχές του βιομηχανικού τομέα, των υποδομών, των κατασκευών και της ενέργειας.

Η Ελλάκτωρ, με το +20,73% σήμερα πλέον ενισχύεται σε ποσοστό 85,10% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, συνεχίζοντας την ανοδική διόρθωση και μερική τακτοποίηση των πρότερων πτωτικών στρεβλώσεων, δεδομένου ότι ήταν ο τίτλος του Large Cap με τις μεγαλύτερες απώλειες στην πρόσφατη κρίση. Η μετοχή έκλεισε στα 0,9755 ευρώ ενώ διακινήθηκε όγκος 2,57 εκατ. τεμαχίων.

Η μετοχή της Aegean Airlines ενισχύθηκε κατά 11,11%, η Viohalco +9,86%, Τιτάν +9,82%, Σαράντης +6,81%, ΕΥΔΑΠ +6,75%, ΓΕΚ Τέρνα +4,89%, Μυτιληναίος +4,61%, Jumbo +4,38% κ.λπ. Καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε πτωτικά, πλην της Eurobank που έμεινε αμετάβλητη.

Στο χώρο του Mid Cap, στο +30% «κλειδωμένη» από νωρίς έκλεισε η Τεχνική Ολυμπιακή με όγκο 157,7 χιλ. τεμάχια εν μέσω πληροφοριών που λένε ότι ο επιχειρηματίας Σαββίδης επανέρχεσαι στο ενδιαφέρον του για το Πόρτο Καρράς με νέα πρόταση.

Κέρδη +12,96% είχε και η Cenergy Holdings που είναι θυγατρική του ομίλου Viohalco, ενώ σημαντική άνοδο είχαν επίσης οι AVAX, Intrakat, Κέκροπας, Ικτίνος, Έλτον, ΙΑΣΩ, Κρι Κρι, Autohellas, Profile και MIG. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Forthnet, Αλουμύλ, Frigoglass, Revoil, Reds, Κυριακούλης κ.α. ενώ υποχώρησαν οι Δρομέας, Νηρέας, Φιερατέξ, AS Company, ANEK, Moda Bagno, Inform Λύκος, Βιοκαρπέτ και Κορδέλου. Στο σύνολο της αγοράς, 94 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 23 που υποχώρησαν.