Νέο ξεπούλημα στο Χ.Α., προς τις 710 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Νέο ξεπούλημα στο Χ.Α., προς τις 710 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Φύλλο και φτερό γίνονται οι αποτιμήσεις των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον κλάδο να κατρακυλά σε νέα χαμηλά εννέα και πλέον μηνών σήμερα, εν μέσω καινούριου ξεπουλήματος.

Η κλιμάκωση των πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Xetra DAX στη Φρανκφούρτη πλέον να υποχωρεί 1,45% και τον CAC 40 στο Παρίσι να χάνει 1,61%, η συνέχιση της ανησυχίας για τις εξελίξεις σε Τουρκία και Ιταλία, αλλά και η άνοδος των ελληνικών ομολόγων, δεν αφήνει περιθώριο στο ελληνικό χρηματιστήριο, που βυθίζεται για 4η διαδοχική συνεδρίαση.

Οι τράπεζες υποχωρούν έως και 7,15% σε μια ακόμη συνεδρίαση ξεπουλήματος, πιστοποιώντας την ανησυχία των ξένων επενδυτών αλλά και την απουσία οποιοσδήποτε ορατότητας που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει το διαρκές σορτάρισμα…

Είναι σαφές πως το αφήγημα της «απόδρασης» από τα μνημόνια δεν λειτουργεί θετικά προς τους ξένους επενδυτές, όπως δε θα έπρεπε να λειτουργεί θετικά για κανέναν εντός της χώρας. Εκτός μνημονίων, εκτός αυστηρής επιτήρησης αλλά – κυρίως – εκτός από τη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων, είναι αμφίβολη η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η συνέχιση των όποιων μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα – τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν – δεν έχει πείσει ότι μπορεί να πορευτεί με αξιοπιστία στη «θάλασσα» της ελεύθερης αγοράς, ούτε έχει δείξει ότι έχει τη βούληση να εφαρμόσει πολιτικές που θα την αποτρέψουν από νέες χρεοκοπίες στο μέλλον.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένες στα εγχώρια… τοξικά και οι ρυθμοί εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους είναι εξαιρετικά αργοί, για τις απαιτήσεις των καιρών. Έτσι, χωρίς ενεργές τράπεζες, δύσκολα μπορεί να περπατήσει με καλούς ρυθμούς και η πραγματική οικονομία. Μοιραία, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, ενώ πλέον η χώρα καλείται να πορευτεί εκτός της ομπρέλας των μνημονίων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος σήμερα κατρακυλά σε νέα χαμηλά εννέα και πλέον μηνών, ενώ μετά τις ισχυρές απώλειες του Αυγούστου, σημαντικές πιέσεις δέχεται και το πρώτο χρηματιστηριακό διήμερο του Σεπτέμβρη.

Ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε το 14,45% τον Αύγουστο, χθες έφτασε να χάνει 6,24% αλλά έκλεισε με πτώση 2,98%, ενώ σήμερα ο κλαδικός δείκτης όχι μόνο έχει χάσει τις 700 μονάδες, αλλά έχει κατέλθει στις 667 μονάδες με νέες ισχυρές απώλειες 5,93%!

Σημαντικό ρόλο σ' αυτό παίζουν οι ετεροχρονισμένες πιέσεις στην Εθνική που μετά το -4% χθες, υποχωρεί 7,15% σήμερα, δεδομένου ότι υπάρχει «ουρά» ρευστοποιήσεων, λόγω του ότι η μετοχή απείχε πρόσφατα από το ταμπλό λόγω του reverse split. Μοιραία, η μετοχή της Εθνικής έχει πέσει στην 7η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. μετά από πολλά χρόνια!

Ισχυρές απώλειες σε ποσοστό 7% καταγράφει η Eurobank όπως και η Alpha Bank που χάνει 6,19%, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί κατά 4,41%.

Εντός αυτού του σκηνικού, ασφαλώς δεν μπορεί να κρατήσει και ο Γενικός Δείκτης που όχι μόνο έχει χάσει τις 720 μονάδες, αλλά πλησιάζει επικίνδυνα και τη ζώνη ψυχολογίας των 700 μονάδων. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έχει κατέλθει στις 709 μονάδες με ισχυρές απώλειες 2,29%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του Large Cap μόνο Lamda Development, ΟΛΠ και Fourlis είναι σε θετικό έδαφος, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, ενώ σημαντικές πιέσεις από 2% έως 3% δέχονται μετοχές όπως Τιτάν, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου μόνο ο Ικτίνος (ξεχωρίζει καθ' όλη τη διάρκεια του 2018 με άνοδο 165%) κρατιέται σε θετική τροχιά, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώνουν μετοχές όπως ΟΛΘ, MIG, Attica Bank, Ελλάκτωρ, Νηρέας, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, ΕΥΑΘ, MLS, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά ισχυρές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Ιντερτέκ, Μοτοδυναμική, Εβροφάρμα, Μπουτάρης, Περσεύς, Quality & Reliability, Newsphone κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 17 τίτλοι ενισχύονται, έναντι 81 που υποχωρούν.