Ο δύσκολος Σεπτέμβριος των αγορών

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος των αγορών

Στο εξωτερικό ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας Κεντρικών Τραπεζών, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε πολυετή ιστορικά υψηλά επίπεδα χωρίς σημάδια σοβαρής αποκλιμάκωσης. Στις 8 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης. Η απόφαση είναι σχεδόν τιμολογημένη στα ομόλογα των κρατών της Ευρωζώνης ωστόσο, ως είθισται, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν και θα φορούν την προοπτική των επόμενων αυξήσεων ως το τέλος του έτους.

Τη σκυτάλη θα πάρει η FED στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου με τις εκτιμήσεις να κινούνται επίσης μεταξύ 50 και 75 μονάδων. Η FED στις δύο προηγούμενες αποφάσεις της έχει κινηθεί επιθετικά αυξάνοντας κάθε φορά το επιτόκιο παρέμβασης κατά 75 μονάδες βάσης οδηγώντας τα επιτόκια στο 2,25% και 2,50%.

Στο πολιτικό τοπίο ξεχωρίζουν οι εκλογές στην Ιταλία (25/9) ενώ κοινοβουλευτικές και δημοτικές εκλογές έχει και η Σουηδία (11 και 12 Σεπτεμβρίου). Πέραν των πολιτικών και νομισματικών γεγονότων η 32η συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ στις 5 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον ως προς τις επιπλέον ποσότητες πετρελαίου που θα διοχετευθούν στην παγκόσμια αγορά.

Ο μήνας που τρέχει ενδέχεται να είναι ο κρισιμότερος μήνας της χρονιάς για την ελληνική οικονομία. Μέχρι τώρα τα έσοδα από τον τουρισμό υποστήριξαν την πολιτική επιδομάτων σε ρεύμα και καύσιμα και ένας καλός Σεπτέμβριος θα δώσει δυνατότητες συνέχισης της έκτακτης υποστήριξης των νοικοκυριών οδεύοντας πλέον προς τους χειμερινούς μήνες. Χρηματιστηριακά η εγχώρια αγορά θα εστιάσει στο περιεχόμενο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού στις 10/9 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αν η φημολογία περί μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (2%) επιβεβαιωθεί, τότε ένα σημαντικό πλήθος εταιριών που έχει ισχυρή έκθεση στην ελληνική οικονομία δικαιούται να καρπωθεί το όφελος της χαμηλότερης φορολόγησης, αλλά και της εξασφάλισης περισσότερων ταμειακών ροών: ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ είναι οι κυριότερες δεικτοβαρείς εταιρίες που θα επηρεαστούν θετικά από αυτή την εξέλιξη. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του β’ τριμήνου, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Moody’s και της DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο.

Στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων η περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεχωρίζει ως προς το μέγεθος και την ιδιαιτερότητα της φημολογούμενης συναλλαγής αν και εφόσον ολοκληρωθεί. Από εκεί και πέρα θα μάθουμε αν η Byte θα καταλήξει στην Ideal Συμμετοχών,
αν οι ομολογιούχοι της Ελλάκτωρ θα δώσουν τα ομόλογα τους στην δημόσια πρόταση και αν τελικώς η Orsted προχωρήσει μαζί με την Cenergy στις ΗΠΑ.

Παράλληλα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου βρίσκονται καθ’ οδόν από Lavipharm και Τράπεζα Αττικής. Στο όχι και τόσο μακρινό εξωτερικό, ξεχωρίζει το ενδιαφέρον του Lone Star για την Τράπεζα Κύπρου με καταληκτική ημερομηνία νέας δυνητικής προσφοράς την 30η Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται στο παιχνίδι της διεκδίκησης να υπάρξει και Ελληνικό ενδιαφέρον.

Κατά τα λοιπά ως το τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της χρονιάς, ως τώρα οι εταιρίες έχουν δείξει εξαιρετική εικόνα με τις εκπλήξεις να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις περιορίζοντας την πίεση από το διεθνές περιβάλλον. Η έκβαση όλων αυτών των γεγονότων δημιουργεί αντίρροπες τάσεις και θα φορτίσει με διακύμανση τις αγορές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον φετινό Σεπτέμβριο δεν θα πλήξουμε.