Ο κορονοϊός κυρίευσε τα κινεζικά χρηματιστήρια

Ο κορονοϊός κυρίευσε τα κινεζικά χρηματιστήρια

«Βουτιά» έως 9% σε επίπεδα του 2015 κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Κίνας κατά την πρώτη συνεδρίαση των αγορών από τις 23 Ιανουαρίου έπειτα από τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, εν μέσω του πανικού που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και των οικονομικών επιπτώσεών του. 

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε σε ένεση ρευστότητας ύψους 900 δισ. γουάν (129 δισ. δολάρια) σε συμφωνίες επαναγοράς 7 ημερών στο 2,4%. Επίσης, πρόσθεσε κεφάλαια 300 δισ. γουάν σε συμβόλαια 14 ημερών στο 2,55%. Αν και το συνολικό ποσό είναι η μεγαλύτερη ημερήσια ένεση ρευστότητας του είδους της από το 2004, μεταφράζεται σε καθαρό ποσό κεφαλαίων της τάξης των 150 δισ. γουάν, δεδομένου ότι πάνω από 1 τρισ. γουάν είναι ωρίμανση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων.

Η Κεντρική Τράπεζα αποδίδει πάντως από την πλευρά της τη σημερινή «βουτιά» σε παράλογους παράγοντες, ενώ τονίζει ότι η επίδραση του ιού στην κινεζική οικονομία θα είναι προσωρινή. 

Ο Shanghai Composite έφτασε να υποχωρεί έως και 9%, ενώ έκλεισε καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση των τελευταίων 5 ετών, στο -7,72% στις 2.746,61 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component σημείωσε πτώση 8,42% στις 9.782 μονάδες. Οι προοπτικές είχαν διαγραφεί και από τις 23 Ιανουαρίου, την τελευταία ημέρα συναλλαγών, όπου ο Shanghai Composite έκλεισε στο -2,8%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 έκλεισε στο -1,01% στις 22.971,94 μονάδες. Ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε 0,01% κλείνοντας στις 2.118,88 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε στο -1,34%. 

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κατέγραφε απώλειες, ενώ έκλεισε με θετικό πρόσημο στο +0,17% στις 26.356 μονάδες, έχοντας χάσει 5,9% τις προηγούμενες τρεις μέρες των συναλλαγών. 

Μεγάλος αριθμός επαρχιών και πόλεων της Κίνας της Κίνας έχουν επεκτείνει τις διακοπές για το σεληνιακό νέο έτος μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης και του Γκουανγκντόνγκ. Το Πεκίνο διέκοψε τις διακοπές ωστόσο οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να εργάζονται από το σπίτι. 

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας θα μπορούσαν να εξαλείψουν την οικονομική ανάκαμψη που αναμενόταν στην Κίνα φέτος και να προκαλέσουν ακόμα ένα παγκόσμιο sell-off.

«Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις είναι σημαντικές. Εκτός από τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγή, η αποφυγή της επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει και σε ισχυρή πτώση της δραστηριότητας στην παροχή υπηρεσιών», έγραφε η Standard Chartered σε σημείωμά της την Παρασκευή.

AP Photo