Ο πόλεμος για την μορφή του Web3 έχει αρχίσει, σημαίνει άραγε κάτι για μας;

Ο πόλεμος για την μορφή του Web3 έχει αρχίσει, σημαίνει άραγε κάτι για μας;

Όσοι ασχολούνται με τα θέματα της τεχνολογίας, είχαν αυτές τις μέρες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων μέσα στο Twitter. Το θέμα συζήτησης ήταν το Web3. Για να είμαστε ακριβείς, το Web3 είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά σύμφωνα με τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα στον χώρο της τεχνολογίας, θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και σύντομα θα έχει εξελιχθεί στην μετεξέλιξη του διαδικτύου.

Οι ίδιοι «γκουρού» της τεχνολογίας μας θυμίζουν πως το Web1 (η πρώτη μορφή του διαδικτύου) χαρακτηριζόταν από τη δημιουργία των ιστοσελίδων και την εμφάνιση των φυλλομετρητών (web browsers) και το Web2 (η επόμενη φάση εξέλιξης του διαδικτύου στην οποία βρισκόμαστε ακόμα) χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση των διαφόρων εφαρμογών που ονομάζουμε apps και την κυριαρχία των κινητών τηλεφώνων και των κοινωνικών δικτύων.

Το Web3 εκτιμάται πως θα έχει μεγάλες διαφορές από τις δύο προηγούμενες εκδοχές, θα είναι πολύ πιο αποκεντρωμένο από το Web2, θα βασιστεί πολύ στην τεχνολογία Blockchain, θα είναι πολύ φιλικό προς τα κρυπτονομίσματα και τα NFT. Μέσα στο Web3 θα μπορέσει, πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς, να αναπτυχθεί και το περίφημο πλέον metaverse, με τους χρήστες του συνεχώς συνδεδεμένους, είτε για διασκέδαση είτε για δουλειά, και με τα βιντεοπαιχνίδια, την τρισδιάστατη σχεδίαση, την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Η αποκεντρωμένη φύση του Web3, θεωρητικά τουλάχιστον, θα πάρει ένα μέρος της δύναμης των κυρίαρχων κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, και των μηχανών αναζήτησης, δηλαδή της Google και θα κάνει πιο δυνατούς τους χρήστες, ειδικά τους παραγωγικούς χρήστες.

Κάποιοι κυνικοί (ή ίσως διορατικοί) παρατηρητές των τεχνολογικών πραγμάτων υποστηρίζουν πως η διαφορά θα είναι πως μέσα στο Web3 κάποιος θα μπορεί να πλουτίζει χωρίς να έχει την ανάγκη να είναι μέρος ενός κοινωνικού δικτύου, όπως γίνεται αυτή την εποχή (Facebook, TikTok, YouTube, κ.α.). Άλλοι υποστηρίζουν πως τα κοινωνικά δίκτυα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα είναι πολύ επιδραστικά, αλλά θα διοικούνται από τους ίδιους τους χρήστες τους, κάτι σαν κολεκτίβες (ψηφιακές κολεκτίβες).

Μία άλλη άποψη είναι αυτή που λέει πως τελικά δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα καθώς οι μεγάλες τεχνολογικές δυνάμεις έχουν ήδη απλώσει τα πλοκάμια τους αγκαλιάζοντας σχεδόν κάθε τι νέο που υποθέτουν πως θα πρωταγωνιστήσει στο Web3. Τέλος, δεν λείπουν και ορισμένοι πολύ ψύχραιμοι άνθρωποι, οι οποίοι απλά αναρωτιούνται αν μέσα σε όλα αυτά που φαίνεται πως θα χαρακτηρίζουν το Web3 θα υπάρχει έστω και το παραμικρό πραγματικά χρήσιμο στοιχείο για τους χρήστες και τους καταναλωτές.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθεί τελικά η τρίτη «έκδοση» του διαδικτύου, αυτό όμως δεν εμποδίζει πολλούς γνωστούς και ισχυρούς παράγοντες του τεχνολογικού κόσμου από το να διαφωνούν και να τσακώνονται δημοσίως για το θέμα. Πριν μερικές μέρες, ο γνωστός σε όλους μας Έλον Μασκ (ισχυρός άνδρας της Tesla) αναρωτήθηκε, μέσω Twitter, πού είναι το Web3 γιατί δεν το έβλεπε πουθενά. Του απάντησε ο Τζακ Ντόρσεϊ, συνιδρυτής και μέχρι πριν μερικές εβδομάδες διευθύνων σύμβουλος του Twitter, λέγοντας πως βρίσκεται κάπου ανάμεσα από το a και το z.

Ο Ντόρσεϊ αναφερόταν στην πολύ γνωστή και ισχυρή εταιρεία venture capital Andreesen Horowitz, γνωστή στους τεχνολογικούς κύκλους και ως a16z (ανάμεσα από το πρώτο γράμμα του πρώτου ονόματος και το τελευταίο του δεύτερου μεσολαβούν άλλα 16). Ο Μαρκ Άντρεεσεν ήταν εκ των ιδρυτών της Netscape, της εταιρείας που έφτιαξε τον πρώτο πραγματικά λειτουργικό φυλλομετρητή του διαδικτύου και στη συνέχεια χρηματοδότησε εκατοντάδες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων, όπως η Twitter, η Skype, η Facebook, η Airbnb πρωταγωνίστησαν στον χώρο της τεχνολογίας.

Αυτό που εννοεί ο Ντόρσεϊ είναι πως εταιρείες σαν την a16z χρηματοδοτούν πάρα πολλές μικρές εταιρείες με σκοπό να κρατήσουν τον «έλεγχο» των τεχνολογικών εξελίξεων, ό,τι και να γίνει στο μέλλον. Δεν έχει και πολύ άδικο εδώ που τα λέμε, καθώς μόνο η a16z έχει επενδύσει σε εταιρείες που ήδη πρωταγωνιστούν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, των NFT, των βιντεοπαιχνιδιών, όπως η Coinbase, Roblox και η OpenSea.

Αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Ντόρσεϊ, ο οποίος είναι από τους πιο γνωστούς οπαδούς και ιδεολόγους της αποκεντρωμένης και ανεξάρτητης φύσης του Web3 και πιστεύει στον «δημοκρατικό» χαρακτήρα του διαδικτύου. Οι «κατηγορίες» του Ντόρσεϊ δεν άρεσαν καθόλου στα στελέχη της a16z με τα οποία αντάλλαξε tweets, που είναι προτιμότερο να μην αναπαραχθούν εδώ. Σε κάποια στιγμή το επίπεδο των ανταλλαγών θύμισε αυλή δημοτικού σχολείου και το αποκορύφωμα ήταν το μπλοκάρισμα που έκανε ο Μαρκ Άντρεεσεν, στο Twitter, πάνω στον Τζακ Ντόρσεϊ, πράγμα μάλλον αξιοσημείωτο αν σκεφθούμε πως ο Ντόρσεϊ συνίδρυσε το κοινωνικό αυτό δίκτυο.

Πέρα από τα πικάντικα της υπόθεσης, είναι γεγονός πως μέσα από αυτές τη δημόσια αντιδικία μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η πορεία προς την «τρίτη έκδοση» του διαδικτύου, και για τον επιχειρηματικό κόσμο και για την κοινωνία και για τον κάθε έναν από εμάς.

Η ασφυκτική αγκαλιά των κοινωνικών δικτύων πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, την επιχειρηματική ζωή (διαφημίσεις και προώθηση προϊόντων μέσω Facebook) και τη ροή των ειδήσεων (πραγματικών ή fake), που χαρακτηρίζει το σημερινό διαδίκτυο (Web2) μας δείχνει ήδη τους κινδύνους που εμπεριέχει η κυριαρχία των τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Συνήθως δεν είναι φρόνιμο να παίρνουμε θέση στους καυγάδες των δισεκατομμυριούχων (τουλάχιστον μέχρι να γίνουμε και εμείς), αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε να πούμε πως οι απόψεις του Τζακ Ντόρσεϊ μας αρέσουν λίγο περισσότερο, αναγνωρίζοντας βέβαια πως η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.