Οδηγίες ναυσιπλοΐας στις άγριες χρηματιστηριακές θάλασσες

Οδηγίες ναυσιπλοΐας στις άγριες χρηματιστηριακές θάλασσες

Αυτό δεν είναι χρηματιστήριο. Είναι ένα κέντρο επεξεργασίας πολεμικών ειδήσεων και γεωπολιτικών αναλύσεων, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Η είδηση της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων είχε δώσει τόνο αισιοδοξίας, ωστόσο η μη καταγραφή της αποχώρησης των Ρώσων στρατιωτών από τους αμερικανικούς δορυφόρους, και η κλιμάκωση των μικρής έκτασης εχθροπραξιών, οδήγησε και πάλι τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος. Και αυτό είναι λογικό. Η κλασσική ψυχολογική καταπόνηση των επενδυτών μέσα στα χρηματιστήρια, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες, που είναι εν πολλοίς απρόβλεπτοι.

Αν εξαιρέσουμε από τις υπάρχουσες επενδυτικές στρατηγικές επιλογές, την πλήρη αποχή από το χρηματιστηριακό trading, ή την προσφυγή στην ασφάλεια του χρυσού, οι υπόλοιπες επιλογές, απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και προσοχή.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι αγορές κινούνται ανάλογα με τις ειδήσεις και τα γεγονότα. Είναι αυτό που λένε οι Αγγλοσάξονες, ότι οι αγορές είναι «news driven». Ωστόσο, τα «νέα» που κινούν σήμερα τις αγορές, δεν είναι ειδήσεις και γεγονότα, που εξαντλούνται στα πλαίσια των εισηγμένων εταιριών. Είναι ειδήσεις και γεγονότα που έχουν σχέση με τα μακροοικονομικά δεδομένα ολόκληρου σχεδόν του πλανήτη, αλλά και με τις γεωπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στα Ουκρανικά σύνορα.

Επομένως, οι επενδυτές πρέπει να εστιάζουν στη μελέτη των γεγονότων και των αναλύσεων, που αφορούν όχι μόνο τις εισηγμένες εταιρείες, τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προοπτικές των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, αλλά και τα γεωπολιτικά δεδομένα που μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Παραδοσιακά στο Q1, δηλαδή στο 1ο τρίμηνο κάθε χρονιάς, γίνονται όλες οι σημαντικές ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών. Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του προηγούμενου οικονομικού έτους, ανακοινώνονται οι οικονομικές εκτιμήσεις για το τρέχον έτος, ξεδιπλώνονται τα στρατηγικά και επενδυτικά σχέδια για το υπόλοιπο του έτους.

Οπότε αυτό που προέχει στην ιεράρχηση στο μυαλό μας, είναι οι χρηματιστηριακές ειδήσεις. Ξεκινώντας από τα μητροπολιτικά χρηματιστήρια και καταλήγοντας στο δικό μας. Για παράδειγμα να κοιτάξουμε τα αποτελέσματα των μεγάλων ψηφιακών κολοσσών που δίνουν και τον τόνο στις αγορές, όπως για παράδειγμα την εκτίναξη των κερδών της DoorDash, αλλά και τη συρρίκνωση των κερδών της Palantir, την κατάρρευση της μετοχής των cloud εφαρμογών Fastfly, την ανακοίνωση της επαναγοράς μετοχών της Cisco ύψους 15 δισ. δολαρίων, τη διευθέτηση της επιχειρηματικής διένεξης ανάμεσα στην Amazon και τη Visa, την επιτυχή κατάληξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ιντρακάτ, την καταγραφή νέων υψηλών τιμών για τη μετοχή της Cenergy, τη διαρκή υποχώρηση των τιμών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, τις εκθέσεις των ξένων οίκων σχετικά με τις τιμές «στόχους» των τραπεζικών μετοχών και την εκτόξευση των τιμών του αλουμινίου που συμπαρασύρουν και τη μετοχή της Mytilineos.

Θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο σήμερα, μέσα σε αυτό το περιβάλλον που εγκυμονεί κινδύνους πάσης φύσεως, να επιλέγουμε μετοχές που δεν γνωρίζουμε καλά ή που δεν παρακολουθούμε από κοντά.

Αφού επιλέξουμε τις μετοχές, που για τα δικά μας κριτήρια είναι οι «σωστές», θα πρέπει να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα μακροοικονομικά δεδομένα και τους οικονομικούς δείκτες, όχι μόνο των μητροπολιτικών χρηματιστηρίων, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να μην παρακολουθούμε, το πως κινείται η ανάπτυξη των ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας, τα στοιχεία από την οικοδομική δραστηριότητα και να μην μελετούμε τις δηλώσεις παραγόντων της Fed για την πορεία των επιτοκίων, τις ανακοινώσεις για τον εγχώριο πληθωρισμό, τις εξελίξεις σχετικά με τις τιμές του ενέργειας, τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ή τις διακυμάνσεις των επιτοκίων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στις δευτερογενείς αγορές χρέους.

Θα ήταν επικίνδυνο να μην παρακολουθούμε το εξωχρηματιστηριακό οικονομικό περιβάλλον, που καθορίζει τη γενικότερη κατεύθυνση της πραγματικής οικονομίας, που με τη σειρά της επηρεάζει τους κύκλους εργασιών και τις κερδοφορίες των εισηγμένων εταιρειών.

Όμως δεν τελειώσαμε. Δεν αρκεί να επιλέγουμε τις «σωστές» μετοχές και να αφουγκραζόμαστε τις κατευθύνσεις των μακροοικονομικών δεδομένων. Πρέπει να είμαστε σε κατάσταση «alert», όσων αφορά τις διαρκείς μεταβολές στο γεωπολιτικό και στρατιωτικό μέτωπο. Οι δηλώσεις του Λευκού Οίκου, του Κρεμλίνου, των Βρυξελλών, του Κιέβου, αλλά του Πεκίνου, κτίζουν ένα ευμετάβλητο κλίμα, προκαλώντας εναλλαγές ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία. Παράλληλα οι ειδήσεις από το «πεδίο», δηλαδή από το πραγματικό μέτωπο, είναι ικανές να συμπαρασύρουν τις αγορές προς κάθε κατεύθυνση.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ναυσιπλοΐα στις άγριες χρηματιστηριακές θάλασσες, απαιτεί τη χρήση τριών πυξίδων. Την πυξίδα των εταιρικών δεδομένων, την πυξίδα των μακροοικονομικών στοιχείων, καθώς και την πυξίδα των γεωπολιτικών εξελίξεων. Όποιος δεν είναι έτοιμος να χειριστεί την πολυπλοκότητα αυτών των μεταβλητών, καλύτερα είναι να βρίσκεται εκτός αγορών ή να απολαμβάνει τη λάμψη του χρυσού.