Οι αγορές κυνηγούν την ουρά τους
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Οι αγορές κυνηγούν την ουρά τους

Από τα μέσα Αυγούστου οι αγορές στην ουσία έχουν «κολλήσει» γύρω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διακύμανσης. Η μητέρα των αγορών από τις 5455 μονάδες στις 14 Αυγούστου έκανε μια βόλτα με διπλή κορυφή στις 5651 μονάδες, για να επιστρέψει πέριξ των 5450-5500 μονάδων.

Το ίδιο και ο γερμανικός δείκτης Dax, ο οποίος επίσης επέστρεψε στα επίπεδα του Δεκαπενταύγουστου πέριξ των 18200-18300 μονάδων, μετά από μια σύντομη βόλτα στις 18990 μονάδες. Η ίδια εικόνα χαρακτηρίζει και το γαλλικό χρηματιστήριο, το χρηματιστήριο του Αμστερντάμ κ.ο.κ.

Στην ουσία οι αγορές δείχνουν σαφή αδυναμία να δώσουν νέα υψηλά και παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση για χαμηλότερα επίπεδα, εντούτοις η γνωστή χρηματιστηριακή ρήση «ό,τι δεν πάει πάνω, τελικά πάει κάτω» έχει αρχίσει να στοιχειώνει την επενδυτική ψυχολογία.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που «έκοψε» ταχύτητα ο επενδυτικός ενθουσιασμός του Ιουλίου;

Oι «κόφτες» της επενδυτικής ψυχολογίας

Ο υψηλός πήχης για τις μελλοντικές επιδόσεις

Ο πρώτος «κόφτης» δεν είναι άλλος από αυτές καθαυτές τις αποτιμήσεις. 

Είναι λογικό ότι όσο πιο απαιτητική είναι η αποτίμηση μιας μετοχής τόσο μεγαλύτερη έμφαση δίνει η αγορά στο guidance για τα μελλοντικά κέρδη. Ο Αύγουστος έδωσε αρκετές «απογοητεύσεις» στο πεδίο αυτό, ενώ οι ολοένα και αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση οδηγούν πολλούς επενδυτές στην εκτίμηση ότι το επόμενο τρίμηνο ίσως προσφέρει ακόμα περισσότερες.

Στην ουσία ο πήχης πια είναι τόσο υψηλά, που έχει αυξηθεί κάθετα το άγχος μιας πιθανής αδυναμίας να τον φτάσουμε.

Πληθαίνουν τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία

Οι δείκτες μεταποίησης εξακολουθούν να ασθμαίνουν. Στις ΗΠΑ παρά τη μικρή άνοδο, η μεταποιητική δραστηριότητα τον Αύγουστο παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, με τον PMI στο 47,2, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 45,8, λίγο πιο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,6, αλλά και εδώ σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. 

Όσον αφορά την Κίνα, τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI διαμορφώθηκαν στο 49,1 τον Αύγουστο, στη χαμηλότερη μέτρηση από τον Φεβρουάριο.

Στις ΗΠΑ βέβαια έχουμε ακόμα έναν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης στο ΑΕΠ και μια καταναλωτική πίστη που κατέγραψε τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό της από τον Οκτώβριο του 2022!

Όμως όσον αφορά ειδικά τις ΗΠΑ η αγορά φαίνεται ότι εστιάζει περισσότερο στα στοιχεία από την αγορά εργασίας, παρά το γεγονός ότι η στάση αυτή σε μια πρώτη προσέγγιση φαίνεται μάλλον υπερβολική.

Βλέπετε, οι νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή μπορεί να διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο χαμηλότερα των εκτιμήσεων -142.000 έναντι εκτίμησης 165.000 θέσεων- όμως δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι ήταν υψηλότερες σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.

Τι ήταν αυτό, λοιπόν, που ενόχλησε στην πραγματικότητα την αγορά;

Η αναθεώρηση επί τα χείρω των θέσεων εργασίας του Ιουλίου, από 114.000 σε 89.000.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά καθοδική αναθεώρηση για τις θέσεις εργασίας, γεγονός που δημιουργεί έναν έντονο προβληματισμό ότι τα στοιχεία στις ΗΠΑ πιθανότατα να είναι πιο αδύναμα απ' ό,τι αντιλαμβανόμαστε επί του παρόντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πιθανότητες μιας όχι και τόσο ομαλής προσγείωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο συνεχίζει να «ψηφίζει» το σενάριο της ύφεσης

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 15% κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και εξακολουθούν να παραμένουν σε πτωτική τροχιά, παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη στήριξη στην τιμή από το κλείσιμο κάποιων μονάδων παραγωγής στον κόλπο του Μεξικού υπό το φόβο της τροπικής καταιγίδας Francine. 

Ούτε το ένα ούτε το άλλο όμως είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για ασθενή ζήτηση από την Κίνα και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ούτε καν η απόφαση του ΟPEC+ ότι θα καθυστερήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις της προσφοράς για δύο ακόμη μήνες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024, δεν μπόρεσε να στηρίξει τις τιμές.(σ.σ: Υπενθυμίζουμε ότι το καρτέλ είχε προβεί σε περικοπές στην παραγωγή κατά 2,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα για να στηρίξει τις τιμές).

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αποτελούν πραγματικό βαρίδι για τις τιμές του πετρελαίου, με την αγορά να εκτιμά ότι θα έχει πλεόνασμα το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Το δολάριο υποχωρεί ξανά έναντι του γιεν – Κίνδυνος επανάληψης του sell off του Αυγούστου

Μετά από ένα διάλειμμα και διπλή κορυφή εως το 149,38, το δολάριο έναντι του γιεν έχει πάρει και πάλι την κατηφόρα και διαπραγματεύεται κάτω από το όριο επιφυλακής στο 144. Δεδομένου ότι η εκκαθάριση του carry trade του γεν δεν αποκλείεται να συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, καθώς είναι εμφανής η διάθεση για απομάκρυνση από επενδύσεις υψηλού κινδύνου λόγω των φόβων για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο κίνδυνος ενός νέου μεγάλου sell-off δεν είναι αμελητέος.

Μάλιστα υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι θα δούμε μια πολύ πιο επιθετική εκκαθάριση, από εκείνη του Αυγούστου. 

Όπως και να έχει, υπενθυμίζουμε την άποψη της στήλης ότι το πιθανότερο είναι να υπάρχουν ακόμη πολλές θέσεις που περιμένουν να εκκαθαριστούν, ειδικά από τη στιγμή που το γιεν θεωρείται ακόμα υποτιμημένο.(σ.σ: το 2021 το ζεύγος usd/jpy εκινείτο μεταξύ του 103-115).

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters το carry trade του γεν θα μπορούσε να φτάσει συνολικά ακόμα και τα 4 τρις δολάρια καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα carry trades παγκοσμίως, χάρη στα μέχρι πρότινος αρνητικά επιτόκια της Τράπεζας της Ιαπωνίας που κράτησαν το γεν σημαντικά πιο αδύναμο από τα άλλα νομίσματα.

Το μόνο παρήγορο σε αυτό το σενάριο κινδύνου είναι ότι το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το δεύτερο τρίμηνο δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των αναλυτών και έτσι χάρη στην ηπιότερη ανάπτυξη, η BOJ ίσως καθυστερήσει τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων. 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Μαίρη Βενέτη

[email protected]