Οι αγορές στην Ελλάδα δεν βρίσκουν λόγους να γιορτάσουν

Οι αγορές στην Ελλάδα δεν βρίσκουν λόγους να γιορτάσουν

Οι επενδυτές έχουν γυρίσει για τα καλά την πλάτη τους στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Υπό άλλες συνθήκες -τέτοιες που να εγγυώνται μια θετική προοπτική- τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα έπρεπε αυτές τις μέρες να ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους. Φευ, από τη μια η διεθνής αναταραχή λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μέσω των κυρώσεων που έχει αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές, αλλά κυρίως η εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση, αποκαλύπτουν μια διαφορετική πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία οι αρνητικές προσδοκίες για το μέλλον μετρούν βαρύτερα στη ζυγαριά.

Μετοχές και ομόλογα βρίσκονται υπό διαρκή και εντεινόμενη πίεση με τους επενδυτές να δίνουν την εικόνα ότι εγκαταλείπουν όπως – όπως το σκάφος υπό τον φόβο ότι το σκαρί δεν θα αντέξει στην θαλασσοταραχή που έρχεται και με τον καπετάνιο να καμώνεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά αντίθετα να συνεχίζει να καλλιεργεί την αυταπάτη ότι με την λήξη των μνημονίων η κυβέρνηση θα μπορέσει να αμφισβητήσει ή και να ακυρώσει ειλημμένες αποφάσεις.

Σήμερα ήταν τυπικά η τελευταία συνεδρίαση για τις αγορές ομολόγων και μετοχών εντός του τρίτου προγράμματος. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρότι έφτασε να ενισχύεται ως και 1,65% μέσα στην ημέρα, τερμάτισε τη συνεδρίαση με οριακά κέρδη μόλις κατά 0,32% στις 712,61 μονάδες ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου παρέμεινε πάνω από το 4,3%, σε επίπεδα δηλαδή που είναι αποτρεπτικά για οποιαδήποτε σκέψη “εξόδου” στις αγορές που πλέον μετατίθεται για τις αρχές του 2019.

Με βάση τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, το μήνυμα είναι σαφές: οι επενδυτές έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση καθώς ανησυχούν ότι αργά ή γρήγορα θα σπεύσει να αμφισβητήσει όσα έχει συμφωνήσει, ώστε να διασωθεί πολιτικά.

Ήδη κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όπου σταθούν κι όπου βρεθούν ισχυρίζονται ότι το τέλος του προγράμματος τους λύνει τα χέρια να προχωρήσουν σε παροχές και ακύρωση μέτρων. Σταθμίζοντας οι επενδυτές αυτές τις εξαγγελίες προτιμούν να μη συμμετάσχουν στην επόμενη ημέρα, όχι γιατί πείθονται πως η κυβέρνηση μπορεί να πράξει ό,τι λέει, αλλά κυρίως επειδή δεν θέλουν να είναι παρόντες στην όποια αναταραχή υπάρξει στη χώρα. 

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες ημέρες και φλερτάρισε ακόμη και με το 4,4%, επίπεδο που είχε να το δει από την περίοδο πριν από τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Eurogroup. Σήμερα παρέμεινε στην περιοχή του 4,3%.

Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κρατήσει τα πρωινά κέρδη του και η ανοδική αντίδραση που επιχειρήθηκε σήμερα, αποδείχθηκε αδύναμη με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός για το αν η αγορά μπορεί να κρατηθεί πάνω από τις 700 μονάδες, ειδικά από τη στιγμή που κάθε ανοδική κίνηση εκλαμβάνεται ως ευκαιρία μείωσης θέσεων από τα ξένα funds. Η περίπτωση των τραπεζικών μετοχών ήταν σήμερα ενδεικτική καθώς έχασαν με ευκολία τα αρχικά τους κέρδη και ειδικά η Eurobank βρέθηκε στο τέλος της συνεδρίασης να μετρά απώλειες άνω του 3% στα 0,7150 ευρώ. Η Εθνική που έχει υποστεί απώλειες άνω του 16% μέσα στον Αύγουστο, έκλεισε με κέρδη 2,35% στα 0,2350 ευρώ, ενώ Alpha και Πειραιώς έκλεισαν με άνοδο της τάξης του 1%.

Στις μετοχές που ξεχώρισαν θετικά σήμερα συγκαταλέγονται η Σαράντης με άνοδο 6,69%, ο ΟΠΑΠ με κέρδη άνω του 2% στα 9,295 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ, η Βιοχάλκο, η Coca Cola, ενώ στον αντίποδα χαμηλότερα πιέστηκαν η Jumbo (-1,96%), η Motor Oil, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος κ.α.

Στο σύνολο της αγοράς, 51 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έναντι 37 που υποχώρησαν, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα καθώς μόλις ξεπέρασε τα 27 εκατ. ευρώ.