Οι επενδύσεις που ξεχωρίζουν σε περιόδους μείωσης επιτοκίων
Shutterstock
Shutterstock

Οι επενδύσεις που ξεχωρίζουν σε περιόδους μείωσης επιτοκίων

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της Fed ανακοίνωσε την έναρξη ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων αναφοράς, αφού αυτός και οι συνεργάτες του είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού και δεν έχουν λόγο να επιμείνουν σε μία περιοριστική νομισματική πολιτική.

Η πρώτη «αμερικανική» μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 0,50% δεν αποτέλεσε έκπληξη και ήρθε σε συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων όλων αυτών των τραπεζών και από τα οικονομικά στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, είναι λογικό να περιμένουμε πως αυτές οι πρώτες κινήσεις θα είναι οι πρώτες μίας σειράς που θα κρατήσει για μερικά ημερολογιακά τρίμηνα και θα φέρει τα επιτόκια αναφοράς σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που επικρατούσαν φέτος την άνοιξη.

Για τους επενδυτές των διεθνών αγορών μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων και ακίνητης περιουσίας αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα και πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη στη διαδικασία προσαρμογής των επενδύσεών τους σε αυτά. Η αλήθεια είναι όμως πως αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, αφού από την αρχή του καλοκαιριού το μοναδικό ερώτημα για τους περισσότερους αναλυτές και επενδυτές ήταν απλώς το χρονικό σημείο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων.

Αυτό αποτελεί ίσως και μία παγίδα, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που επενδύσεις οι οποίες θεωρείται πως είναι οι κατάλληλες για περιόδους που τα επιτόκια ακολουθούν πτωτική πορεία, έχουν ήδη σημειώσει σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες. Δύο είναι λοιπόν τα σημεία που πρέπει να προσέξει πολύ όποιος επιθυμεί να προσαρμόσει τις επενδύσεις του στη «νέα εποχή»: το αν οι επενδύσεις που εδώ και δεκαετίες θεωρείται πως ευνοούνται από την πτώση των επιτοκίων έχουν ήδη γίνει ακριβές και το αν πρέπει να εμπιστευτούν τους παραδοσιακούς ορισμούς την περίοδο που διανύουμε τώρα. 

Μία πρώτη κατηγορία που επενδύσεων που ευνοείται από τη μείωση των επιτοκίων είναι αυτή των πολύτιμων μετάλλων, με τον χρυσό να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το ασήμι να ακολουθεί συνήθως στη δεύτερη θέση. Είναι γεγονός πως σε ένα περιβάλλον επιτοκίων όπως το σημερινό βλέπουμε ταυτόχρονα τη μείωση των αποδόσεων των πιο ασφαλών επενδύσεων (κυρίως των κρατικών αμερικανικών δανειακών τίτλων) και πιθανολογούμε πως θα αδυνατίσει το αμερικανικό δολάριο. Αυτό συνήθως είναι ένα διπλό δώρο για τα πολύτιμα μέταλλα και κυρίως τον χρυσό. Σπάνια όμως βλέπουμε τον χρυσό να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ όταν αρχίζει η μείωση των επιτοκίων, κάτι που συμβαίνει αυτές τις μέρες.

Κατά πάσα πιθανότητα, τα ιστορικά υψηλά οφείλονται περισσότερο σε άλλους λόγους (αγορές από κεντρικές τράπεζες, γεωπολιτικές εντάσεις κ.α.) και όχι στην προεξόφληση της αλλαγής στην νομισματική πολιτική, οπότε είναι λογικό να περιμένουμε πως. αργά ή γρήγορα η μείωση των επιτοκίων θα δώσει νέα ώθηση στον χρυσό και το ασήμι. Όπως πάντα όμως, καλό είναι να παρακολουθούμε με προσοχή τις κινήσεις τους στα διεθνή χρηματιστήρια και να προσπαθούμε να εντοπίσουμε πιθανά ανησυχητικά σημάδια. 

Για τον τομέα των ακινήτων, είναι γνωστό πως η μείωση του κόστους χρήματος ευνοεί τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που ασχολούνται με τις επενδύσεις ακίνητης περιουσίας, καθώς γίνεται πιο εύκολη και λιγότερο ακριβή η λήψη χρηματοδότησης, ενώ η μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια συνήθως αυξάνει τη ζήτηση. Αυτή είναι μία γενική προσέγγιση του θέματος, αλλά ο τομέας της ακίνητης περιουσίας έχει διάφορους υποκλάδους με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επίσης, αυτό δεν σημαίνει πως μία υπερχρεωμένη οικοδομική επιχείρηση μπορεί πάντα να ωφεληθεί από τη μείωση του κόστους χρήματος. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και ο επενδυτής που ενδιαφέρεται πρέπει να την εξετάσει με προσοχή. Σε γενικές γραμμές όμως, ο κλάδος είναι από αυτούς που πάντα ωφελούνται από τη μείωση των επιτοκίων. 

Μία παρατεταμένη μείωση των επιτοκίων είναι πάντα καλή για τα ομόλογα, κρατικά ή εταιρικά. Τις προηγούμενες δεκαετίες, με τα επιτόκια να φθάνουν μέχρι το μηδέν, σχεδόν όλα τα ομόλογα έδωσαν κέρδη στους κατόχους τους, καθώς οι δικές τους αποδόσεις ήταν ανώτερες αυτών που εκδίδονταν τα επόμενα χρόνια. Στην τωρινή συγκυρία, κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει αν θα ζήσουμε πάλι μία αντίστοιχη πολυετή πτωτική πορεία των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει πως, εκτός από τα ποιοτικά στοιχεία κάθε ομολόγου, όποιος θέλει να αγοράσει θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τη διάρκεια ζωής του ομολόγου, καθώς αν τα επιτόκια δεν κατεβούν τόσο χαμηλά όσο ήταν πριν το 2022, δεν θα είναι εύκολο να ξαναδούμε τόσο εύκολες και μεγάλες αποδόσεις για τους δανειακούς τίτλους. 

Σε αντιστοιχία με τα ομόλογα, οι μετοχές επιχειρήσεων που δίνουν διαχρονικά καλές μερισματικές αποδόσεις είναι πάντα ωφελημένες από την πτώση των επιτοκίων. Εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες καπνικών προϊόντων, εταιρείες που παράγουν καταναλωτικά αγαθά και άλλες από άλλους κλάδους ευνοούνται από τη σύγκριση με τις μειούμενες αποδόσεις των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων και συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο η ευνοϊκή σύγκριση αποδόσεων αλλά και η προοπτική ανόδου των μετοχών που τραβάει τους επενδυτές. Εδώ βέβαια πρέπει να προσθέσουμε πως με μία πρόχειρη ματιά είναι εύκολο να δούμε πως πολλές μετοχές από τους παραπάνω κλάδους έχουν ήδη κινηθεί αρκετά ανοδικά προεξοφλώντας την πτώση των επιτοκίων, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτικές επιλογές θα πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή. 

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, αυτές είναι οι επενδύσεις που εδώ και δεκαετίες ευνοούνται από τη στροφή σε πιο υποβοηθητική νομισματική πολιτική. Όπως είπαμε όμως επίσης, η κάθε συγκυρία είναι διαφορετική και οι επιλογές δεν είναι λογικό να είναι πάντα οι ίδιες.

Διαβάζοντας ένα προχθεσινό άρθρο του Bloomberg διαπιστώσαμε πως πολλοί αναλυτές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών διστάζουν να ακολουθήσουν τις παραδοσιακές συνταγές. Το γεγονός πως η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ανθεκτική οδηγεί κάποιους από αυτούς σε κάποιες «αιρετικές» επιλογές.

Ο David Lefkowitz της UBS Global Wealth Management, είναι αισιόδοξος για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, και ταυτόχρονα επιλέγει και μετοχές του βιομηχανικού τομέα που έχουν με σχέση με κλάδους που παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη. Λόγω της ισχυρής οικονομίας, στις τράπεζες στρέφεται και ο Walter Todd της Greenwood Capital Associates, ο οποίος επιλέγει και τις μεγάλες εθνικές τράπεζες των ΗΠΑ και τις περιφερειακές. Στο γεγονός πως αυτή την φορά η έναρξη ενός καθοδικού κύκλου επιτοκίων βρίσκει την οικονομία σε καλή κατάσταση αποδίδει η Savita Subramanian της Bank of America την εκτίμησή της πως θα ευνοηθούν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα και οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης είναι ένας χρηματιστηριακός κλάδος που συνήθως ωφελείται από την πτώση των επιτοκίων, καθώς δεν είναι πολύ διεθνοποιημένες και εξαρτώνται περισσότερο από τον τραπεζικό δανεισμό παρά από την χρηματοδότηση μέσω των χρηματιστηριακών αγορών. Την προηγούμενη Παρασκευή, το Barron’s ασχολήθηκε με την πολύ καλή πρόσφατη πορεία αυτών των μετοχών (small cap stocks) και αναρωτήθηκε αν αποτελούν την καλύτερη επιλογή αυτή την περίοδο.

Η Jill Cary Hall της Bank of America, εκτίμησε πως για να δούμε τα small caps να αποδίδουν πολύ καλά για καιρό θα πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον. Πάλι στο Barron’s της Παρασκευής, είδαμε μία ακόμα άποψη, αυτή του Keith Lerner της Truist Investment Services, ο οποίος πολύ απλά ανέφερε πως μία πολύ πιθανή συνέπεια της πτώσης των επιτοκίων θα είναι η επιστροφή των επενδυτών στον «τυφλοσούρτη» του 2024, δηλαδή τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Και μία τελευταία και πολύ ενδιαφέρουσα εκτίμηση σχετικά με τις επενδυτικές συνέπειες της μείωσης των επιτοκίων είναι αυτή της Lucy Brash της JPMorgan, η οποία πιστεύει πως μεγάλο θα είναι το όφελος για τις μετοχές των εταιρειών που ασχολούνται με την πράσινη ενέργεια και έχουν υποφέρει την τελευταία διετία λόγω των ανεβασμένων επιτοκίων.

Είναι φανερό πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών της Wall Street για τις επενδυτικές επιλογές που ταιριάζουν στην περίοδο που διανύουμε, με την οικονομία σε αρκετά καλή κατάσταση και τα επιτόκια σε καθοδική πορεία. Και οι «παραδοσιακές» επιλογές και οι «αιρετικές» είναι αρκετά λογικές, και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πειστικά πως η δική του άποψη είναι η σωστή. Τελικά, η τωρινή περίοδος δεν διαφέρει και πολύ από τις άλλες. Μπορεί να έχει αλλάξει η νομισματική πολιτική, αλλά μαγική συνταγή δεν υπάρχει ούτε τώρα.