Οι επόμενοι μεγάλοι παίκτες της Wall Street
Titanium economy

Οι επόμενοι μεγάλοι παίκτες της Wall Street

Ο όρος Titanium Economy μας μπέρδεψε όταν τον ακούσαμε για πρώτη φορά, πολύ απλά γιατί η μόνη σχέση που έχει με το τιτάνιο είναι πως αναφέρεται σε επιχειρήσεις που είναι πολύ ανθεκτικές, ευπροσάρμοστες και απαραίτητες σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της βιομηχανίας, όπως είναι και το τιτάνιο. Είναι ένας όρος που εμπνεύστηκαν τα στελέχη της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας συμβούλων McKinsey.

Σύμφωνα με την περιγραφή του όρου από την ίδια την εταιρεία, η Titanium Economy αναφέρεται στις αμερικανικές παραγωγικές επιχειρήσεις που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα δέκα χρόνια στην οικονομία και τις χρηματιστηριακές αγορές και θα διαδεχθούν την γενιά που έχει αφήσει ήδη το στίγμα της με εταιρείες όπως η Apple, η Google, η Netflix, η Amazon και η Facebook.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, οι περίπου 4.000 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στην Titanium Economy πρόκειται να μεταμορφώσουν την μεταποιητική βιομηχανία των ΗΠΑ, να δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και να ηγηθούν της τεχνολογικής πρωτοπορίας.

Όλα αυτά, πάντα σύμφωνα με την McKinsey, θα συνοδευθούν από πολύ καλές αποδόσεις για τους μετόχους αυτών των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες αυτές, για τις οποίες τρία στελέχη της McKinsey έχουν γράψει και ένα βιβλίο με τον προφανή τίτλο «The Titanium Economy» δεν είναι ακόμα πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό, με κάποιες τρανταχτές εξαιρέσεις όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και η Deere που κατασκευάζει τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Το βασικό κοινό τους χαρακτηριστικό είναι πως οι δραστηριότητές τους έχουν σχέση με την βιομηχανία και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση των τεχνολογικών εξελίξεων πολλές από τις οποίες (τις εξελίξεις) προέρχονται από αυτές. Σημαντικό μέρος αυτών των επιχειρήσεων ανήκει στους ιδρυτές τους και δεν έχει ακόμα μπει σε κάποιο χρηματιστήριο αλλά οι περισσότερες από αυτές που είναι ήδη εισηγμένες έχουν ήδη χαρίσει πολύ καλές αποδόσεις στους μετόχους τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μοιράζονται αρκετές από αυτές είναι το ότι τα προϊόντα που κατασκευάζουν δεν πωλούνται απ’ ευθείας σε καταναλωτές αλλά σε άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες τα χρησιμοποιούν για την κατασκευή των δικών τους βιομηχανικών προϊόντων.

Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρονται είναι της εταιρείας Qorvo (QRVO NASDAQ), η οποία κατασκευάζει ένα εξάρτημα που είναι απόλυτα απαραίτητο για την μαζική παραγωγή κινητών τηλεφώνων. Ένα άλλο είναι αυτό της NXP Semiconductors (NXPI NASDAQ), της οποίας οι καινοτομίες στον τομέα των μικροεπεξεργαστών έχουν βοηθήσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων σε πολλούς τομείς της βιομηχανικής δραστηριότητας να εφαρμόσουν τις τεχνικές της μηχανικής μάθησης.

Οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν πως οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό και τις αγορές, ακόμα και όταν είναι εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο. Σαν συνέπεια αυτού, οι επενδυτές δεν τις καταλαβαίνουν καλά και δεν τους δίνουν τις αποτιμήσεις που θα έπρεπε με βάση τα αποτελέσματα και τις προοπτικές τους.    

Για να δει κανείς περισσότερα στοιχεία για τις εταιρείες της Titanium Economy θα πρέπει μάλλον να διαβάσει το σχετικό βιβλίο, πράγμα που ομολογούμε πως δεν έχουμε κάνει.

Όμως, από ένα δείγμα που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της McKinsey πήραμε μία αρκετά καλή ιδέα για το τι εννοούν οι τρεις συγγραφείς. Πάνω σε έναν χάρτη των ΗΠΑ βλέπουμε 24 εταιρείες που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και υποθέτουμε πως αντιπροσωπεύουν κάποιες από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εκπροσώπους της Titanium Economy.

Μέσα σε αυτές τις 24 είναι και η Tesla (TSLA NASDAQ), για την οποία δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα και η Deere (DE NYSE) με τις καινοτομίες της οποίας στον τομέα των αυτόνομα κινούμενων γεωργικών μηχανημάτων είχε ασχοληθεί το liberal markets στην αρχή του χρόνου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή των 24 εταιρειών, καθώς μόνο τρεις βρίσκονται στην δυτική ακτή των ΗΠΑ, άλλες τρεις στο Τέξας και οι υπόλοιπες έχουν την έδρα και τις βασικές τους εγκαταστάσεις στην λεγόμενη παλιά Αμερική, δηλαδή στις μεσοδυτικές πολιτείες γύρω από τις μεγάλες λίμνες και στις ανατολικές ακτές.

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε μερικές από αυτές, όπως την HEICO (HEI NYSE) που φτιάχνει εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και εδρεύει στην πολιτεία της Φλόριντα. Η καλιφορνέζικη Enphase (ENPH NASDAQ), η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα που βοηθούν στην μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική μέσα στα φωτοβολταϊκά πάνελ, είναι επίσης μία ενδιαφέρουσα και πολύ επιτυχημένη χρηματιστηριακά επιχείρηση.

Η Clean Harbors (CLH NYSE) που έχει την έδρα της στην Μασαχουσέτη ασχολείται με τον καθαρισμό του νερού σε λιμάνια, ποτάμια και όπου αλλού απαιτείται κάτι τέτοιο. Η Hillenbrand (HI NYSE) από την πολιτεία της Ιντιάνα, ασχολείται με ένα πλήθος εφαρμογών και προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία πολλών βιομηχανικών επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς.

Στην πολιτεία της Μινεσότα έχει την έδρα της η Graco (GGG NYSE), η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει και πουλά συστήματα και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται καθ’ όλα τα στάδια του ψεκασμού υλικών σε ρευστή μορφή ή σε μορφή σκόνης.

Σε έναν άλλο τομέα δραστηριοποιείται η Middleby (MIDD NASDAQ) από την πολιτεία του Ιλλινόι, η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει και πουλά ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων που έχουν σχέση με την βιομηχανία τροφίμων και τον εξοπλισμό για μηχανήματα που χρησιμοποιούνται μέσα σε μία κουζίνα. Από αυτή την τυχαία αναφορά σε κάποιες από τις εταιρείες της Titanium Economy πιστεύουμε πως είναι σαφές το τι περίπου έχουν στο νου τους οι συγγραφείς του βιβλίου και η ίδια η McKinsey. 

Δεν ξέρουμε πόσο επιτυχημένη θα αποδειχθεί η επιλογή των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην Titanium Economy, μπορούμε όμως να πούμε πως η γενική ιδέα, τουλάχιστον όπως την καταλάβαμε εμείς, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το μέλλον ανήκει στον συνδυασμό βιομηχανίας και τεχνολογίας.

Οι αυτοματισμοί κάθε είδους, οι νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, η ρομποτική, η χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης είναι πλέον συστατικά στοιχεία της βιομηχανικής έρευνας σε κάθε τομέα που μπορούμε να φανταστούμε. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από την σαφή αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ, οι οποίες πλέον προσπαθούν να ενισχύσουν όσο περισσότερο μπορούν την μετάβαση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην χώρα στο επόμενο στάδιο με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Αν συνδυάσουμε αυτή την διαπίστωση με την ξεκάθαρη απόφαση των ΗΠΑ να περιφρουρήσουν το προβάδισμά τους στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, είναι μάλλον εύκολο να συμπεράνουμε πως το μέλλον βρίσκεται στο πάντρεμα  της βιομηχανίας με την τεχνολογική καινοτομία μέσα στις ΗΠΑ. Αυτό που είναι βέβαια λίγο πιο δύσκολο είναι οι επενδυτικές επιλογές που πρέπει να κάνει κανείς για να κερδίσει από αυτές τις εξελίξεις. Τι να κάνουμε όμως, λίγα πράγματα είναι εύκολα στην ζωή μας!