Οι καλές ειδήσεις όμορφα καίγονται στις αγορές
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Οι καλές ειδήσεις όμορφα καίγονται στις αγορές

Πριν μία εβδομάδα, η εταιρεία που επηρεάζει τη διάθεση των αγορών περισσότερο από όλες τις άλλες μέσα στο 2024, ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα. Αυτά που είπε η Nvidia (NVDA NASDAQ) στους επενδυτές και τους αναλυτές ήταν πολύ θετικά και ξεπέρασαν με άνεση τις εκτιμήσεις τους. Τις εκτιμήσεις τους ξεπέρασαν και οι προβλέψεις της διοίκησης για την εξέλιξη των μεγεθών της επιχείρησης τους επόμενους μήνες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης επανέλαβε την πεποίθησή του πως τα καλά πράγματα μόλις αρχίζουν για την εταιρεία και τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως είδαμε όμως, όσο καλά και να ήταν τα νέα, η μετοχή της επιχείρησης δεν κατάφερε να επωφεληθεί από αυτά. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, η μετοχή κινείται συνεχώς καθοδικά σε σχέση με την τιμή που είχε πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Πολλές απόψεις ακούστηκαν σχετικά με την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις καλές ειδήσεις, παρά το ότι η γενικότερη διάθεση στα αμερικανικά χρηματιστήρια ήταν καλή τις δύο πρώτες μέρες μετά τις ανακοινώσεις. Κάποιοι είπαν πως πολλοί επενδυτές ήλπιζαν σε κάτι ακόμα καλύτερο και απογοητεύθηκαν, άλλοι πως απλά η μετοχή είναι πλέον ακριβή, άλλοι μίλησαν για σπάσιμο της «φούσκας της Τεχνητής Νοημοσύνης». Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ισχύει ακριβώς, η ουσία όμως είναι πως η θετική είδηση πήγε χαμένη και η μετοχή δεν μπόρεσε να ωφεληθεί καθόλου από αυτήν.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν είχε όρεξη να δει με θετικό τρόπο αυτή την είδηση, σε αντίθεση με ό,τι έχει γίνει πολλές άλλες φορές τα τελευταία χρόνια. Όπως λέμε συχνά στο χρηματιστήριο, το καλό νέο «κάηκε» και δεν ξέρουμε πότε και αν θα το θυμηθεί τελικά η αγορά στο μέλλον.

Φυσικά, η περίπτωση της πιο δημοφιλούς μετοχής του 2024 δεν είναι η μόνη παρόμοια. Την ίδια ώρα με την Nvidia ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Salesforce (CRM NYSE), μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και είναι και μέλος του δείκτη Dow Jones Industrial. Και στην περίπτωση της Salesforce, τα οικονομικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών, ενώ η εταιρεία ανέβασε κατά τι τις προσδοκίες της για τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου.

Παρόλα αυτά, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της επόμενης μέρας η μετοχή της εταιρείας ξεκίνησε με άνοδο της τάξης του 5%, στη συνέχεια έχασε όλα τα κέρδη και έκλεισε με ελαφρές απώλειες ενώ και στις επόμενες συνεδριάσεις συνέχισε να υποχωρεί ελαφρά. Και εδώ λοιπόν, τα καλά νέα δεν μπόρεσαν να δώσουν ώθηση στη μετοχή της επιχείρησης, για λόγους που δεν είναι προφανείς. 

Τα καλά νέα δεν «καίγονται» μόνο όταν έχουν σχέση με εισηγμένες εταιρείες. Έχουν περάσει λίγο παραπάνω από 10 ημέρες από τότε που ο διοικητής της Fed Τζέι Πάουελ μίλησε στο Jackson Hole της πολιτείας του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ, στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου που οργανώνει το παράρτημα της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας του Κάνσας Σίτυ.

Η ομιλία του Πάουελ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσότερων παρατηρητών των αγορών σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων αναφοράς. Καθώς μιλούσε, οι επενδυτές και οι αναλυτές ένοιωθαν όλο και πιο σίγουροι πως στις 18 Σεπτεμβρίου θα έρθει η πρώτη κίνηση από την Fed, και οι αγορές έδειξαν την ικανοποίησή τους, με τους βασικούς αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ανεβαίνουν εκείνη την ημέρα κατά περίπου 1%. Το θετικό κλίμα κράτησε και για λίγες ακόμα ημέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Όμως με το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου, τα κέρδη που σημείωσαν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα μετά την ομιλία του διοικητή Πάουελ εξανεμίστηκαν και μέσα σε δύο ημέρες ο δείκτης S&P 500 κινείται περίπου 1% κάτω, βρέθηκε κάτω από το σημείο στο οποίο βρισκόταν μία ημέρα πριν μιλήσει ο διοικητής. Και εδώ λοιπόν είναι φανερό πως κάτι που οι περισσότεροι παρατηρητές των αγορών και σημαντικό μέρος του διεθνούς οικονομικού Τύπου έκριναν πως θα είναι θετικό για τα χρηματιστήρια, τελικά δεν μπόρεσε να τα βοηθήσει ουσιαστικά.

Στην περίπτωση των βασικών δεικτών, τουλάχιστον σε πρώτη «ανάγνωση», το «κάψιμο» του καλού νέου φαίνεται πως έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση ενός κακού νέου για την οικονομία κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως άλλη μία καλή είδηση δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. 

Πηγαίνοντας και σε πιο μικρές εταιρείες και λίγο πιο πίσω χρονικά, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας καλής είδησης, η οποία βοήθησε τη μετοχή μόνο για πολύ λίγο είναι αυτό της εταιρείας QuantumScape (QS NASDAQ). Όταν, στις 11 Ιουλίου ανακοινώθηκε μία πολύ σημαντική συμφωνία με τη μεγαλύτερη μέτοχό της, δηλαδή τη γερμανική Volkswagen (VOW3 XETRA), η μετοχή της εταιρείας που προσπαθεί να γίνει η πρώτη που θα κατασκευάσει μαζικά μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα βασισμένες στην τεχνολογία της στερεάς κατάστασης ανέβηκε κατά 30%, ενώ το επόμενο διήμερο η άνοδος πλησίασε το 70%.

Η συμφωνία αυτή θεωρήθηκε πολύ θετική γιατί στην ουσία επιβεβαίωνε την πρόοδο που σημειώνουν οι έρευνες της QuantumScape. Σταδιακά όμως τα κέρδη εξανεμίστηκαν και σχεδόν δύο μήνες μετά, η μετοχή βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήταν την ημέρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας. Όσο καλά και να ήταν τα νέα, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά για να αναγκάσουν την αγορά να κρατήσει την τιμή της μετοχής ψηλά. 

Μπορούμε να βρούμε και άλλες πολλές περιπτώσεις μετοχών εταιρειών που δεν μπορούν να «κεφαλαιοποιήσουν» καλές επιχειρηματικές ειδήσεις και είτε δεν ανεβαίνουν καθόλου είτε χάνουν γρήγορα τα κέρδη τους. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και σίγουρα υπάρχουν και αρκετές εξηγήσεις για αυτή την αδυναμία. Επειδή όμως η πείρα μας έχει διδάξει πως οι μετοχές ποτέ δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε σχεδόν πανομοιότυπες καταστάσεις, πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε την πραγματική αιτία πίσω από αυτήν τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Γι’ αυτό και επανερχόμαστε σε κάτι που έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές. Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν τον δικό τους τρόπο αντίδρασης, τον οποίον συχνά δεν μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε εύκολα. Δεν είναι ανάγκη να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς γίνεται κάθε φορά, έχουμε όμως υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τη συμπεριφορά των αγορών και να θυμόμαστε πως πάντα μας στέλνουν μηνύματα.

Αν λοιπόν βλέπουμε πως πολλές μετοχές δεν μπορούν αυτή την περίοδο να κινηθούν ανοδικά παρά τις καλές ειδήσεις που έρχονται, και ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δείχνουν μία παρόμοια αδυναμία, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε ποιο είναι το μήνυμα που μας στέλνουν αυτές τις μέρες.