Οι καταλύτες που οδηγούν τις τράπεζες να πάρουν τα ηνία της ανόδου στο Χρηματιστήριο

Οι καταλύτες που οδηγούν τις τράπεζες να πάρουν τα ηνία της ανόδου στο Χρηματιστήριο

Με δεδομένο ότι το χρηματιστήριο είναι κατά βάση ένας προεξοφλητικός μηχανισμός, η επιθετική κίνηση των τελευταίων ημερών για τον τραπεζικό κλάδο, και μάλιστα με τέτοια ένταση σε μεταβολές τιμών και σε αύξηση όγκου συναλλαγών, ενδέχεται να είναι η απαρχή ενός μεγάλου ανοδικού κύκλου. Οι τρεις λόγοι που οδηγούν στην ανοδική έκρηξη των τραπεζικών μετοχών.

Ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος υπεραποδίδει το τελευταίο διάστημα, με την επιθετική του ανοδική κίνηση να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται κατά 16%, με την Πειραιώς στο +23%, την Alpha στο +17%, την Eurobank στο +16,5% και την Εθνική με άνοδο 13%. Η υπεραπόδοση αυτή σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της ΔΕΗ, των διυλιστηρίων, της ΕΧΑΕ, της AΕGEAN, του ΟΤΕ και άλλων δεικτοβαρών μετοχών, ωθούν σε νέα εκρηκτικό ράλι την ελληνική αγορά με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη που προσεγγίζουν το 6% έχοντας πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής την περιοχή των 700 μονάδων.

Η δικαιολογητική βάση για το χρηματιστηριακό ράλι των τραπεζικών μετοχών εδράζει σε τρεις πυλώνες:

α) την προεξόφληση της ομαλής λήξης της περιπέτειας της προ ετών ανακεφαλαιοποίησης με στόχο την εκ βάθρων εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου,

β) η αναμενόμενη μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ με απαρχή τις θέσεις του νέου Προέδρου που ευνοούν τον τραπεζικό κλάδο και

γ) το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς λόγω της θετικής εξέλιξης στη μάχη εναντίον της πανδημίας.

Αφορμής δοθείσης της πρόσφατης άρνησης για καταβολή μετρητών για το κουπονιού των 165 εκατ. ευρώ της Πειραιώς αναφορικά με το υβριδικό ομόλογο (CoCo) των 2 δισ. στις 2 Δεκεμβρίου, και της συνεπαγόμενης μετατροπής σε μετοχές που θα κατέχει το ΤΧΣ, η Πειραιώς φαίνεται να πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς στην προσδοκώμενη κεφαλαιακή της θωράκιση.

Και μάλιστα, με σύμμαχο το μεγάλο ποσοστό του ΤΧΣ με την ολοκλήρωση των παραπάνω (κατοχή του 61%), η τράπεζα αποκτά πλέον πιο «βαρύ» σχήμα, ώστε να διαφαίνεται ο μεσο-μακροπρόθεσμος επενδυτικός της χαρακτήρας, όντας κατά τα φαινόμενα και η μεγαλύτερη των υπολοίπων σε τζίρους, μετά και το προ 5ετίας ξεκαθάρισμα των μικρότερων τραπεζικών σχημάτων.

Σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ τονίζεται κατ’ επανάληψη και από τις εκθέσεις των μεγάλων οίκων, ΄ότι η πολιτική του Μπάιντεν να ωφελήσει τον χρηματοοικονομικό κλάδο κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα δε ως προς τη νομισματική πολιτική μέτριας υποτίμησης του δολαρίου και της αντιδιαμετρικά επιμονής της ΕΚΤ για την ποσοτική της χαλάρωση, φαίνεται να αναμένεται έντονη μετακίνηση χρηματικών κεφαλαίων προς το ευρώ, ενώ και η προτίμηση στις «δεύτερες» οικονομίες (όπως και αυτή της Ελλάδος) να θέτει τις ελληνικές τράπεζες στο επίκεντρο μιας έντονης ροής κεφαλαίων, και συνεπακόλουθα της περαιτέρω κερδοφορίας αυτών.

Την ίδια στιγμή, σε μία χρηματαγορά που αφενός υπεραποδίδει παραδοσιακά έναντι άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, αφετέρου εμφάνισε σημαντική ανθεκτικότητα στις αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων της εταιρειών εν μέσω πανδημίας, ένα τόσο θετικό νέο σχετικά με το εμβόλιο ανοίγει τον δρόμο για νέα υψηλά τοπικά επίπεδα και αυξημένη πιθανότητα επαναφοράς σε μια κανονικότητα, που μπορεί να αποτιμηθεί στο ταμπλό σε επαναπροσέγγισει των προ πανδημίας επιπέδων.

Εξάλλου, η ισχυρή στάθμιση του ΧΑ με τράπεζες συνεπικουρεί σε ένα ιδιαίτερα θετικό σενάριο για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει και τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα όλων, πράγμα που σημαίνει ότι υπερβολικές -θετικές κατά περίπτωση- κινήσεις είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν σε τέτοιες χρονικές συγκυρίες.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το χρηματιστήριο είναι κατά βάση ένας προεξοφλητικός μηχανισμός, η επιθετική κίνηση των τελευταίων ημερών για τον τραπεζικό κλάδο, και μάλιστα με τέτοια ένταση σε μεταβολές τιμών και σε αύξηση όγκου συναλλαγών, ενδέχεται να είναι η απαρχή ενός μεγάλου ανοδικού κύκλου.