Οι short κυριάρχησαν οδηγώντας σε νέα πτώση το ΧΑ με μικρό τζίρο

Οι short κυριάρχησαν οδηγώντας σε νέα πτώση το ΧΑ με μικρό τζίρο

Συνεδρίαση όπου ο τζίρος μειώθηκε άνω του 50% έναντι της χθεσινής ημέρας ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που πιστοποιεί την αμηχανία αλλά και την εύθραυστη ψυχολογία των επενδυτών, που σε ένα ρευστό περιβάλλον με την ανησυχία στο Αιγαίο να παραμένει στο ακέραιο, προτίμησαν τη στάση αναμονής, δίνοντας την ευκαιρία στους λίγους short να κυριαρχήσουν, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στις 640,35 μονάδες με πτώση 1,14%. 

Ήταν μια συνεδρίαση μονοδιάστατα πτωτική, με κύριο χαρακτηριστικό την αδυναμία ορατότητας και την έλλειψη καταλύτη, κάτι που οδήγησε σε εξαιρετικά φειδωλές κινήσεις, οδηγώντας σε αξιοσημείωτη κατακρήμνιση των συναλλαγών. Παρόμοια αμηχανία και στάση αναμονής βεβαίως επικράτησε και στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σχεδόν αμετάβλητους, ενώ με εξαιρετικά μικρή μεταβολή κινούνται και οι δείκτες της Wall Street. 

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε όλη την ημέρα πτωτικά, έχοντας χαμηλό στις 634,64 μονάδες (-2,03%) και υψηλό στις 646,96 μονάδες (-0,12%). O FTSE 25 έκλεισε στις 1.550,33 μονάδες με πτώση 1,21%, ενώ έφτασε έως το -2,07%, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει στις 339 μονάδες με πτώση 3,80%, φτάνοντας έως το -5,19%. 

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 31,8 εκατ. ευρώ, o μικρότερος των τελευταίων 52 συνεδριάσεων, με τις συναλλαγές των τραπεζών να «κρεμούν» περαιτέρω, πέφτοντας στα 11,1 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση των μεγάλων αναταράξεων της Τρίτης ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 107 εκατ. ευρώ, ενώ χθες, που υπήρξε αντίδραση και μερική αποκατάσταση, η αξία συναλλαγών έφτασε στα 62 εκατ. ευρώ, επίδοση λίαν ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών και της εποχής. 

Η «ανάγνωση» λοιπόν της περαιτέρω μείωσης των συναλλαγών σήμερα, παραπέμπει σε απουσία αγοραστών, παρά σε καταιγισμό πωλήσεων. Η πτώση δηλαδή, και σήμερα, ήρθε πρωτίστως λόγω ανυπαρξίας αγοραστικού ενδιαφέροντος, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό αν υπάρξουν θετικοί καταλύτες στο άμεσο μέλλον. 

Η αγορά έχει δείξει ότι κρατάει την κομβική ζώνη στήριξης των 630 μονάδων καθώς πολλάκις τελευταία έχει «ακουμπήσει» σ’ αυτά τα επίπεδα και έχει αντιδράσει, όμως από την άλλη πλευρά, δυνάμεις και momentum για το «σπάσιμο» του φράγματος των 670 – 680 μονάδων δεν υπάρχουν σ’ αυτή τη φάση. 

Και τούτο παρ’ ότι η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική για την Ελλάδα (και την υπόλοιπη Ευρώπη), όμως η έξαρση του γεωπολιτικού ρίσκου, ασφαλώς παραμερίζει οποιονδήποτε οικονομικό ή άλλο καταλύτη, φέρνοντας αμηχανία και διστακτικότητα. 

Πάντως, το διπλωματικό μπαράζ που έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, διεθνοποιώντας τα προβλήματα που δημιουργούν οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι μια τακτική που φέρνει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, με παρεμβάσεις κορυφαίων παραγόντων του εξωτερικού υπέρ της χώρας μας. 

Στο χώρο των τραπεζών, πτώση άνω του 5% είχε η Πειραιώς, άνω του 4% υποχώρησε η Alpha Bank, στο -3,86% η Eurobank, ενώ η Εθνική έχασε 2,33%. Στον ευρύτερο Large Cap, απώλειες άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Motor Oil, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Aegean Airlines. 

Στον αντίποδα, στήριγμα στην περιοχή των 640 μονάδων στο Γενικό Δείκτη έδωσαν μετοχές όπως ΟΛΠ, Coca Cola HBC, Τιτάν, Σαράντης, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Lamda Development που έκλεισαν θετικά. 

Στο χώρο του Mid Cap, η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με απώλειες. Πτώση άνω του 3% είχαν οι ΙΑΣΩ, Πλαίσιο, AVAX και Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι Attica Bank, Ικτίνος, MIG, Autohellas, Intrakat, Cenergy Holdings και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, 39 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 59 που έκλεισαν χαμηλότερα.  

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια