Οι ξένοι έχουν διακόψει τις κινήσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο

Οι ξένοι έχουν διακόψει τις κινήσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το κακό timing της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, η εγχώρια πολιτική σκανδαλολογία, η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος αλλά και τα όψιμα γεωπολιτικά προβλήματα, δημιουργούν ένα κλίμα αφιλόξενο και καθόλου εποικοδομητικό για αύξηση ρίσκου στην εγχώρια αγορά.

Η ελληνική αγορά παρουσιάζει εμφανέστατη αδυναμία σοβαρής και πειστικής αντίδρασης, παρ' ότι (και σήμερα) το κλίμα διεθνώς είναι βελτιωμένο, με τις ευρωπαϊκές αγορές να αντιδρούν, ενώ η Wall Street έχει συμπληρώσει τρεις διαδοχικές ανοδικές ημέρες, μαζεύοντας μερικώς τις πρότερες ακρότητες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις, το Χ.Α. κλείνει πτωτικά στις εφτά εξ αυτών, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτό το διάστημα περίπου 75 μονάδες από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 895,64 μονάδων της 1ης Φεβρουαρίου ή σε ποσοστό 8,2%!

Πλέον, το Χ.Α. κινδυνεύει να… μηδενίσει τα κέρδη του 2018, παρ' ότι, θυμίζουμε, ότι τον Ιανουάριο ο Γ.Δ. έφτασε να κερδίζει περί το 10%, ενώ κορυφαία blue chips όπως π.χ. η ΔΕΗ έκαναν ράλι σε ποσοστό 64%.

Κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς τις τελευταίες ημέρες είναι η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, που, ειδικά σήμερα, είναι εκκωφαντική και μαρτυρά ότι οι ξένοι έχουν διακόψει τις κινήσεις τους στο Χ.Α. έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ρόλο έχει παίξει και το κακό timing της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, καθώς παρ' ότι το επιτόκιο ήταν στο 3,5%, εντούτοις χθες αναρριχήθηκε πάνω από το 4% και μολονότι – πρακτικά – για τους μακροπρόθεσμους αυτό δεν επηρεάζει, γενικότερα έκανε κακή εντύπωση διεθνώς.

Επίσης, μια άλλη παράμετρος είναι ότι υπήρξαν και… απόνερα από την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, καθώς «σηκώθηκε» ρευστότητα από την αγορά δεδομένου ότι αρκετοί πούλησαν μετοχές για να μπουν στο ομόλογο, κάτι που με τη σειρά του παίζει ένα ρόλο. Βεβαίως, αυτό θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς, ασχέτως με το timing της έκδοσης.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο η ελληνική αγορά δείχνει ξεκάθαρη αδυναμία να βγάλει ουσιαστική, πειστική και αξιοσημείωτη ανοδική αντίδραση, παρ' ότι προέρχεται από ιδιαίτερα μεγάλο πτωτικό σερί. Το μόνο παρήγορο είναι ότι όπως έδειξαν οι δύο συνεδριάσεις που προηγήθηκαν αλλά και η σημερινή, προς το παρόν η αγορά κρατά τη ζώνη των 820 μονάδων.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 821 μονάδες με εναλλαγές προσήμου, ενώ κατακόρυφα μειωμένη είναι η αξία συναλλαγών που φτάνει μόλις στα 8 εκατ. ευρώ! Με αυτούς τους ρυθμούς, δύσκολα θα προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα ο τζίρος ήταν στα 50,22 εκατ. ευρώ, όντας ο μικρότερος των τελευταίων είκοσι συνεδριάσεων, ενώ χθες διαμορφώθηκε στα 58,49 εκατ. ευρώ.

Η ανησυχία αρκετών διαχειριστών και funds που εδρεύουν στο Λονδίνο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο δημόσιο βίο της χώρας είναι εντονότατη και αυτό – κατ' αρχήν – μαρτυράται από την παύση νέων πρωτοβουλιών στο Χ.Α.

Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα είναι μεικτή, χωρίς κάτι ιδιαίτερο και χωρίς… βάθος στις κινήσεις των επενδυτών, κάτι που σημαίνει ότι πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια.

Στήριξη παρέχει η Coca Cola HBC που κερδίζει 2,43% μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ ανοδικά κινούνται επίσης οι Jumbo, Lamda Development, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Eurobank, Alpha Bank και Folli Follie. Αντιθέτως, πτωτικά κινούνται οι Εθνική Τράπεζα, ΕΛΠΕ, Grivalia Properties, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Aegean Airlines.

Στο χώρο του Mid Cap υπάρχει τάση βελτίωσης της εικόνας, καθώς ανοδικά κινούνται μετοχές όπως Cenergy Holdings (έχει πιεστεί τελευταία), Υγεία, Fourlis, Ικτίνος, ΚΛΜ, Ελλάκτωρ και MLS, ενώ πτωτικά κινούνται οι Attica Bank, MIG, Intracom, Intralot και Πλαίσιο.

Στο σύνολο της αγοράς 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που καταγράφουν απώλειες.