ΟΠΕΚ: Πώς φτάσαμε στις απειλές κατά των short sellers

ΟΠΕΚ: Πώς φτάσαμε στις απειλές κατά των short sellers

Ο πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν είναι ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και κατέχει τη θέση από το 2019. Στην ουσία, είναι ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, όπως και οι περισσότεροι προκάτοχοί του, σαν τον σεΐχη Γιαμανί και τον Αλί Ναΐμι.

Κατά την διάρκεια της θητείας του χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κάποιες μεγάλες κρίσεις, όπως τον πόλεμο τιμών μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας την άνοιξη του 2020 (ορισμένοι υποστηρίζουν πως αυτός τον είχε ξεκινήσει), την μεγάλη πτώση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και την τεράστια αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις του με την Ρωσία, η οποία πλέον συνεργάζεται αρμονικά με τον ΟΠΕΚ, στα πλαίσια της λειτουργίας του ΟΠΕΚ +, μίας διευρυμένης μορφής του ΟΠΕΚ στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, άλλες 11 χώρες με σημαντικότερες την Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν το Μεξικό και το Ομάν.

Σε μερικές μέρες από τώρα, την 3η και την 4η Ιουνίου, θα συναντηθούν στην Βιέννη τα μέλη του ΟΠΕΚ + για να συζητήσουν σχετικά με τους στόχους για την παραγωγή πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Θεωρητικά δεν αναμένεται να προκύψει κάποια σημαντική συμφωνία από αυτή τη συνάντηση, καθώς ο ίδιος ο ΟΠΕΚ εκτιμά πως σύντομα η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα υπερβεί την προσφορά και αναμένει πως προς το τέλος του χρόνου η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Μετά όμως την μεγάλη έκπληξη που δοκίμασαν οι διεθνείς αγορές τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, κανείς δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρος. Υπενθυμίζουμε πως τότε ανακοινώθηκε εντελώς ξαφνικά η απόφαση του ΟΠΕΚ + για σημαντικές περικοπές στην εξόρυξη αργού πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2023. Ο αιφνιδιασμός των αγορών και η προοπτική μείωσης της παραγωγής είχαν προκαλέσει τότε έντονη άνοδο στην τιμή του αργού πετρελαίου, η οποία μέσα σε λίγες ώρες είχε ανεβεί κατά 15% περίπου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και ειδικών δημοσιογράφων, η έντονη άνοδος οφειλόταν και σε κινήσεις των short sellers, οι οποίοι είχαν πουλήσει προθεσμιακά συμβόλαια αργού πετρελαίου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και αναγκάστηκαν να σπεύσουν να τα επαναγοράσουν μόλις έγιναν γνωστά τα νέα για την περικοπή της παραγωγής. Τις επόμενες μέρες βέβαια, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε εκ νέου και αυτές τις μέρες δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν την 2η Απριλίου.

Το επεισόδιο του Απριλίου μας θύμισε χθες ο πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ, μιλώντας στο Qatar Economic Forum, μία εκδήλωση που οργανώνει το Bloomberg. Ο πρίγκηπας είπε πως στέλνει συνεχώς μηνύματα στους «κερδοσκόπους» των αγορών πετρελαίου, λέγοντάς τους πως θα συνεχίσουν να πονούν, όπως πόνεσαν τον Απρίλιο.

Ο πρίγκηπας πρόσθεσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς δεν είναι παίκτης του πόκερ, αλλά θα έλεγε προς τους «κερδοσκόπους» να προσέχουν πάρα πολύ. Είναι προφανές πως ο πρίγκηπας αναφερόταν στους short sellers τους οποίους απειλεί με νέες ζημιές σαν αυτές που έπαθαν με την ανακοίνωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου πριν δύο σχεδόν μήνες.

Οι αγορές πετρελαίου έλαβαν το μήνυμα του πρίγκηπα και η τιμή ανέβηκε κατά περίπου 2%, καθώς οι συναλλασσόμενοι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων υπέθεσαν πως ο πρίγκηπας ίσως προαναγγέλλει έναν νέο γύρο περικοπών στην παραγωγή αργού πετρελαίου. Πιθανότατα κάποιοι από τους short sellers θα έκλεισαν τις θέσεις τους, δηλαδή θα επαναγόρασαν τα προθεσμιακά συμβόλαια που είχαν πουλήσει προσδοκώντας πως θα καταφέρουν να τα αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Γιατί όμως αποφάσισε να προαναγγείλει δημοσίως μία τέτοια κίνηση και να προειδοποιήσει κατά κάποιο τρόπο τους «κακούς κερδοσκόπους» για το κακό που τους περιμένει; Τι συμβαίνει άραγε; Διαβάζοντας τα σχετικά ρεπορτάζ του Reuters και του Bloomberg μπορούμε να βρούμε εύκολα μία πιθανή εξήγηση.

Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται τα στοιχεία αναλυτών της τράπεζας Standard Chartered, οι θέσεις των επενδυτών που προσβλέπουν σε πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου είναι οι μεγαλύτερες από την άνοιξη του 2020 όταν η πανδημία είχε προκαλέσει κατάρρευση της ζήτησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές οι επενδυτικές θέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους από το 2011. Κατά την άποψη των αναλυτών της Standard Chartered η πολύ αρνητική στάση των χρηματιστηριακών επενδυτών απέναντι στο πετρέλαιο αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα ανακοίνωσης νέων περικοπών στο ύψος της παραγωγής πετρελαίου κατά την συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ + σε μερικές μέρες.

Κατά τους αναλυτές της Goldman Sachs, την άποψη των οποίων αναφέρει το Bloomberg, μία απότομη και ισχυρή άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι πιθανόν να αποτελέσει το έναυσμα για μαζικές αγορές ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από διαχειριστές κεφαλαίων που διστάζουν μέχρι τώρα να μπουν στην αγορά.

Γνωρίζοντας το πόσο επιθυμούν την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου η Σαουδική Αραβία και όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ + αντιλαμβανόμαστε πως η δραστηριότητα των short sellers βάζει σε πειρασμό τα πετρελαϊκά καρτέλ να προσπαθήσουν να πετύχουν σημαντική άνοδο της τιμής μέσω του «στριμώγματος» των «κακών κερδοσκόπων». Αν τους αναγκάσουν να προχωρήσουν σε μαζικές αγορές συμβολαίων αργού πετρελαίου, όχι μόνο θα πετύχουν την ανάκαμψη της τιμής αλλά ίσως και να καταφέρουν αυτό που ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα αυξηθούν και οι πιθανότητες παραμονής της τιμής στα υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με ό,τι έγινε μετά τις ανακοινώσεις των αρχών του Απριλίου. Όπως βέβαια δήλωσε ο πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του. Είμαστε βέβαιοι πως επιθυμεί την σημαντική άνοδο της τιμής του πετρελαίου από τα σημερινά επίπεδα αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ετοιμάζει κάποια τέτοια επιχείρηση ανόρθωσης της τιμής.

Μπορεί να ελπίζει πως θα αναγκάσει, μόνο με τα λόγια του, τους short sellers να ανεβάσουν την τιμή χωρίς τελικά να χρειαστεί να καταφύγει σε περικοπές της παραγωγής, μπορεί να έχουν (αυτός και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στον ΟΠΕΚ +) στο νου του κάτι άλλο.

Κρίνοντας όμως από αυτά που ακούσαμε χθες από τον πρίγκηπα και από αυτά που βλέπουμε στον διεθνή Τύπο, πιστεύουμε πως θα είναι καλό να προετοιμαστούμε για μερικές εβδομάδες έντονης μεταβλητότητας στην αγορά αργού πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Μέχρι τουλάχιστον τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, όταν θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις του πρίγκηπα Αμπντουλαζίζ και των ομολόγων του των χωρών που απαρτίζουν τα πετρελαϊκά καρτέλ.