Πιέσεις σε μετοχές υποδομών και ενέργειας στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις σε μετοχές υποδομών και ενέργειας στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε μεταβατική φάση επανασχεδιασμού των προτεραιοτήτων και επανεκτίμησης για το που θα διοχετευτεί η ρευστότητα φαίνεται πως είναι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάζει κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης, λόγω των επιμέρους πιέσεων σε κερδισμένους – από το πρότερο ανοδικό 8μηνο – τίτλους.

Η αγορά προέρχεται από το καλύτερο 8μηνο των τελευταίων 21 ετών με άνοδο άνω του 41% για το Γενικό Δείκτη και άνω του 77% για τον τραπεζικό, οπότε είναι εύλογο να υπάρχουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αναδιάταξη θέσεων και επαναπροσδιορισμός επενδυτικών στρατηγικών.

Παραδοσιακά τη περίοδος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δεν είναι καλή για τα χρηματιστήρια, κάτι που αποτυπώνεται – συνήθως – και στη Wall Street που είναι ο παγκόσμιος οδηγός του momentum, ενώ και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι επενδυτές είναι πολύ συγκρατημένοι και συντηρητικοί αυτό το δίμηνο.

H αγορά έκανε ένα εξαιρετικά μεγάλο ράλι από τις ευρωεκλογές και εντεύθεν, «σφραγίζοντας» την πολιτική αλλαγή που ήρθε στις 7 Ιουλίου, ενώ έως τα τέλη εκείνου του μήνα είδε τα υψηλά 4,5 ετών και τις 900 μονάδες. Κατόπιν ήρθε η διόρθωση άνω του 11% του πρώτου 15ημέρου του Αυγούστου, διόρθωση η οποία «αποκαταστάθηκε» σχεδόν πλήρως από το ράλι στο δεύτερο μισό του περασμένου μήνα.

Εύλογα λοιπόν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους και να αναδιατάξουν τις θέσεις τους, πάντα με γνώμονα τις εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Το επόμενο δίμηνο κρίνονται πολλά σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Η αγορά, έχοντας τιμολογήσει όλες τις έως τώρα εξελίξεις, τηρεί στάση αναμονής και «χωνεύει» επίπεδα σε δείκτες και μετοχές, με τις ανάλογες – επιμέρους – διορθώσεις, συνδυαστικά και με την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Από εκεί και πέρα, η επιλογή του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ήταν να μην προχωρήσει σε εξαγγελίες βραχυχρόνιου εντυπωσιασμού, αλλά ανακοίνωσε μέτρα μελετημένα, κοστολογημένα, πάντα στο πλαίσιο και τη δυνατότητα που επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος.

Αυτό που περιμένει λοιπόν η αγορά είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση των εξαγγελιών, να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, να «τρέξουν» όλες οι μεταρρυθμίσεις για να αρχίσει να ωφελείται η οικονομία, η αγορά, οι επιχειρήσεις και η καθημερινότητα των πολιτών.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις το περασμένο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση συμπλήρωσε δύο μήνες στην εξουσία, οπότε οι επόμενοι μήνες, αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες, με ζητούμενο την αποτελεσματικότητα, μετά και από το «μοντάρισμα» που έχει ήδη γίνει.

Κατά τα λοιπά, το κυρίαρχο στοιχείο στη σημερινή συνεδρίαση που έφερε κάποια νευρικότητα ευρύτερα στις μετοχές της ενέργειας και των υποδομών ήταν η πίεση που ασκήθηκε στη μετοχή της Lamda Development που έφτασε να υποχωρεί άνω του 10% ενώ έκλεισε με πτώση 8,84%, με φόντο τις πληροφορίες ότι θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου αλλά θα αναζητήσει και άλλες κεφαλαιακές πηγές, για να χρηματοδοτήσει το μεγάλο project του Ελληνικού.

Η μετοχή που άλλωστε είχε ράλι ανόδου σε ποσοστό 60% έως την περασμένη Παρασκευή το 2019, οπότε η αγορά – αναζητώντας το που θα γίνει η ΑΜΚ – εύλογα πίεσε τη μετοχή. Συνάμα, αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν και άλλες μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών, με την Τέρνα Ενεργειακή στο -4,99%, ΔΕΗ -4,14%, Ελλάκτωρ -3,94%, ΑΔΜΗΕ -2,29%, Viohalco -2,58%, ΕΛΠΕ -1,65%, Cenergy Holdings -1,31% κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλο τον FTSE 25 μόνο οι Alpha Bank και Σαράντης έκλεισαν σε θετικό έδαφος, στοιχείο που δείχνει το κλίμα που επικράτησε.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849,81 μονάδες με πτώση 1,05%, έχοντας υψηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 857,04 μονάδες και χαμηλό στις 845,88 μονάδες (-1,50%) στις 17:07 μ.μ. δηλαδή λίγο πριν το τέλος και των δημοπρασιών. Το θετικό είναι ότι ο Γ.Δ. έστω και με δυσκολία και στο φινάλε, παρέμεινε πλησίον της ζώνης των 850 - 860 μονάδων, όμως για να υπάρξει πειστική επαναπροσέγγιση της ζώνης των 880 – 900 μονάδων, απαιτείται οι ημερήσιοι τζίροι να ανέλθουν στα 80 – 90 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.103,82 μονάδες με πτώση 1,08%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 768,77 μονάδες με οριακή άνοδο 0,10%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.331,82 μονάδες με πτώση 1,03%. H αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι της χθεσινής ημέρας και έφτασε στα 60,11 εκατ. ευρώ, με τα 2,77 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Στο χώρο του Mid Cap κυριάρχησαν οι πωλητές. Απώλειες άνω του 3% είχε η Τεχνική Ολυμπιακή και η Κέκροπας, άνω του 2% έχασαν οι Intracom Holdings, Intrakat και MIG, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Attica Bank, Intralot, Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνης.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Βαράγκης, Μαθιός, Βιοτέρ, Ιντεάλ, Audiovisual, Φιερατέξ, ΑΝΕΚ, Inform Λύκος, Ιντερτέκ, Quality & Reliability, Τζιρακιάν και Κυριακούλης. Στο σύνολο της αγοράς οι πωλητές ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι, καθώς μόνο 33 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 82 που υποχώρησαν.