Πληθωρισμός: Aκόμα δεν είδαμε τίποτα
Shutterstock
Shutterstock

Πληθωρισμός: Aκόμα δεν είδαμε τίποτα

Η επενδυτική κοινότητα αποφάσισε να μην αξιολογήσει ακόμα τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, προτιμώντας να στρέψει την προσοχή της τόσο στα καλά νέα του τεχνολογικού τομέα όσο και στο γεγονός ότι σε έξι μέρες από σήμερα πιθανότατα η Fed να αποφασίσει να μην ανεβάσει περαιτέρω τα επιτόκια, δίνοντας χρόνο στην οικονομία να απορροφήσει τα τρέχοντα επίπεδα.

Παρά ταύτα, δεν πρόκειται για στοιχεία που πρέπει να αγνοήσουμε, καθώς πιθανότατα τις επόμενες εβδομάδες θα τα «βρούμε μπροστά μας».

Βλέπετε, οι Αμερικάνοι καταναλωτές αντιμετώπισαν υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και σε διάφορα άλλα είδη, καθώς με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, και κατά 3,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 14 μηνών. 

Η αγορά δεν αιφνιδιάστηκε ιδιαίτερα, καθώς η μέτρηση συμφωνούσε με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν αυξήσεις κατά 0,6% και 3,6% αντιστοίχως, δεδομένου ότι ήταν αναμενόμενο οι τιμές ενέργειας να τροφοδοτήσουν μεγάλο μέρος της ανόδου, μιας και είχαν καταγράψει κέρδη 5,6% σε μηνιαία βάση. 

Υπόψιν ότι οι τιμές της βενζίνης εκτινάχθηκαν κατά 10,6% τον μήνα του Αυγούστου, φτάνοντας το υψηλό των 3,984 δολαρίων ανά γαλόνι την τρίτη εβδομάδα του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, έναντι 3,676 δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του Ιουλίου.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,2%, ενώ το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, αυξήθηκε κατά 0,3%.

Η άνοδος του πληθωρισμού έπληξε τους μισθούς των εργαζομένων, με τις πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές να μειώνονται κατά 0,5% για τον μήνα. Βέβαια στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι ότι και στο κομμάτι του δομικού πληθωρισμού, αν εξαιρέσουμε δηλαδή τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, η αύξηση ήταν της τάξης του 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,2% . Σε ετήσιο επίπεδο όμως η αύξηση ήταν της τάξης του 4,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, από 4,7% τον προηγούμενο μήνα.

Το ερώτημα που επικρατεί είναι πως είναι δυνατόν η Wall να αντιδράσει χθες τόσο ψύχραιμα στην ανακοίνωση ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επέστρεψε σε ανοδική τροχιά και διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο από 3,2% τον Ιούλιο;

Για τις νομισματικές αποφάσεις της Fed έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ο δομικός δείκτης, ο οποίος επιβράδυνε στο 4,3% τον Αύγουστο από 4,7% τον προηγούμενο μήνα, οπότε έχουμε μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα της ημέρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τους αναλυτές της CME, η πιθανότητα να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής που θα διεξαχθεί σε έξι ημέρες παραμένει στο 93%.

Η εικόνα βέβαια αλλάζει αν δούμε τις πιθανότητες να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι πέριξ του 50%, καθώς πολλοί αναλυτές βλέπουν ότι η έκθεση της Fed την επόμενη εβδομάδα θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας επιπλέον αύξησης των επιτοκίων πριν από τα τέλη του έτους, μην μπορώντας να αγνοήσουν τις ανακοινώσεις για τις πληθωριστικές επιδόσεις, αλλά και τους φόβους για την εξέλιξη τους τους επόμενους μήνες.

Μια δεύτερη απάντηση είναι και το γεγονός ότι ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ έχει τραβήξει και πάλι τα επενδυτικά βλέμματα, ειδικά μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε «οverweight» από «equal-weight» από τη Morgan Stanley για τη μετοχή της Tesla, η οποία σημείωσε ισχυρό ράλι. 

Για να δούμε βέβαια αν το τεχνολογικό ράλι θα κλέψει την παράσταση και από τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού που θα βγουν σήμερα.

Οι ενεργειακές τιμές θα σύρουν και πάλι το χορό των πληθωριστικών πιέσεων

Παρά το διάλειμμα για την πορεία του πληθωρισμού λόγω των επιδόσεων του τεχνολογικού κλάδου, ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τους φόβους για «κολλώδη» πληθωρισμό τους επόμενους μήνες είναι η ανοδική τροχιά των τιμών του πετρελαίου. 

Οι τιμές του αργού στις ΗΠΑ χθες άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το FactSet, ενώ το Brent δίνει πλέον τιμές πάνω από τον μέσο κινητό των 90 εβδομάδων που τοποθετείται στα 91,50 δολάρια/βαρέλι, αφήνοντας αρκετά πίσω του τις τιμές του Αυγούστου.

Αν και οι τιμές συγκρατήθηκαν χθες μετά την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που μόλις τελείωσε- πρόκειται για την πρώτη άνοδο σε πέντε εβδομάδες, κάτι λογικό αν σκεφτούμε ότι η καλοκαιρινή περίοδος ολοκληρώθηκε- εντούτοις το γεγονός ότι και τα δύο σημεία αναφοράς, το Brent και το WTI, παραμένουν υπεραγορασμένα για δεύτερη εβδομάδα και σε τροχιά για τις υψηλότερες διακανονίσεις τους από τον Νοέμβριο του 2022 δεν είναι κάτι που οι συμμετέχοντες στις αγορές πρέπει να αγνοήσουν. 

Η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών εδράζεται στις αυστηρότερες προοπτικές προσφοράς και στην αισιοδοξία του OPEC σχετικά με την ανθεκτικότητα της ζήτησης ενέργειας στις μεγάλες οικονομίες, παρά την υποτονική ακόμα ζήτηση της Κίνας. Βλέπετε, ο OPEC εξακολουθεί να εκτιμά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, τόσο για το 2023 όσο και για το 2024, δεδομένου ότι οι μεγάλες οικονομίες είναι ισχυρότερες από το αναμενόμενο. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του OPEC η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, ενώ η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει πιο «σφιχτή» από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Επιπλέον οι περικοπές στην προσφορά καλά κρατούν. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν την περασμένη εβδομάδα τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια συνολικά μέχρι το τέλος του έτους, ενώ την ίδια στιγμή το Καζακστάν μείωσε την ημερήσια παραγωγή του για έργα συντήρησης και η Λιβύη  έκλεισε τέσσερις από τους ανατολικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της λόγω φονικής καταιγίδας Daniel.

(σ.σ:Υπενθυμίζουμε ότι η Λιβύη μέχρι τον Ιούλιο παρήγαγε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ από τον Ιούλιο η παραγωγή αυτή κατέβηκε στα 0,87-0,9 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα λόγω του κλεισίματος πολλών πετρελαιοπηγών ως ένδειξη διαμαρτυρίας της φυλής Al-Zawi για την απαγωγή του πρώην υπουργού Οικονομικών Faraj Bumatari).

Αν και είναι θέμα χρόνου να επανέλθει η παραγωγή στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, η όλη κατάσταση είναι ενδεικτική των κινδύνων που υπάρχουν για την προσφορά πετρελαίου από τα ολοένα και εντονότερα φυσικά φαινόμενα.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι με τις απόψεις του ΟPEC για ελλείψεις στην προσφορά συντάσσεται και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ΙΕΑ. 

Σύμφωνα με την χθεσινή του έκθεση, η παράταση των περικοπών της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2023 μπορεί να έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες προμήθειες από παραγωγούς εκτός της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας και του Ιράν, αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά, η απώλεια της παραγωγής του OPEC+ θα οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα προσφοράς κατά το τέταρτο τρίμηνο. 

Και όλα αυτά, με ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στις εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου του αμερικανικού ομίλου Chevron στην Αυστραλία, οι οποίες υπόψιν αντιπροσωπεύουν έως το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού, να παραμένει στο έλεος των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.