Πώς ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη
Shutterstock
Shutterstock

Πώς ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη

Μπορεί οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης να απολαμβάνουν τις διακοπές τους όμως σε περίπου πέντε εβδομάδες από σήμερα θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα βάλουν τέλος στον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης επιτοκίων που έχει δει η Ευρώπη από τη γέννηση του ευρώ. Στις 14 Σεπτεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει σε κλίμα όχι και τόσο… ενωτικό. Με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να βρίσκεται πλέον στο 3,75%, μία νέα αύξηση θα στείλει το κόστος του χρήματος στο 4%, που είναι το υψηλότερο στα χρονικά της Ευρωζώνης. 

Η διελκυστίνδα μεταξύ γερακιών και περιστεριών καλά κρατεί. Στα γεράκια βρίσκουμε τους πιο επιθετικούς στο θέμα των επιτοκίων, με «αρχηγό» τον Ολλανδό Κλας Νοτ, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας νέας αύξησης τον Σεπτέμβριο γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Στα περιστέρια έχουμε εκπροσώπους των χωρών κυρίως της περιφέρειας, με την Ελλάδα να έχει εξέχουσα θέση.

Σε όλες τις ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Φρανκφούρτη, ο ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά τελευταία και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο επιδραστικός στο μέλλον. Και αυτό γιατί ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης έχει… κερδίσει πόντους στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Πρώτον, γιατί ο ίδιος βρίσκεται εκεί από το 2014 και είναι το τέταρτο παλαιότερο μέλος του συμβουλίου, πίσω από τον Ινιάτσιο Βίσκο της Bank of Italy και τον Ολλανδό Κλας Νοτ που συμμετέχουν στην ΕΚΤ από το 2011 και τον Γκαστόν Ρενές της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο Ιταλός Βίσκο συμπληρώνει 12 χρόνια στην ΕΚΤ τον ερχόμενο Νοέμβριο που λήγει η δεύτερη θητεία του κι έτσι ο Γ. Στουρνάρας θα γίνει ο τρίτος παλαιότερος. Δεν είναι τυχαίο ότι εξαιτίας των παρεμβάσεών του υπέρ μιας πιο προσεχτικής αύξησης των επιτοκίων με στόχο να μην πληγεί η ανάπτυξη, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται από τα μέλη της ομάδας των περιστεριών που ακούγονται περισσότερο. Σύμφωνα με την InTouch Capital Markets, ο κ. Στουρνάρας είναι δεύτερος στη λίστα των περιστεριών, μετά τον Ιταλό Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος είναι μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ χωρίς να είναι κεντρικός τραπεζίτης. Ακολουθούν οι Ινιάτσιο Βίσκο και Φίλιπ Λέιν και μετά οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ισπανίας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. 

Ο δεύτερος λόγος είναι η ελληνική οικονομία. Ο Γ. Στουρνάρας συγκεντρώνει τους προβολείς καθώς η Ελλάδα γίνεται θέμα συζήτησης για καλούς λόγους ενώ όλοι θυμούνται τις αέναες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας πριν από λίγα χρόνια, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονταν τότε στην ΕΚΤ. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ανακάμπτει, το ελληνικό δημόσιο πετυχαίνει τη μεγαλύτερη μείωση χρέος προς ΑΕΠ στην Ευρώπη και βρίσκεται σε τροχιά διαδοχικών αναβαθμίσεων στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες και παράλληλα η οικονομική δραστηριότητα τρέχει με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 

Όλα αυτά μαζί αναβαθμίζουν και τον ρόλο του κ. Στουρνάρα στις ζυμώσεις που γίνονται αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Η Ελλάδα ακούγεται περισσότερο και δεν αποτελεί πια το μέλος που δεν μπορεί να ακουστεί και βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από την ένωση.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης έχει επιπλέον βρει πρόσφορο έδαφος να περάσει τις απόψεις του, καθώς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμμετέχουν πλέον περισσότερα μέλη που έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών στις χώρες τους, όπως η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο και ο γνωστός μας από την εποχή των μνημονίων, Φινλανδός Όλι Ρεν.

Όσο για το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ο Γ. Στουρνάρας έχει δηλώσει ότι βρισκόμαστε στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν τελικά περάσει η γραμμή των γερακιών, η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα είναι η τελευταία. 

Η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στο εσωτερικό της ΕΚΤ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί η διελκυστίνδα γερακιών-περιστεριών δεν θα τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά θα συνεχιστεί ενδεχομένως ακόμη πιο ενεργά τους επόμενους μήνες. Η επόμενη πολύ κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ θα είναι για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, μία εξέλιξη που αφορά την ελληνική οικονομία διότι όσο τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, τόσο απειλείται το αναπτυξιακό της momentum γιατί πολύ απλά το ακριβό χρήμα συνεπάγεται λιγότερες επενδύσεις.