Πώς το Χ.Α. «έκαψε» τη 2η αξιολόγηση

Πώς το Χ.Α. «έκαψε» τη 2η αξιολόγηση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τον τραπεζικό δείκτη σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων και τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα που είχε ξανά στα τέλη του περασμένου Απριλίου, το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποιεί και με... αριθμούς πλέον ότι «έκαψε» εντελώς το momentum από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ένα momentum που σήκωσε την ελληνική αγορά, η οποία το πρώτο τετράμηνο και έως τα τέλη Απριλίου λίμναζε στη μετριότητα με μικρούς τζίρους, όμως από το Μάιο και μετά και έως τα μέσα Ιουλίου, υπήρξε μια γενικευμένη ανασύνταξη, αύξηση συναλλαγών και καλές αποδόσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης «σφραγίστηκε» στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να συνηγορεί στη βελτίωση του κλίματος, ανεβάζοντας όγκους και τζίρους από τις αρχές Μαΐου, όταν είχε αρχίσει να προεξοφλείται η συμφωνία.

Από τα 42 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος το πρώτο 4μηνο του 2017, το μήνα Μάιο η ημερήσιες συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 101,1 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο έφτασαν στα 78,9 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο στα 78,4 εκατ. ευρώ. Είναι μακράν οι τρεις καλύτεροι μήνες της τρέχουσας χρονιάς, κάτι που σφραγίστηκε και από το φετινό ρεκόρ των 858,08 μονάδων που βρέθηκε ο Γ.Δ. στις 17 Ιουλίου και αποτελούν έως τώρα τα υψηλά περίπου 32 μηνών στο Χ.Α.

Έκτοτε, η αγορά ουδέποτε ξαναείδε τέτοιους τζίρους, καινούρια κεφάλαια δεν εισέρρευσαν στο σύστημα, ενώ οι ημερήσιοι τζίροι έχουν κατέλθει στα 40 εκατ. ευρώ. Εξαίρεση αποτέλεσε ο μήνας Σεπτέμβριος όπου οι μέσες συναλλαγές ανήλθαν στα 71 εκατ. ευρώ, όμως ήταν τζίρος... ρευστοποιήσεων και εξόδου χαρτοφυλακίων, καθώς ήταν ο μήνας που ο τραπεζικός κλάδος ισοπεδώθηκε χρηματιστηριακά, χάνοντας πάνω από 3 δισ. ευρώ αποτίμησης!

Ασφαλώς οι τράπεζες είναι η κυρίαρχη αιτία του... κακού για την αγορά, καθώς το μήνα Σεπτέμβριο βγήκαν στην επιφάνεια οι ανησυχίες για τα εγχώρια... τοξικά, μέσω της μεγάλης διαμάχης του ΔΝΤ με την Ευρώπη για τα stress tests και τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.

Το τελειωτικό χτύπημα στις τράπεζες δόθηκε από το μπλοκάρισμα στους πλειστηριασμούς από... ακτιβιστές, που έφερε μέχρι και την παρέμβαση του M. Draghi, δεδομένου ότι αν πάει πίσω η διαδικασία, τότε κινδυνεύει να πάει αντίστοιχα ή και περισσότερο πίσω η τρίτη αξιολόγηση.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σε νέα χαμηλά 6,5 μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά σχεδόν 52 εβδομάδων, καθώς στα επίπεδα των 662 μονάδων είχε να βρεθεί από τις 15 Νοεμβρίου του 2016. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς τα δύο reverse split που έχουν λάβει χώρα στον τραπεζικό δείκτη (για να μη μηδενίσει), ο κλάδος θα ευρίσκονταν αισίως στις... 6,6 μονάδες! Πρόκειται για ένα ιστορικό ολοκαύτωμα, άνευ προηγουμένου σ'' όλη την ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

H χώρα που κάνει πόλεμο στις επενδύσεις

Όμως, το πρόβλημα πλέον της αγοράς, αρχίζει και γίνεται συστημικό. Δεν είναι μόνο οι τράπεζες, αλλά είναι το σύνολο της οικονομίας, αλλά και του ευρύτερου πολιτικοοικονομικού κλίματος.

Tις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως υπάρχει και… πολιτικό θέμα στην αγορά, καθώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το momentum από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έχοντας εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια και στις ιδεοληψίες.

Οι εξελίξεις με την… πολεμική κατά των επενδύσεων, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Ελληνικό και την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, κάθε άλλο παρά πείθουν τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι υπάρχει ευνοϊκό πεδίο για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στη χώρα χρειάζεται μια επενδυτική επανάσταση, μια έκρηξη εισροής νέων κεφαλαίων, και όμως – αντ' αυτού – κυριαρχεί η πολεμική και ο ακτιβισμός κατά των επενδύσεων, με πολλά projects να λιμνάζουν επί χρόνια, εξουθενώνοντας κάθε διάθεση φυγής προς τα εμπρός, άρα και δημιουργίας θέσεων εργασίας, πλούτου και νέων ευκαιριών.

Παρ'' ότι (ακόμη) δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό σε επίπεδο αγοράς ομολόγων που θα παρέπεμπε σε συστημική ανησυχία και κλιμάκωση του κινδύνου, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι σε μια ρηχή, περιφερειακή αγορά όπως η ελληνική, κάθε άδειασμα, επηρεάζει δυσανάλογα πολύ.

Μιας αγοράς που δεν μπορεί να πάρει ανάσα με αποτέλεσμα να «καίγονται» ακόμη και καλές ειδήσεις, όπως τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν όμιλοι όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean Airlines και Coca Cola HBC, ή ο «φθηνός» δανεισμός στο πολύ πρόσφατο ομόλογο της Τιτάν.

Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό, το χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει σ' όλο το οικονομικό – επενδυτικό τοπίο, παρουσιάζοντας μια εικόνα αποσύνθεσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς