Πώς να επενδύσουμε σε startups ρομποτικής
Shutterstock
Shutterstock

Πώς να επενδύσουμε σε startups ρομποτικής

Το 1920, ο Τσέχος συγγραφέας Κάρελ Τσάπεκ έγραψε το θεατρικό έργο Rossum’s Universal Robots, στο οποίο περιγράφει έναν κόσμο μηχανοποιημένο, όπου κάθε δουλειά γίνεται από ανθρώπους-μηχανές. Τους τεχνητούς αυτούς ανθρώπους τους ονόμασε «ρομπότ», ένα νεολογισμό από την τσέχικη λέξη «robota» που σημαίνει εργασία. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας το 1921 και έκανε παγκοσμίως γνωστό τον συγγραφέα του, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. 

Μετά από έναν αιώνα και κάτι, η φανταστική ιστορία του Τσάπεκ με πηγή έμπνευσης έναν εβραϊκό μύθο για ένα μηχανικό άνθρωπο –γκόλεμ– στη μεσαιωνική Πράγα, είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.

Είναι θέμα χρόνου οι εξελίξεις στους αισθητήρες, στα μοντέλα Tεχνητής Nοημοσύνης και στο λογισμικό υπολογιστικής όρασης να κάνουν εφικτή την κυκλοφορία ρομπότ που θα μοιάζουν σωματικά με ανθρώπους και θα μπορούν να  εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών και όχι απλά μια επαναλαμβανόμενη μεμονωμένη λειτουργία σε ένα εργοστάσιο, όπως γίνεται σήμερα από τους ρομποτικούς βραχίονες.

Βλέπετε, όλα τα ρομποτικά συστήματα έχουν ανάγκη πέραν από εξελιγμένους αισθητήρες και ισχυρούς επεξεργαστές. Η σημερινή ραγδαία πρόοδος στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στη γρήγορη επεξεργασία της πληροφορίας λοιπόν, οδηγεί σε άλλο σημείο εξέλιξης και τον κλάδο της ρομποτικής, ανοίγοντας νέους ορίζοντες με στόχο η αλληλεπίδραση των ρομπότ να γίνεται με όρους ανθρώπινους πλέον και όχι τεχνητούς.

Η δυναμική αυτή φαίνεται και στις ροές των επιχειρηματικών κεφαλαίων. Μετά από μια κάμψη στα ποσά που επένδυσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις ρομποτικής ανθρωποειδών το 2023, φέτος τα ποσά αυτά έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Bloomberg, ολοένα και περισσότερες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων συμπεριλαμβάνουν  τη ρομποτική και τη μηχανική μάθηση στη λίστα με τους κλάδους που τις ενδιαφέρουν. 

Μια από αυτές είναι για παράδειγμα η Υ Combinator, μια από τις πιο γνωστές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων εκκίνησης και έχει υποστηρίξει στα πρώτα τους στάδια μερικές από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες όπως η Αirbnb, η Dropdox ή η Reddit. Μέσα από αυτό το πρίσμα έχει ενδιαφέρον η  στροφή της και στον κλάδο των ανθρωποειδών ρομπότ.

Την ίδια στιγμή, για όσους αναζητούν επενδυτικές ιδέες και τους αρέσει να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αυτές από «τα σπάργανα», παρακολουθώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζουν εταιρείες σαν την Υ Combinator μπορούν να φτιάξουν έναν πρώτο πολλά υποσχόμενο κατάλογο.

Θα αναρωτηθείτε τώρα, τι αξία έχει να εντοπίσει κανείς αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις από τη στιγμή που δεν διαπραγματεύονται στα χρηματιστηριακά ταμπλό;

Η απάντηση είναι ότι από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, η συμμετοχή στις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας πριν αυτές προχωρήσουν στη δημόσια εγγραφή τους-IPO- αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ευκαιρία δημιουργίας αξίας. Βλέπετε, όταν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση κάνει την είσοδο της σε οργανωμένη αγορά, έχει ήδη διανύσει μια μεγάλη διαδρομή. Μάλιστα τις περισσότερες φορές έχει ήδη ξεφύγει κατά πολύ από αυτό που λέμε startup.

Για όσους λοιπόν ασχολούνται με το σύμπαν των νεοφυών επιχειρήσεων και είναι σε θέση να αναλάβουν το μεγάλο ρίσκο που τις συνοδεύει, έχει μεγάλη σημασία να τις εντοπίσουν, καθώς πολλές από αυτές είναι ανοικτές κατά τους γύρους χρηματοδότησης τους και σε μεμονωμένους επενδυτές.

Παρακολουθώντας λοιπόν site όπως της Y Combinator και άλλα, μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες για μερικά από τα πιο υποσχόμενα business plans και να διευρευνήσουν κατά πόσον μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά είτε μέσω crowdfunding πλατφόρμων - επιτρέπουν συνήθως και σε μικρότερους επενδυτές να επενδύσουν σε νεοφυείς  επιχειρήσεις - ή απευθείας με μετοχές που θα τους δώσει ο νέος επιχειρηματίας μέσω private placement έναντι να εξασφαλίσει κεφάλαια για την υλοποίηση της ιδέας του.

Μια άλλη προσέγγιση είναι η αναζήτηση Venture Capital Funds που επενδύουν στον χώρο, ενώ ένας άλλος έμμεσος και ίσως πιο εύκολος τρόπος συμμετοχής είναι μέσω των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχουν ή εξαγοράζουν καινοτόμες startups.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Apple, η Google, η Microsoft η Facebook, η Nvidia κ.α είναι οι πρώτες που ανακαλύπτουν και παρακολουθούν στενά τις επιχειρηματικές ιδέες  που έχουν το υλικό να μας οδηγήσουν στο μέλλον.

Διαθέτουν  μάλιστα θυγατρικές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως για παράδειγμα το Microsoft's Venture Capital Fund, γνωστό με τη σύντμηση Μ12, που έχουν ως βασική αποστολή να είναι στρατηγικοί συνεργάτες σε βασικά στάδια ανάπτυξης καινοτόμων startups. Eιδικά στον χώρο του Cloud, των data analytics και της Τεχνητής Νοημοσύνης πολλές φορές εξαγοράζουν τις πρωτότυπες εφαρμογές σχεδόν εν τη γενέσει τους.

Εστιάζοντας στον κλάδο των startups ανθρωποειδών ρομπότ, ας δούμε μερικά παραδείγματα για το πώς μπορούμε να συμμετέχουμε έστω έμμεσα στον κλάδο μέσω των εισηγμένων τεχνολογικών κολοσσών.

Σύμφωνα με το Βloomberg, η Figure AI, συγκέντρωσε περίπου 675 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης, με τον Jeff Bezos και την Nvidia να είναι μεταξύ των επενδυτών. 

Επενδύοντας λοιπόν στην Νvidia έμμεσα επενδύουμε και στην Figure AI, η οποία εστιάζει σε ρομπότ που θα εκτελούν εργασίες που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο ή για τις οποίες είναι δύσκολο να γίνουν προσλήψεις, συμπεριλαμβανομένων εργασιών αποθήκης.  

Η νορβηγική startup ρομποτικής 1X Technologies συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα φέτος με τη γνωστή μας  OpenAI, να είναι μεταξύ των επενδυτών. Αν και η ΟpenAI δεν είναι εισηγμένη, εντούτοις μπορεί κανείς να συμμετέχει έμμεσα και στις δύο εταιρείες μέσω της Microsoft. (σ.σ: Η Microsoft κατέχει το 49% της OpenAI).

Η Amazon χρηματοδότησε το 2022 την Agility Robotics και σήμερα  δοκιμάζει δίποδα ρομπότ κατασκευασμένα από την startup  με στόχο να εκτελούν περίπλοκες εργασίες, όπως η εκφόρτωση φορτηγών, μια εργασία που προκαλεί πολλές φορές σοβαρούς τραυματισμούς στο υπαλληλικό προσωπικό. 

Tέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν πρωτοεισαχθεί σε οργανωμένη αγορά, είναι εύκολη μια διαφοροποιημένη  συμμετοχή σε αυτές μέσω ETFs που προσφέρουν έκθεση σε μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες καινοτόμες επιχειρήσεις, που μόλις έχουν κάνει τη δημόσια εγγραφή τους σε οργανωμένη αγορά. Για παράδειγμα, το Renaissance IPO ETF είναι ένα ενδεικτικό  ETF στον τομέα αυτό.

(σ.σ: Περισσότερα για την τέχνη επένδυσης πριν την IPO μπορείτε να διαβάσετε και εδώ). 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.