Πώς το ράλι του S&P 500 «σβήνει» τις ζημιές του bear market
Shutterstock
Shutterstock

Πώς το ράλι του S&P 500 «σβήνει» τις ζημιές του bear market

Σε λιγότερο από 20 μήνες από τότε που άρχισε, το bear market στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά κοντεύει να σβήσει τις ζημιές του. Υπολείπονται μόνο 260 μονάδες στο δείκτη αναφοράς S&P 500 για να μηδενίσει τις απώλειες. 

Όταν ξεκίνησε το bear market το 2022 η Fed πολεμούσε τον πληθωρισμό, η αγορά ομολόγων εξέπεμπε προειδοποιητικά σημάδια και σχεδόν όλοι έβλεπαν να έρχεται ύφεση. Ο S&P 500 έχασε 25% μέσα σε εννέα μήνες, καταγράφοντας την τρίτη χειρότερη απόδοσή του από το 1931.

Σήμερα, 20 μήνες μετά, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ εκπέμπει οικονομικό σθένος. Το ότι μερικοί οικονομικοί δείκτες δεν είναι τόσο «αλέγροι» και το ότι οι αξιωματούχοι της Fed ακούγονται ελαφρώς λιγότερο ανήσυχοι με τον πληθωρισμό απ' ό,τι πριν είναι απλά μια μικρή παραφωνία για τους «ταύρους» που ανέβασαν τις μετοχές.

Αν διατηρηθεί η αισιοδοξία, το περυσινό bear market έχει πιθανότητες να σβήσει τις ζημιές του γρηγορότερα απ' όλα τα προηγούμενα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός από τρία.

Αυτό που ξάφνιασε ήταν ότι η Fed κατάφερε μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας με σχεδόν όλους τους διαχειριστές να πιάνονται «underweight» σε μετοχές και τώρα να αναγκάζονται να διορθώσουν την έκθεση των χαρτοφυλακίων με αγορές.

Το τελευταίο εννεάμηνο έχουν αποκατασταθεί σχεδόν $10 τρισ. αποτιμήσεων στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες, τα κέρδη των επιχειρήσεων και η δυναμική της αγοράς εργασίας διέψευσαν τις απαισιόδοξες προβολές των «αρκούδων». Έχοντας σκαρφαλώσει 27% από το χαμηλό του Οκτωβρίου, ο S&P 500 απέχει μόνο ένα 5% από το ιστορικό υψηλό του στις 4.796 μονάδες που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2022.

Αν ο δείκτης ολοκληρώσει ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα πρόκειται για μια πλήρη ανάκαμψη που θα έχει συμβεί με διπλάσια ταχύτητα από το μέσο όρο των 12 προηγούμενων κύκλων.

Αυτό που ξεκίνησε σαν μια κούρσα μικρού αριθμού κολοσσών κεφαλαιοποίησης στον κλάδο της τεχνολογίας μεταμορφώθηκε σε ένα διευρυμένο ράλι που τροφοδοτήθηκε από την εξασθένηση των ανησυχιών για ύφεση. Η χαμηλή κεφαλαιοποίηση, η ενέργεια, οι τράπεζες, μετοχές που είναι πιο οικονομικά ευαίσθητες είναι αυτές που οδηγούν την αγορά τώρα.

Παρόλο που οι σκεπτικιστές εξακολουθούν να δίνουν προσοχή σε έναν ευρέως αποδεκτό πρόδρομο δείκτη ύφεσης, την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων, μια προειδοποίηση ότι η οικονομία αντιμετωπίζει κινδύνους, η χρηματιστηριακή αγορά απεικονίζει ένα διαφορετικό αφήγημα.

Οι μετοχές δεν είναι οι μόνες κινητές αξίες που αγνοούν τον κώδωνα κινδύνου της καμπύλης αποδόσεων. Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει από τη βουτιά του πρώτου εξαμήνου και έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα $75 το βαρέλι, ενώ και τα spreads έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τετραμήνου.

Όποια και αν ήταν τα καταστροφικά σενάρια που φοβούνταν οι επενδυτές πριν ξεκινήσει το 2023, μέχρι στιγμής ελάχιστα επιβεβαιώθηκαν. Μπορεί να κατέρρευσαν μερικές περιφερειακές τράπεζες, αλλά η κυβέρνηση περιόρισε τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η ανθεκτικότητα της οικονομίας οδηγεί τους οικονομολόγους σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους για ύφεση και τους strategist των επενδυτικών οίκων της Wall Street σε αύξηση των τιμών-στόχων για τον S&P 500 στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Διστακτικά ή όχι, οι «αρκούδες» υποχωρούν η μία μετά την άλλη. Τα funds που σόρταραν μετά το ξεπούλημα του 2022 ήταν τα πρώτα που συνθηκολόγησαν. Τα hedge funds που παρακολουθεί ο βραχίονας prime brokerage της Morgan Stanley αύξησαν τη μόχλευση τους άνω του 50% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022.

Όταν η αγορά έχει δυναμική είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς που θα σταματήσει. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Ο κατάλογος των ανησυχιών είναι μακρύς. Οι αποτιμήσεις είναι τραβηγμένες, ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχτεί επίμονος, αναγκάζοντας τη Fed να κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα. Μπορεί η ύφεση να έχει καθυστερήσει, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Στο χρηματιστηριακό παιχνίδι ο εφησυχασμός «σκοτώνει».