Πότε θα επιστρέψουν οι «ταύροι»;
Αγορές

Πότε θα επιστρέψουν οι «ταύροι»;

Οι αγορές μετοχών σταθεροποιούνται μετά από ένα ταραγμένο 2022. Όλοι αναρωτιούνται αν θα συνεχιστεί η τρέχουσα αρνητική φάση ή αν έχουμε φτάσει στο τέλος του κύκλου της «αρκούδας». Η βοήθεια μπορεί να προέλθει από τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων κρίσεων και από τους παράγοντες και τους κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία, επισημαίνει ο Giorgio Broggi, ποσοτικός αναλυτής της Moneyfarm.

Το παρελθόν διδάσκει

Αν κοιτάξουμε τα προηγούμενα παραδείγματα, μόνο σε τρεις περιπτώσεις: το 2000, κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 και το 1973, οι αγορές δημιούργησαν περαιτέρω απώλειες μετά τις 200 ημέρες πτώσης. Παρατηρώντας αυτούς τους αριθμούς  αντιλαμβανόμαστε ότι η φετινή δυναμική της αγοράς, που μας είχε εκπλήξει με τη βία της τις πρώτες 100 ημέρες, προς το παρόν εμπίπτει σε μια τάση που ευθυγραμμίζεται με αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν.
 
Η ανάλυση του γραφήματος που παρουσιάζεται μας υπενθυμίζει επίσης ότι, στις περισσότερες από τις προηγούμενες περιπτώσεις, οι bear markets έτειναν, μετά από περίοδο περίπου ενός έτους, να κινηθούν διορθωτικά προς τα πάνω.


Οι τέσσερις παράγοντες που καθορίζουν τις αγορές

Για να καταλάβουμε εάν η ίδια δυναμική θα επαναληφθεί και αυτήν τη φορά, ίσως είναι χρήσιμο να εξετάσουμε ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές σήμερα και ποια είναι η τρέχουσα κατάστασή τους, ώστε να προσφέρουμε μια πυξίδα για τις επιλογές μας τους επόμενους μήνες.

• Πληθωρισμός και νομισματική πολιτική: Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών και τους επόμενους μήνες. Ο ακόμη αυξανόμενος πληθωρισμός θα είχε δύο αρνητικές επιπτώσεις: να βλάψει σοβαρά την κατανάλωση και το οικονομικό περιβάλλον και να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να ενεργούν προκυκλικά, δηλαδή αυξάνοντας τα επιτόκια σε μια περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να περιμένουμε να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο. Υπάρχουν ήδη πιο ενθαρρυντικά σημάδια στις ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, ενώ στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ νωρίς για να δούμε εάν οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας είχαν ακόμη αποτέλεσμα.

• Οικονομική ανάπτυξη: η ανάκαμψη των αγορών συνήθως προβλέπει οικονομική ανάπτυξη. «Εδώ βρισκόμαστε σε μια μοναδική κατάσταση, γιατί σε πολλές γεωγραφικές περιοχές –συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών– εξακολουθούμε να βρίσκουμε θετικά οικονομικά στοιχεία, ενώ οι κύριες προβλέψεις για το επόμενο έτος κάνουν λόγο για σταθερή ανάπτυξη ή ελαφρά συρρίκνωση», διευκρινίζει ο Βroggi. Σε κάθε περίπτωση, μια μέτρια οικονομική επιβράδυνση θα ήταν πιθανώς το καλύτερο σενάριο, διότι θα βοηθούσε τον πληθωρισμό να εξομαλυνθεί χωρίς να βλάψει πολύ την οικονομία, δίνοντας στις κεντρικές τράπεζες περιθώριο ελιγμών σε μια αντιστροφή τάσης σε σύγκριση με φέτος.

•  Οι περίοδοι αύξησης των μετοχών συνήθως έπονται από  μια μείωση της μεταβλητότητας. Τα επίπεδα αστάθειας του περασμένου έτους είναι σχετικά υψηλά σε σύγκριση με ιστορικά προηγούμενα, αλλά δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, ειδικά σε σύγκριση με τα ομόλογα και επίσης ενόψει της εξομάλυνσης που έχει ήδη λάβει χώρα από τις κορυφές του Οκτωβρίου.

•  Αποτιμήσεις: Οι αγορές μετοχών τείνουν να ανακάμπτουν όταν οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές και πολλοί δείκτες δείχνουν σημάδια αισιοδοξίας από αυτή την άποψη, ακόμη και σε σύγκριση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Οι κίνδυνοι

Φυσικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κίνδυνοι. Μεταξύ όλων, οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Κίνα, αφού ο τομέας της ανάπτυξης ακινήτων αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα, και για τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Περισσότερα σοκ στις τιμές της ενέργειας, νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και κίνδυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αναταραχή στην αγορά.

«Σίγουρα, σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες, αναζητούμε πειστικά σήματα για να αυξήσουμε τον κίνδυνο αντί να τον μειώσουμε», είπε ο Broggi, σημειώνοντας τέλος ότι οι εκτιμώμενες προοπτικές κερδοφορίας για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές αυξάνονται κατακόρυφα.  «Αυτό μας ωθεί να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία, ενώ εξετάζουμε προσεκτικά τις πολλές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγορές τους επόμενους μήνες».