Αναβλήθηκε η ψήφιση του νέου νόμου στην Ευρώπη
Κρυπτονομίσματα

Αναβλήθηκε η ψήφιση του νέου νόμου στην Ευρώπη

Προς αναβολή τέθηκε η τελική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA) η οποία αναμένεται να ψηφιστεί τον Απρίλιο, καθυστερώντας τη διαδικασία εφαρμογής.

Για την ίδια ψηφοφορία θα αναβληθεί και ο Κανονισμός Μεταφοράς Κεφαλαίων (Transfer of Funds Regulation). Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.

Η ορόσημη νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Markets in Crypto Assets (MiCA) καθυστερεί για «τεχνικούς λόγους» και πιθανότατα προκαλείται από προβλήματα στη μετάφραση του αρχείου σχεδόν 400 σελίδων στις 24 επίσημες γλώσσες των κρατών-μελών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία προηγουμένως αναμενόταν να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη του 2022, αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο, επίσης λόγω μεταφραστικών ζητημάτων.

Το MiCA είναι η πιο ολοκληρωμένη νομοθετική προσπάθεια της ΕΕ για την εποπτεία των αγορών κρυπτονομισμάτων και στοχεύει να αλλάξει αυτό που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλούν «άγρια δύση των κρυπτονομισμάτων». Το πιο σημαντικό είναι ότι η MiCA θεσπίζει κανόνες για την αδειοδότηση εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα στην ΕΕ και ρυθμίζει επίσης την έκδοση stablecoin.

Καθώς η τελική ψηφοφορία καθυστερεί, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να περιμένουν περισσότερο προτού μπορέσουν να ξεκινήσουν τη σύνταξη των εθνικών κανόνων. Φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχουν στη διάθεσή τους 12 έως 18 μήνες για να συντάξουν τα τεχνικά πρότυπα για το MiCA μόλις εγκριθεί επίσημα.

Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες που εισάγει η MICA, θα απαιτούσε από τους εκδότες stablecoins να διατηρούν αποθεματικά κεφάλαια σε ειδικούς λογαριασμούς.

Παράλληλα, θα επιβάλει στις εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων να αποκαλύψουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, ως παραχώρηση για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες μετά την άρση της προτεινόμενης απαγόρευσης εξόρυξης για όλα τα κρυπτονομίσματα με τον αλγόριθμο Proof of Work (PoW).

Εν τω μεταξύ, κάθε εταιρεία που επιδιώκει να εκδώσει ένα κρυπτονόμισμα, θα πρέπει να δημοσιεύσει ένα Whitepaper που περιέχει πληροφορίες σχετικά με το έργο, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών κινδύνων του.

Ξεχωριστά, οι νομοθέτες της ΕΕ εξετάζουν ενιαίους φορολογικούς κανόνες για τα κρυπτονομίσματα, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, σε μια κίνηση που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα μπορούσε να αποφέρει πρόσθετα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα κράτη μέλη.

Η πρόταση νόμου MiCA δεν είναι η μόνη που έχει καθυστερήσει. Αντίστοιχα, η ψήφιση του κανονισμού για τη μεταφορά κεφαλαίων (TFR), ο οποίος πρόκειται να εφαρμοστεί παράλληλα με τη MiCA, αναβάλλεται επίσης για την ίδια ψηφοφορία τον Απρίλιο. Το TFR απαιτεί οι μεταφορές κρυπτονομισμάτων να περιλαμβάνουν πληροφορίες πελατών τόσο από την πλευρά του παραλήπτη όσο και από την πλευρά του αποστολέα.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για αυστηρότερη ρύθμιση των αγορών κρυπτονομισμάτων ενόψει της εφαρμογής της MiCA. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες ζητούν την εφαρμογή της υποχρεωτικής αδειοδότησης εταιρειών κρυπτονομισμάτων ακόμα και μέσα στο 2023.