Προσεχώς... αναταράξεις στις αγορές ομολόγων

Προσεχώς... αναταράξεις στις αγορές ομολόγων

Με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινά την ποσοτική σύσφιξη τον Ιούνιο, αφήνοντας τα ομόλογα που διακρατεί να λήγουν χωρίς να τα αντικαθιστά με σκοπό να συρρικνώσει τον ισολογισμό της από τα $9 τρις, η ανησυχία είναι αν θα αυξηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων ΗΠΑ όπου έχουν παρατηρηθεί φάσεις χαμηλής ρευστότητας.

Το λεγόμενο QT (quantitative tightening) της Fed μπορεί να στείλει τις ομολογιακές αποδόσεις πιο ψηλά αν και αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Από τη 1η Ιουνίου η Fed θα αφήνει τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της να λήγουν χωρίς να αγοράζει, άλλα στην προσπάθειά της να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική και να μειώσει τον πληθωρισμό.

Η ποσοτική σύσφιξη ακολουθεί την ποσοτική χαλάρωση από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022, περίοδο κατά την οποία η Fed αγόρασε τεράστιες ποσότητες ομολόγων, ώστε να στηρίξει την οικονομία την περίοδο της πανδημίας. Σκοπός της σήμερα είναι να συρρικνώσει τον ισολογισμό της κατά $95 δισ. τον μήνα, αρχίζοντας το πρόγραμμα QT με πιο ήπιο ρυθμό της τάξης των $45 δισ. μηνιαίως.

Η στροφή της Fed προς την ποσοτική σύσφιξη είχε γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό, ωστόσο είναι φυσικό να υπάρχει νευρικότητα στην αγορά όταν ο μεγαλύτερος κάτοχος κρατικών ομολόγων ΗΠΑ μειώνει την παρουσία του.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει επίσης τον Ιούνιο να μειώνει τις αγορές ομολόγων στα 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Η ανησυχία στην αγορά είναι ότι με τον μεγαλύτερο κάτοχο τίτλων αμερικανικού χρέους να μειώνει την παρουσία του στην αγορά, η απουσία ενός σταθερού αγοραστή που αδιαφορούσε για τις τιμές ομολόγων μπορεί να χειροτερεύσει τις συνθήκες.

Η επίπτωση της ποσοτικής σύσφιξης θα είναι περισσότερο εμφανής στην αγορά χρήματος απ' ότι στα επίπεδα των αποδόσεων, εκτιμούν οι αναλυτές της Credit Suisse. Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα αποσυρθεί η ρευστότητα και τι πιέσεις μπορεί να προκαλέσει στους dealers.

Η ελπίδα ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τίθεται ήδη σε αμφιβολία από τις τιμές πετρελαίου που έχουν πάρει την ανιούσα εδώ και έξι μήνες και μπορεί να οδηγηθούν υψηλότερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να μειώνει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Οι τράπεζες στις ΗΠΑ φέτος μείωσαν τις αγορές αμερικανικών ομολόγων, όπως και μερικά hedge fund που περιόρισαν την παρουσία τους αφού κάηκαν από τις ζημιές που προκάλεσε η μεταβλητότητα. Οι ξένοι επενδυτές επίσης έδειξαν μειωμένο ενδιαφέρον για το αμερικανικό χρέος, καθώς το κόστος της ασφάλισης ρίσκου αυξήθηκε και η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα άλλων κρατών προσέφερε περισσότερες επιλογές.

Στο βαθμό που η αποχώρηση της Fed επηρεάσει τις αποδόσεις, θα είναι μάλλον προς ανοδική κατεύθυνση. Η Fed με τις αγορές της κρατούσε τις αποδόσεις χαμηλές, συμβάλλοντας στην αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για σύντομο χρονικό διάστημα τον Απρίλιο.

Το ρίσκο είναι να μην μπορέσει η αγορά να απορροφήσει την πρόσθετη προσφορά και να προκύψει μεταβολή στα επίπεδα αποτιμήσεων. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης και να πιεστούν ανοδικά οι αποδόσεις όπως και η κλίση της καμπύλης. Η πορεία των αποδόσεων βέβαια θα επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, όπως οι προσδοκίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις της Fed και οι προοπτικές της οικονομίας που ενδεχομένως να αντισταθμίσουν την επίπτωση της ποσοτικής σύσφιξης.

Την τελευταία φορά που η Fed συρρίκνωσε τον ισολογισμό της τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα. Τα επιτόκια δανεισμού overnight ρευστότητας αυξήθηκαν σημαντικά τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό σήμερα, αφού η Fed έχει ετοιμάσει μια διευκόλυνση για repos ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες για ρευστότητα.