Πρωταθλητής απωλειών το ΧΑ τον Σεπτέμβριο
Shutterstock
Shutterstock
Deutsche Bank

Πρωταθλητής απωλειών το ΧΑ τον Σεπτέμβριο

Η έναρξη της αποεπένδυσης του δημοσίου από τις τράπεζες με την Eurobank να καταθέτει πρόταση εξαγοράς με premium έναντι της υψηλότερης τιμής πολλών ετών και η επιτυχημένη εισαγωγή της πρώτης τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια της Optima με μεγάλη υπερκάλυψη, ήταν τα δύο πιο θετικά νέα για την ελληνική αγορά και τον τραπεζικό κλάδο τον Σεπτέμβριο, αλλά δε μεταφράστηκαν και σε κέρδη του δείκτη και του γενικότερου επιπέδου τιμών.

Σύμφωνα μάλιστα με την Deutsche Bank, ενώ το ΧΑ παραμένει η δεύτερη καλύτερη αγορά διεθνώς φέτος από την αρχή της χρονιάς με κέρδη 32,8% ήταν και η προτελευταία σε αποδόσεις τον Σεπτέμβριο, που ήταν ο πλέον αρνητικός μήνας.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι το ΧΑ είναι ουσιαστικά η καλύτερη αγορά διεθνώς σε όρους δολαρίου, καθώς ο δείκτης που μας ξεπερνά είναι ο ρωσικός MOEX με κέρδη 52,2%, τα οποία μάλιστα σχετικά συντηρήθηκαν, αν ληφθεί υπόψη ότι τα κέρδη σε δωδεκάμηνη βάση είναι 54,29% για τον MOEX και 50,94% για το Γενικό Δείκτη του ΧΑ.

Ο Σεπτέμβριος ήταν κακός μήνας για όλους. Επίσης, το ΧΑ έχει διαφορετική «χρονικότητα» από το ρωσικό δείκτη, αφού το ΧΑ είναι σε υψηλά 12 ετών, ενώ ο ρωσικός δείκτης παρά την τρέχουσα άνοδο παραμένει 20% και πλέον κάτω από τα υψηλά του 2021.

Όσον αφορά το ΧΑ και τις διεθνείς αγορές οι οποίες είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, διορθώνουν στις ανόδους κατά την επίτευξη κάποιων νέων και αυτό ακόμα περισσότερο συμβαίνει τον Σεπτέμβριο, με κατοχύρωση κερδών στα χαρτοφυλάκια και δημιουργία ρευστότητας ενόψει τοποθετήσεων για  την επόμενη χρονιά.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Σεπτεμβρίου ο οίκος αναφέρει:

«Η φήμη του Σεπτεμβρίου ως του χειρότερου μήνα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια, ενισχύθηκε από τις αποδόσεις που παρατηρήθηκαν φέτος, καθώς ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας για τον αμερικανικό δείκτη μετοχών S&P 500 και τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ενώ για τα ομόλογα ήταν ακόμα χειρότερα, καθώς ήταν η 7η χρονιά με πτώση στον παγκόσμιο δείκτη ομολόγων του Bloomberg».

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, κατά το τρίτο τρίμηνο, μόλις 11 από τα 38 assets που παρακολουθεί η Deutsche Bank ήταν σε θετικό έδαφος, ενώ τον Σεπτέμβριο περιορίστηκαν περαιτέρω σε μόνον 7, προς επίρρωση της σχετικής φήμης του μήνα. 

Οι πτώσεις, όπως επισημαίνει, είχαν πολλές αιτίες, αλλά σημαντική ήταν η αυξανόμενη εντύπωση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ενδέχεται να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά 20 δολάρια το βαρέλι.

Μαζικές πωλήσεις στα ομόλογα, ποιες αγορές ξεχώρισαν αρνητικά ή θετικά

Το μεγαλύτερο θέμα του τρίτου τριμήνου ήταν το μαζικό ξεπούλημα (sell-off) στα ομόλογα λέει ο γερμανικός οίκος.

Ήταν η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση για τα κρατικά ομόλογα, με απώλειες για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ (-3,4%) και τα κρατικά ομόλογα του ευρώ (-2,5%). Σε ετήσια βάση γράφουν ξανά απώλειες.

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς Treasury έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο +73,5 μονάδες βάσης στο 4,57% και στο ενδοσυνεδριακό ανώτατο όριο στις 28 Σεπτεμβρίου έφτασε στο 4,686%, τιμή που δεν έχουμε ξαναδεί από το 2007, σχολιάζει ο οίκος.

Οι αποδόσεις κινήθηκαν υψηλότερα σε όλη την καμπύλη, αλλά υπήρχε επίσης σαφής κλίση. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ανεβαίνουν 14,8 μονάδες βάσης στο 5,04%, ενώ αυτές των ομολόγων 30 ετών σημείωσαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το πρώτο τρίμηνο του 2009, με άνοδο 83,9 μονάδες βάσης στο 4,70%.

Ανάλογες ήταν οι κινήσεις και σε άλλες αγορές ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου να αυξάνεται κατά 44,8 μονάδες βάσης στο 2,84%, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2011. Στην Ιαπωνία, η απόδοση των 10ετών αυξήθηκε κατά 36,5 μονάδες βάσης στο 0,76%, που είναι το υψηλότερο από το 2013.

Οι κεντρικές τράπεζες διαδραμάτισαν ρόλο σε αυτό το ξεπούλημα και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος από ότι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed.

H πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μoνάδες βάσης  από τη Fed αναμένεται πλέον αργότερα στο τρίτο τρίμηνο του 2024, ενώ η ΕΚΤ, αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο ιστορικό υψηλό του 4% τον Σεπτέμβριο.

Οι μετοχές πάλι σημείωσαν πτώση στο τρίτο τρίμηνο. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 υποχώρησε 3,3%, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 2% και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 3,4%. 

Οι ενεργειακές μετοχές από την άλλη είχαν θετική πορεία, με αυτές του δείκτη S&P 500 να σημειώνουν άνοδο 12,2% στο τρίμηνο. Η βάση της ανόδου τους ήταν ασφαλώς το πετρέλαιο και τα ενεργειακά εμπορεύματα, μαζί με φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, λόγω των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία και τα άλλα μέλη του OPEC+.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, μετά από πορεία τεσσάρων διαδοχικών τριμηνιαίων μειώσεων.

Το πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας σημείωσε άνοδο 27,2% στα 95,31 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI αυξήθηκε κατά 28,5% στα 90,79 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν επίσης υψηλότερα, ενώ στην Ευρώπη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,8% στα 41,86 ευρώ ανά MWh, μετά από ένα σερί 3 συνεχόμενων τριμηνιαίων μειώσεων.

Ο άλλος κερδισμένος ήταν το δολάριο ΗΠΑ που σημείωσε άνοδο (και εμποδίζει ουσιαστικά την ΕΚΤ να αλλάξει πολιτική στα επιτόκια, σε συνδυασμό και με την άνοδο του πετρελαίου).

Ο γερμανικός οίκος εντοπίζει ότι ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά 3,2% στο τρίτο τρίμηνο, υποβοηθούμενος από την απότομη άνοδο των αμερικανικών πραγματικών αποδόσεων.

Αντίθετα, άλλα σημαντικά νομίσματα εξασθένησαν έναντι του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ κατά 3,1%, του ιαπωνικού γεν κατά 3,4% και της αγγλικής στερλίνας κατά 4%.