Πτώση – διόρθωση με εξαιρετικά μικρό τζίρο στο Χ.Α.

Πτώση – διόρθωση με εξαιρετικά μικρό τζίρο στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται πτωτικά – διορθωτικά μετά την άνοδο (και) της περασμένης εβδομάδας, το ελληνικό χρηματιστήριο που προέρχεται από τη σημαντική άνοδο της περασμένης Παρασκευής, διορθώνει έντονα.

Η διόρθωση σήμερα της αγοράς γίνεται με κατακόρυφη πτώση της αξίας συναλλαγών, είναι δηλαδή πρωτίστως μια διόρθωση τεχνικής αποφόρτισης χωρίς πολύ μεγάλο βάθος και με αναντίστοιχους όγκους συγκριτικά με το ξέσπασμα της Παρασκευής.

Ένας από τους λόγους που οδηγούν σήμερα την αγορά στη διόρθωση, είναι ο προβληματισμός λόγω του ότι η Moody's… προσπέρασε ή ανέβαλε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι θα γίνονταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η βαθμολογία που έχει ο συγκεκριμένος οίκος την ελληνική οικονομία είναι χαμηλότερη από αυτή των S&P και Fitch, ενώ η μη αναβάθμιση – έστω και κατά μία βαθμίδα – ασφαλώς και φέρνει μια σχετική ανησυχία σ' όλο το σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση της Moody's είναι στο επίπεδο B3, το οποίο απέχει δύο βαθμίδες από το αντίστοιχο επίπεδο της S&P και τρεις από τη Fitch.

Πέρα από αυτό όμως, ο ισχυρότερος λόγος διόρθωσης σήμερα είναι ότι την Παρασκευή η αγορά είχε «χτίσει» σημαντική άνοδο και μάλιστα με ισχυρότατους όγκους και τζίρους, λόγω του οίκου FTSE Russel. Ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της Πολωνίας σε ανεπτυγμένη αγορά και στις λεγόμενες development markets από αναδυόμενη που ήταν έως τώρα, ανήκοντας στις emerging markets.

Αυτό σημαίνει πως από 11 χώρες – οικονομίες που ήταν στην κατηγορία των αναδυόμενων πλέον έμειναν δέκα, οπότε αυξάνεται το ειδικό τους βάθος και η στάθμισή τους, καθώς μοιράζονται το ποσοστό της Πολωνίας. Αυτό, έφερε σημαντικές εισροές σε αρκετές αγορές από διεθνή χαρτοφυλάκια που κινούνται με μπούσουλα αυτούς τους δείκτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αξία συναλλαγών την Παρασκευή εκτοξεύτηκε στα 105,45 εκατ. ευρώ, που ήταν η μεγαλύτερη του Σεπτέμβρη και η μεγαλύτερη από την 31η Αυγούστου, όταν και υπήρχαν οι τοποθετήσεις (συνολικής αξίας 83,2 εκατ. ευρώ) στη Motor Oil, που από τις 3 Σεπτεμβρίου εισήλθε στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Τόσο οι τράπεζες όσο και πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας δέχτηκαν σημαντικότατες εισροές, κάτι που ανέβασε σημαντικά τους όγκους και τους τζίρους τους. Μάλιστα, τα 101,2 εκατ. ευρώ του τζίρου της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν από τις μετοχές του FTSE 25.

Οι σημαντικότερες εισροές

Σημαντικές εισροές δέχτηκαν πολλά ενεργειακά blue chips αλλά και μετοχές υποδομών και real estate. Ξεχώρισαν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα που έκλεισε με ράλι +7,66% και όγκο 447 χιλ. τεμάχια, ενώ η θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή έκανε όγκο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια με ισχυρό τζίρο 6,77 εκατ. ευρώ!

Η Motor Oil – που δεσπόζει και δικαίως όλο το τελευταίο διάστημα έκλεισε σε νέο υψηλά 13 ετών περίπου και στα 22,60 ευρώ με άνοδο 3,91%, όγκο 409.217 τεμαχίων και ισχυρό τζίρο 9,14 εκατ. ευρώ! Πλέον, απέχει λιγότερο από δύο ευρώ από τα ιστορικά υψηλά της!

Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με άνοδο 5% με όγκο 767.814 τεμάχια, η Τιτάν έκλεισε στο +4,12% με ισχυρό όγκο 150.428 τεμαχίων και τζίρο 3,23 εκατ. ευρώ, η Lamda Development έκανε όγκο 711 χιλ. τεμάχια και η Grivalia Properties διακίνησε 636.100 τεμάχια.

Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 734.184 τεμάχια έχοντας ισχυρή άνοδο 4,78%, ενώ ο ΟΤΕ διακίνησε 706.282 τεμάχια κλείνοντας με άνοδο 2,79%.

Οι τράπεζες επίσης αντέδρασαν με πολύ ανεβασμένους όγκους. Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 6,74% με όγκο 1,67 εκατ. μετοχές, η Eurobank +3,70% με όγκο 9,47 εκατ. μετοχές, η Εθνική +1,17% με 6 εκατ. τεμάχια, ενώ η Alpha Bank – όπως προαναφέρθηκε – έκανε μακράν τους κορυφαίους όγκους και τζίρους της αγοράς.

Εύλογη η σημερινή διόρθωση

Εντός αυτών των δεδομένων, η σημερινή διόρθωση έρχεται φυσιολογικά, με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται στις 690 μονάδες με πτώση 1,22%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 9 εκατ. ευρώ!

Σχεδόν καθολική είναι η πτώση στο χώρο του FTSE 25, καθώς ανοδικά κινείται μόνο η Lamda Development. Αντιθέτως, πτώση άνω του 4% καταγράφουν οι Alpha Bank και Πειραιώς, άνω του 3% υποχωρούν οι Eurobank και Σαράντης, άνω του 2% χάνουν οι ΔΕΗ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και άνω του 1% οι Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development και ΕΥΔΑΠ.

Στο χώρο του Mid Cap σημαντικές πιέσεις άνω του 4% δέχεται η Intralot μετά το +8,13% της Παρασκευής, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Attica Bank, Ελλάκτωρ, Intracom Holdings, Intracom Κατασκευές, J&P Άβαξ και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. Ανοδικά κινούνται οι Cenergy Holdings, MIG, Υγεία, Ικτίνος, Νηρέας και Κρι Κρι (διαρκή ιστορικά υψηλά). Στο σύνολο της αγοράς 18 μετοχές ενισχύονται έναντι 51 που υποχωρούν.