Πτώση έως 7,5% στις τράπεζες, πίεσε σημαντικά το Χ.Α.

Πτώση έως 7,5% στις τράπεζες, πίεσε σημαντικά το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, αλλά και το εν γένει θολό τοπίο που υπάρχει σ'' όλα σχεδόν τα «ελληνικά» ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και διαπραγματεύσιμα με τους εταίρους, έφερε ισχυρό άδειασμα – διόρθωση στις τράπεζες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές - που στις αρχές της εβδομάδας «χτύπησαν» νέα υψηλά έξι μηνών – την Παρασκευή καταγράφηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις, οδηγώντας όλους τους «μεγάλους» δείκτες αλλά και τις αγορές του νότου σε καθολική πτώση άνω του 1%. Παράλληλα, ισχυρότατες είναι οι πιέσεις και στους τρεις δείκτες της Wall Street που σημειώνουν πτώση από 1,25% έως 1,60%.

Όπως εύστοχα σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η  νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών στο Eurogroup της 5ης Απριλίου επανέφερε τον σκεπτικισμό στην Αγορά βάζοντας στο επίκεντρο των πωλήσεων τον τραπεζικό κλάδο.

Η απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών ως προς τους όρους ένταξης των κόκκινων δανείων, βάζει σε αμφισβήτηση το ορόσημο του Euroworking Group της 25ης Μαρτίου ανεβάζοντας τις πιθανότητες για μετάθεση της εγκριτικής διαδικασίας στο Eurogroup της 16ης Μαΐου».

«Αντίστοιχα», σημειώνει ο αναλυτής, «στις αποκρατικοποιήσεις παρατηρούνται νέες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται η δυναμική της είδησης και οι επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής.

Σε μια αγορά που τα κέρδη από την αρχή του έτους προσέγγισαν το 20% σε επίπεδο Δείκτη η αναμονή αυτή εκφράστηκε και με κατοχύρωση κερδών, όχι άδικα αφού σε πολλές περιπτώσεις οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις ήταν άκρως δελεαστικές για το χρόνο στον οποίο επιτεύχθηκαν».

Πάντως, τεχνικά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η τάση δεν έχει αλλάξει καθώς το υποστηρικτικό ανοδικό κανάλι βρίσκεται κοντά στις 695 μονάδες. Η άμεση προσέγγιση της περιοχής αυτής θα ενεργοποιήσει σε πρώτη φάση ανοδική αντίδραση από την ένταση της οποίας θα κριθεί αν ολοκληρώθηκε η πρόσφατη διορθωτική κίνηση.

Όπως και να ''χει, η αγορά μετά από ένα ράλι σχεδόν 115 μονάδων από τις 615 μονάδες (στα μέσα Ιανουαρίου) έως τις 730 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό της περασμένης Δευτέρας 18 Μαρτίου, εύλογα παρουσίασε σημάδια κόπωσης, δεδομένου ότι δεν υπήρξε και ροή ειδησεογραφίας ώστε να συντηρήσει το momentum.

Δεν εισέρρευσαν νέα κεφάλαια στο σύστημα οπότε εύλογα υπήρξε κορεσμός. Άλλωστε, αυτό το πενθήμερο ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 47,8 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 26,4% έναντι της αμέσως προηγούμενης, όμως ο «καθαρός» τζίρος αυτής της εβδομάδας ήταν πολύ χαμηλότερος.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 708,24 μονάδες με πτώση 1,35% πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 707,33 μονάδες λίγο πριν το φινάλε, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 723,00 μονάδες στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,33 εκατ. ευρώ, με τα 10,28 εκατ. ευρώ, ήτοι το 22% να είναι πακέτα, κυρίως στον ΟΤΕ. Η μετοχή του οργανισμού που εσχάτως έχει πολύ μεγάλη κινητικότητα, διακίνησε 14,74 εκατ. ευρώ συνολικά, ήτοι το 1/3 του συνολικού τζίρου!

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.849,40 μονάδες με πτώση 0,92%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.129,18 μονάδες με πτώση 0,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε ισχυρή πτώση – διόρθωση σε ποσοστό 6,22% κλείνοντας στις 535,77 μονάδες. Στις τράπεζες, η Εθνική έκλεισε με πτώση 7,47%, η Alpha Bank έχασε 7,09%, η Πειραιώς -6,25% και η Eurobank -3,97%.

Στον ευρύτερο Large Cap απώλειες άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Grivalia Properties, ενώ στήριξη στη διακράτηση των 700 μονάδων έδωσαν οι Coca Cola, OTE, Jumbo, Motor Oil, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή. Απώλειες άνω του 3% είχαν μετοχές όπως MIG, Intracom Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Κέκροπας, ενώ θετικά έκλεισαν οι Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος, AS Company, Intralot, Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που υποχώρησαν.