Ρουμπινί: Τελευταία στιγμή μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος
Shutterstock
Shutterstock

Ρουμπινί: Τελευταία στιγμή μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος

Την τελευταία στιγμή μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος, ωστόσο, η καθυστέρηση επίτευξής της ενδέχεται να βλάψει τις αγορές και –μακροπρόθεσμα– την εμπιστοσύνη στο δολάριο, ανέφερε στο Bloomberg TV στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα, ο πρόεδρος της Roubini Macro Associates.

«Μπορεί να φτάσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή πριν υπάρξει συμφωνία [...] Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Ρουμπινί.

Η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων απειλεί μεν την αμερικανική οικονομία, προβληματίζει επίσης τους επενδυτές σε Ασία και Ευρώπη, όπως διαφαίνεται από την πτώση που σημειώνουν την Τετάρτη 24 Μαΐου οι ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Αμετάβλητα, ωστόσο, παρέμειναν τα προθεσμιακά ομόλογα των αμερικανικών μετοχών.

Οι επενδυτές του Κόλπου, οι οποίοι έχουν ήδη άφθονο ρευστό από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους ιδιωτικά. Επικεντρωμένοι στην τεχνολογία, επειδή οι μετοχές που διαπραγματεύονται δημόσια έχουν υπερτιμηθεί, πρόσθεσε ο Ρουμπινί.

Σύμφωνα με αυτόν, σημαντική πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις από την Ουκρανία έως το Ιράν και η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, καταγράφηκε πτώση του συνολικού ποσοστού του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 10,1% σε 8,7%, αν και αυτό ήταν πάνω από την εκτίμηση οικονομολόγων στο Reuters για 8,2%. Ο τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη για 0,8%.

Είναι η πρώτη φορά από τον Αύγουστο που ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει κάτω από το 10%.

Πιθανή χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου

«Πολύ πιθανή» είναι μια χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου, υπογράμμισε από την πλευρά της, προς τους νομοθέτες, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Παράλληλα, λίγες ενδείξεις για πρόοδο υπήρχαν μέχρι τις 23 Μαΐου στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων μετά τη δήλωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ότι στις 22 Μαΐου είχε μια «παραγωγική» συζήτηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.