Σε πλήρη επενδυτική απομόνωση το Χ.Α. με τζίρο μόλις 16 εκατ. ευρώ

Σε πλήρη επενδυτική απομόνωση το Χ.Α. με τζίρο μόλις 16 εκατ. ευρώ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κάτω από τις 750 μονάδες για 6η συνεχή συνεδρίαση σε ισάριθμες που έχουν γίνει το μήνα Ιούλιο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι ο τρέχον μήνας βγάζει όλες τις παθογένειες μπροστά, με κυριότερη τη «γύμνια» που παρουσιάζει η αγορά όταν σταματούν τις κινήσεις τους οι ξένοι επενδυτές.

Από τα 25,4 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου, σήμερα η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 15,90 ευρώ, που είναι νέο αρνητικό ρεκόρ τελευταίων ετών. Παρ'' ότι αυτή η απαξίωση δεν συνάδει με την εικόνα των ομολόγων, ούτε με αύξηση του ρίσκου χώρας, εντούτοις ο προβληματισμός είναι εύλογος.

Τα ομόλογα έδειξαν νέα βελτίωση, διορθώνοντας σημαντικό τμήμα από τις πιέσεις που καταγράφηκαν το μήνα Μάιο, με το 10ετές να υποχωρεί στο 3,93%, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό διμήνου, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές Μαΐου.

Η εικόνα απαξίωσης στο Χ.Α. λοιπόν δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην οικονομία, αν και ο ευρύτερος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα – μετά τη φυγή από τον προστατευτισμό των προγραμμάτων και των μνημονίων – παραμένει.

Κυρίαρχος παράγοντας που έχει απονευρώσει την αγορά και έχει απογοητεύσει τους ξένους επενδυτές είναι το σκάνδαλο με τη Folli Follie που ως φαίνεται θα έχει πολλά ακόμη – δραματικά – επεισόδια.

Παράλληλα, από την αγορά απουσιάζουν οι καταλύτες και το... όραμα που θα μπορούσε να ξυπνήσει αντανακλαστικά για ανάληψη νέου ρίσκου από εγχώρια αλλά κυρίως διεθνή χαρτοφυλάκια.

Η κατακόρυφη συρρίκνωση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών ακολουθείται και από αντίστοιχη συρρίκνωση του εύρους των διακυμάνσεων λειτουργώντας ανασταλτικά στην δραστηριοποίηση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων…

Εδώ και περίπου δύο μήνες το Χ.Α. έχει εγκλωβιστεί κάτω από τη ζώνη ψυχολογίας των 800 μονάδων, έχοντας αυτό το διάστημα και σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η ελληνική αγορά έχει εγκλωβιστεί σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 735 και των 790 μονάδων, ενώ εσχάτως δείχνει αδυναμία υπέρβασης ακόμη και των 750 μονάδων...

Σήμερα Δευτέρα, παρ'' ότι στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης o Γενικός Δείκτης κινήθηκε πάνω από τη ζώνη των 750 μονάδων, έχοντας υψηλό ημέρας στις 754,13 μονάδες, εντούτοις στο φινάλε «κρέμασε» εκ νέου κοντά στο χαμηλό ημέρας, κλείνοντας στις 749,75 μονάδες με άνοδο 0,36%.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.971,74 μονάδες με άνοδο 0,37%, ο Mid Cap στις 1.243,46 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 834,41 μονάδες με πτώση 0,68%. Ήταν η 8η πτωτική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη στις δέκα τελευταίες, ενώ σ'' αυτά τα επίπεδο ο τραπεζικός δείκτης είχε να κλείσει από τις 11 Απριλίου 2018, ήτοι προ τριών μηνών.

Ο όγκος συναλλαγών στο σύνολο της αγοράς διαμορφώθηκε στα 11 εκατ. τεμάχια, με τα 7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες. Πρωτοφανής η εικόνα απαξιωμένων όγκων και στον Large Cap, με τον ΟΛΠ να διακινεί 215 τεμάχια, τη Σαράντης 3.532 τεμάχια, την Coca Cola HBC 5.432 τεμάχια κ.λπ.

Εφτά μετοχές του FTSE 25 είχαν μικρότερο όγκο από 10 χιλ. τεμάχια, ενώ γενικότερα οι όγκοι τόσο στις τράπεζες, όσο και στα άλλα blue chips κινήθηκαν σε αρνητικό ρεκόρ πολλών ετών!

Στο χώρο του Large Cap πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Alpha Bank, Eurobank, EXAE, ΕΥΔΑΠ και Fourlis, ενώ με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι Viohalco και Jumbo και άνω του 1% οι OTE, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean Airlines.

Στο χώρο του Mid Cap πιέστηκαν τίτλοι όπως MIG -3,12%, Τεχνική Ολυμπιακή -2,84% και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -2,34%, ενώ κέρδη άνω του 3% είχε η J&P Άβαξ και άνω του 2% οι Κρι Κρι και ΚΛΜ. Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρουσίασαν τίτλοι όπως Κρέκα (19,82%), Sato, Γ. Ε. Δημητρίου, Logismos, Δρομέας, Κανάκης, Εικόνα Ήχος, ΑΝΕΚ και CPI.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Κορδέλλου, Lavipharm, ΣΙΔΜΑ, Κλ. Ναυπάκτου, Centric, Φιερατέξ, Newsphone, Ελκτράκ, Revoil, Ίλυδα, Space Hellas, Σελόντα, Έλτον, Quality & Reliability και Πλαστικά Θράκης. Συνολικά, 68 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 51 που υποχώρησαν.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς