Σε προ lockdown επίπεδα και σε υψηλά ενάμιση μήνα το ΧΑ

Σε προ lockdown επίπεδα και σε υψηλά ενάμιση μήνα το ΧΑ

Σε προ lockdown επίπεδα και σε υψηλά ενάμιση μήνα ανήλθε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνοντας ώθηση από την προοπτική του «ανοίγματος» της οικονομίας από την προσεχή Δευτέρα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 634,96 μονάδες με άνοδο 1,41%, επίπεδα που είχε να δει από τις 10 Μαρτίου.

Η ελληνική αγορά και σήμερα ακολούθησε το πολύ βελτιωμένο κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να «χτίζουν» επιπλέον άνοδο έως και 2,25%, ύστερα από το χθεσινό ράλι έως και 3%, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, της σημαντικότερης ευρωπαϊκής αγοράς, κινείται ξανά πάνω από τις 10.800 μονάδες.

H ώθηση στις αγορές δίνεται από το momentum που δημιουργεί η θετική ψυχολογία της επαναλειτουργίας των οικονομιών και των επιχειρήσεων, ύστερα από περίπου ενάμιση μήνα καραντίνας και «κλειδώματος» που έφερε κολοσσιαίες αρνητικές επιπτώσεις σ’ όλη τη λειτουργία του επιχειρηματικού και επενδυτικού συστήματος.

Η σταδιακή άρση του lockdown στις βασικές οικονομίες της Ευρώπης αλλά και οι προσδοκίες για εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των οικονομιών τις επόμενες μέρες, δημιουργούν θετικό κλίμα στις αγορές, με αρκετούς επενδυτές να αναλαμβάνουν εκ νέου ρίσκα. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες σ’ όλη την Ευρώπη ετοιμάζονται να λειτουργήσουν ξανά τα εργοστάσιά τους, ενώ το ίδιο θα πράξουν και άλλες μεγάλες βιομηχανίες όλων των κλάδων.

Όλες οι χώρες, αλλά κυρίως οι οικονομίες της Ευρώπης και των γειτονικών χωρών όπως η Ιταλία που έχουν πληγεί τα μέγιστα από τον κορονοϊό, έχοντας παράλληλα τον τουρισμό σε πλήρη ακύρωση, καλούνται να ορθοποδήσουν και να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο για όλους, μια εξίσωση που το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα καλείται να διαχειριστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, τουλάχιστον σ’ αυτό το εύρος.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος λοιπόν οι αγορές αντέδρασαν ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, όμως το μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί το προσεχές διάστημα, είναι αν έχουν δει τα χαμηλά τους στη «βουτιά» του Μαρτίου, ή αν έχει και άλλο κάτω. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πολλά.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καλύψει μέρος της μεγάλης ζημιάς που έγινε στο πρώτο σοκ με τον κορονοϊό, έχοντας άνοδο 13,73% τον Απρίλιο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όμως υπολείπεται πάρα πολύ από τα επίπεδα που είχε προ της κρίσης του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεκκίνηση της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα καθώς τώρα θα αρχίσουν τα δύσκολα. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές αλλά και παράγοντες της αγοράς, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανοίξουν σε ένα – εν πολλοίς - «καινούριο» περιβάλλον, με… τροποποιημένες συνήθειες, ή όπως αυτοί το ονομάζουν, θα ανοίξουν με gap down.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.539,34 μονάδες με άνοδο 2,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 349,95 μονάδες με άνοδο 5,12%, ύστερα από το χθεσινό +6,02%. Η αξία συναλλαγών ήταν ανεβασμένη και έφτασε στα 62,5 εκατ. ευρώ, με τα 58,7 εκατ. ευρώ στον FTSE 25.

Στον Large Cap, κέρδη άνω του 6% είχαν οι Aegean Airlines και Εθνική, άνω του 5% ενισχύθηκαν οι Eurobank και Alpha Bank, ενώ κέρδη είχαν επίσης οι Coca Cola HBC, Motor Oil, Viohalco, Τιτάν, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ κ.α. Στον Mid Cap το κλίμα ήταν μοιρασμένο χωρίς κάτι ιδιαίτερο, ενώ μοιρασμένη ήταν η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς, με 57 μετοχές σε άνοδο και 56 σε πτώση.