Sell-off και στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Sell-off και στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να είναι εγκλωβισμένες στο σπιράλ της ιταλικής κρίσης, η οποία οδηγεί όλο το επενδυτικό σύστημα σε γενικευμένο περιορισμό ρίσκου και περιφρούρηση κεκτημένων, το ελληνικό χρηματιστήριο δε θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει τις ισχυρές πιέσεις των ξένων αγορών.

Ειδικά οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου δέχονται και σήμερα καταιγιστικές πιέσεις, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί περί το 2,5% και τον ισπανικό IBEX 35 κατά 2,4%, ενώ κοντά στο 1,4% υποχωρούν οι DAX στην Φρανκφούρτη και CAC 40 στο Παρίσι.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται για 4η διαδοχική συνεδρίαση πτωτικά, με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται σε νέα χαμηλά πεντέμισι μηνών και στα επίπεδα που είχε το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου 2017.

Πιο αναλυτικά, o Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 735 μονάδες με απώλειες 2,6%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ευρώ. Η εικόνα στο χώρο του FTSE 25 είναι καθολικά πτωτική, τόσο στις τράπεζες, όσο και στα blue chips.

Στις τράπεζες, απώλειες άνω του 4% έχει η Πειραιώς και η Εθνική, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις και στις Eurobank και Alpha Bank με τον κλάδο να πιέζεται σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σημαντικές επίσης οι πιέσεις και στα μη τραπεζικά blue chips. Απώλειες κοντά στο 5% έχουν τίτλοι όπως ΔΕΗ, Jumbo και Viohalco, ενώ άνω του 3% υποχωρούν οι Lamda Development, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, Σαράντης κ.λπ.

Σημαντικές είναι οι πιέσεις και στο χώρο του Mid Cap όπου πάνω από 6,5% υποχωρεί η Intralot, άνω του 4% χάνουν οι Intracom Holdings, Intracom Κατασκευές και Cenergy Holdings, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις σε MIG, J&P Άβαξ, MLS, Ελλάκτωρ και Attica Bank.

Στο σύνολο της αγοράς, οι πωλητές είναι απόλυτοι κυρίαρχοι, καθώς μόλις 10 μετοχές ενισχύονται έναντι 65 που υποχωρούν.

Τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς

Σ' ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι είναι πουλημένοι, έχοντας καθοδική φορά.

Επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη, σύμφωνα με τον αναλυτή, βρίσκεται μεταξύ 735 και 740 μονάδων επίπεδο από το οποίο διέρχεται ένα ήπια ανοδικό κανάλι που έχει την αφετηρία του στο Μαία του 2017.

Εφόσον η αγορά συνεχίσει προς το εν λόγω επίπεδο τιμών, η σύγκλιση των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες τιμών θα συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες για μια ουσιαστική αντίδραση χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις.