Σημαντικές απώλειες στην Wall Street παρά την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας

Σημαντικές απώλειες στην Wall Street παρά την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς τα ενθαρρυντικά νέα από την απροσδόκητη αύξηση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν γενικότερα αρνητικό κλίμα υπό τις διατηρούμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη νευρικότητα όσο δεν καταλήγουν οι διακομματικές διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον για αύξηση του ορίου χρέους.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με πτώση 1,2% ή 405 μονάδων στις 34.908 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 1% και διαπραγματεύεται στις 4.304 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που υποχωρεί κατά 0,8% κινούμενος στις 14.313 μονάδες.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που δείχνουν οι πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου είναι περαιτέρω ένταση της μεταβλητότητας που ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Dow Jones στις τρεις πρώτες χρηματιστηριακές ημέρες εμφάνισε κατά σειρά άνοδο 483 μονάδων, πτώση 324, άνοδο 312 χτες, ενώ σήμερα υποχωρεί ξανά σε παρόμοια επίπεδα όπως προαναφέρθηκε.

«Ο Οκτώβριος επιβεβαιώνει σίγουρα τη φήμη του ως ο μήνας τους έτους με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα», σημειώνει ο Ράιαν Ντέτρικ της LPL Financial, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε το roller-coaster της αγοράς να διατηρηθεί για ένα διάστημα».

Σε σχέση πάντως με τις προηγούμενες ημέρες σημαντικών απωλειών, οι ρευστοποιήσεις σήμερα δεν εστιάζονται στον τεχνολογικό κλάδο αλλά είναι ευρύτερες, περιλαμβάνοντας και τίτλους εταιρειών που σχετίζονται αμεσότερα με την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.

Σε αυτό το κλίμα, στον βιομηχανικό δείκτη οι Boeing, Caterpillar, Cisco Systems και Dow Inc. κινούνται με πτώση από 2% έως και 3,25%, ενώ από τις Big Tech η Apple κινείται με -1,75% και η Microsoft με -0,9%.

Αντίστοιχα μεγάλες πιέσεις ασκούν στον S&P 500 οι τίτλοι των αεροπορικών εταιρειών με την American Airlines στο -5%, ενώ η JetBlue Airways «βαραίνει» επίσης κατά 5% στον Nasdaq.

Γενικότερα, η νέα άνοδος στις τιμές της ενέργειας χτες ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι ο εξαιρετικά υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να μην έχει την προσωρινή φύση που του αποδίδουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, φέρνοντας έτσι νέα άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, η οποία με τη σειρά της πυροδότησε νέο κύκλο πωλήσεων, ειδικά στους τίτλους υψηλή ανάπτυξης.

Το αρνητικό κλίμα αυτό, που είχε διαμορφωθεί από την αρχή της ημέρας στις παγκόσμιες αγορές, δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν ούτε τα καλά νέα από την έκθεση για την αγορά εργασίας της ADP, τα οποία προσέφεραν μια μικρή αποσυμπίεση στα futures της αμερικανικής αγοράς όταν δημοσιεύθηκαν - περίπου μία ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης - η οποία όμως δεν διατηρήθηκε για πολύ.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 568.000 για το σύνολο του Σεπτεμβρίου ανεβάζοντας κατά πολύ ρυθμό από τις 340.000 νέες θέσεις που είχε ο Αύγουστος, ενώ αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αρκετά χαμηλότερη αύξηση κατά 425.000 θέσεις.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ADP έρχονται παραδοσιακά ως πρόδρομος των επίσημων μετρήσεων του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, το οποίο θα ανακοινώσει την Παρασκευή τη δική του ευρύτερη έκθεση για την πορεία όλων των μη αγροτικών θέσεων εργασίας και για την οποία οικονομολόγοι σε έρευνα του Dow Jones αναμένουν μια αύξηση κατά 500.000 θέσεις, μετά τον απογοητευτικό μάλλον αριθμό των 235.000 θέσεων του Αυγούστου.

Κατά τα άλλα, παράγοντα νευρικότητας αποτελεί πλέον και ο ορατός κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύση για την αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους.

Το όριο του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ και η ισχύς του είχε ανασταλεί το 2019 στο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης του Τραμπ με τους αντιπολιτευόμενους τότε Δημοκρατικούς, αλλά τέθηκε σε ισχύ εκ νέου από την 1η Αυγούστου φέτος.

Εάν δεν αυξηθεί ή ανασταλεί το όριο, η αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθεί αναγκασμένη από να σταματήσει να λειτουργεί με πίστωση, κάτι που θα σημάνει δραστική μείωση στις δημόσιες δαπάνες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέβασε τους τόνους χτες, Δευτέρα, καταγγέλλοντας πως εξαιτίας της «ανεύθυνης» ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να «εγγυηθεί» το ότι οι ΗΠΑ δεν θα κηρύξουν στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κηρύξει ποτέ στάση πληρωμών, ωστόσο επί των ημερών Μπαράκ Ομπάμα το 2011 παρόμοιο πολιτικό αδιέξοδο είχε ωθήσει τον οίκο Standard and Poor's να αποσύρει την αξιολόγηση «AAA» από το χρέος του αμερικανικού δημοσίου, προκαλώντας σοκ στις διεθνείς αγορές.