Στη μέγγενη των ισχυρών διεθνών πιέσεων εγκλωβισμένο το Χ.Α.

Στη μέγγενη των ισχυρών διεθνών πιέσεων εγκλωβισμένο το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προερχόμενες από το μεγαλύτερο, πιο μακροχρόνιο και πιο «γεμάτο» (από επιλογές) bull market όλων των εποχών, οι διεθνείς αγορές, σε κάθε σοβαρή αφορμή αφορμή, έχουν κάθε λόγο να οπισθοχωρούν και να αναδιπλώνονται.

Το παγκόσμιο χρηματιστηριακό και επενδυτικό περιβάλλον είναι έτσι κι αλλιώς «φορτωμένο» από την τεράστια ρευστότητα που απελευθερώθηκε στο σύστημα όλα τα περασμένα χρόνια, με την πρωτοφανή μόχλευση, τα φθηνά επιτόκια και την «παραγωγή» χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.

Έτσι, σε κάθε αφορμή ή αιτία που δύναται να διαταράξει τη νιρβάνα του 9ετούς bull market, οι αγορές πολύ εύκολα (πλέον) παραδίδονται στις ρευστοποιήσεις, καθώς οι επενδυτές σηκώνουν μέρος από τα τεράστια κερδισμένα κεφάλαια...

Μια τέτοια συγκυρία είναι και η σημερινή, με τους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο να αναδιπλώνονται, οδηγώντας τους κορυφαίους δείκτες σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη σε εξαιρετικά μεγάλη πτώση.

Η μόνιμη εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η έξαρση της έντασης στις σχέσεις Αμερικής και Σαουδικής Αραβίας και η συνεχιζόμενη πολεμική μεταξύ Ευρωζώνης και Ιταλίας για την οικονομική πολιτική, είναι παράγοντες που έφεραν ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων.

Η Σαουδική Αραβία είναι από τους πλέον βασικούς «παίκτες» στην αγορά πετρελαίου, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις παγκόσμιες ισορροπίες στο μαύρο χρυσό, ενώ είναι και μεγάλος επενδυτής σε πολλά επίπεδα ανά τις αγορές.

Χθες η Wall Street έδωσε το σύνθημα με ισχυρή πτώση, κάτι που οδήγησε σήμερα τις ασιατικές αγορές σε μεγάλη πτώση έως και 3,08%, ενώ εξαιρετικά μεγάλες είναι οι σημερινές απώλειες σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να πέφτει σήμερα σε χαμηλό είκοσι μηνών. Παράλληλα, νέα μεγάλη «βουτιά» καταγράφουν σήμερα οι δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί αυτή την ώρα 500 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 2,06% και ο Nasdaq -2,43%!

Προσπάθεια για άμυνα στο Χ.Α. κοντά στις 620 μονάδες

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, η τελική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου κρίνεται – αν μη τι άλλο – ικανοποιητική, με την έννοια ότι ως ρηχή, περιφερειακή και χωρίς αναχώματα αγορά, θα μπορούσε να βυθιστεί πολύ περισσότερο. Όμως, το γεγονός ότι αποτελεί μια ρηχή και περιφερειακή αγορά, λειτούργησε και ως... άμυνα, με την έννοια ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ως προτεραιότητα έχουν την περιφρούρηση των μεγάλων θέσεών τους και όχι των ασήμαντων.

Έτσι, σε μια συνεδρίαση μονοδιάστατα πτωτική, η τελική εικόνα είναι μάλλον καλύτερη του αναμενομένου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 619,47 μονάδες με πτώση 1,14%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 615,28 μονάδες περίπου στις 12:30 μ.μ. (-1,81%) και υψηλό στις 623,36 μονάδες λίγο μετά τις 16:10 μ.μ.

Με κάποιες στηρίξεις από μετοχές όπως ΔΕΗ, Alpha Bank, Τιτάν, Jumbo και ΑΔΜΗΕ ο Γ.Δ. απέφυγε να κυλήσει ξανά στα χαμηλά των 610 που είναι και χαμηλά είκοσι μηνών. Όμως, πλέον απέχει λιγότερο από 200 μονάδες από το χαμηλό 28 ετών και τις 420 μονάδες που έπιασε το Φεβρουάριο του 2016!!

Η αξία συναλλαγών παρά το κάπως καλό ξεκίνημα στη συνέχεια «κόλλησε» διαμορφούμενη στα 28,77 εκατ. ευρώ, ενώ όγκοι και τζίροι και στον Large Cap ήταν ξανά μειωμένοι. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.633,43 μονάδες με πτώση 1,38%, ο Mid Cap έκλεισε σε νέα χαμηλά 11μήνου και στις 977,55 μονάδες με πτώση 1,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 473,06 μονάδες με πτώση 0,61%.

Η εικόνα στις τράπεζες ήταν μεικτή, με την Πειραιώς να πιέζεται κατά 2,99% και τη Eurobank κατά 2,75%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Εθνική και με άνοδο 0,88% η Alpha Bank. Στο χώρο των blue chips πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα -3,34%, Motor Oil -3,17%, ΕΥΔΑΠ -3,17%, Coca Cola HBC -2,67%, Σαράντης -2,33%, ΕΧΑΕ -2,25%, Viohalco -2,18% κ.λπ.

Στον Mid Cap η Attica Bank έκλεισε με πτώση 4,62%, η MIG -3,91%, Ελλάκτωρ -3,70%, Intracom Κατασκευές -1,96%, Intralot -1,46%, Κλουκίνας Λάππας -1,87% και J&P Άβαξ -1,25%.

Στην ευρύτερη αγορά για δεύτερη συνεχή ημέρα ξεχώρισε η Αλουμύλ Μυλωνάς που μετά το χθεσινό +8,07% έκλεισε με νέα άνοδο 10,49%, ύστερα από τη συμφωνία παράτασης στο δανεισμό με τις τράπεζες. Κινητικότητα και κέρδη είχαν επίσης μετοχές όπως Ιντεάλο, Inform Λύκος, Εικόνα Ήχος, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης, ΙΑΣΩ και Lavipharm.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Προοδευτική, Έλαστρον, Centric, Briq Properties, Profile, Περσεύς, Mevaco, Quality & Reliability και Σελόντα. Στο σύνολο της αγοράς, 30 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 65 που υποχώρησαν.