Στην «pole position» για το 2023
Shutterstock
Shutterstock
EIΣΗΓΜΕΝΕΣ  

Στην «pole position» για το 2023

Οκτώ συνεδριάσεις πριν το τέλος της χρονιάς και το ξεκίνημα της εβδομάδας με τζίρο που μόλις ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ «καθαρών συναλλαγών», προϊδεάζει ότι η αναμενόμενη ωραιοποίηση τιμών δύσκολα θα επιτευχτεί. Παρόλα αυτά σε τεχνικό επίπεδο, η αγορά κινείται για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, άνω των 900 μονάδων γεγονός που θα πιστοποιήσει και το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο της χρονιάς, τη στιγμή που οι περισσότεροι σημαντικοί δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων δεν προλαβαίνουν να αποφύγουν το κόκκινο.

Όπως και να έχει λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, οι θετικές ειδήσεις για την Ελληνική Οικονομία συνεχίζονται, είτε γιατί οι ξένοι Οίκοι καταθέτουν την αισιοδοξία τους μέσω των εκθέσεών τους,  είτε γιατί η χώρα κατατάσσεται αξιολογικά ως  οικονομικός νικητής του 2022 όπως έγραψε χθες ο Εconomist.

Πράγματι ο διάσημος δημοσιογραφικός οργανισμός, συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες – ΑΕΠ, πληθωρισμό, εύρος πληθωρισμού, απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και δημόσιο χρέος – για 34 κυρίως πλούσιες χώρες.

Όπως αναφέρει κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε μέτρο, δημιουργώντας μια συνολική βαθμολογία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιαπωνία, την Γαλλία και την Ιταλία, με τον Εconomist να μιλά χαρακτηριστικά για «οικονομικό πάρτυ στη Μεσόγειο».

Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζοντας στις μετοχικές αξίες και συνυπολογίζοντας τη συμπεριφορά των μετοχών, εταιρειών με ισχυρά θεμελιώδη που σε μια χρονιά με το εκρηκτικό μείγμα ενεργειακής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού, έδειξαν την ανθεκτικότητά τους, στοχεύουμε να αναδείξουμε ότι και το 2023 θα ξεκινήσουν στην pole position καθώς οι προσδοκίες για συνέχιση των θετικών αποτελεσμάτων είναι αυξημένες.

Πολύ δύσκολο θεωρείται να ανακοπεί η βελτίωση των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, έχοντας διανύσει ένα δύσβατο δρόμο εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Εδώ η Εθνική Τράπεζα συγκεντρώνει ένα συνδυασμό πολύ καλών μετρήσεων, όσον αφορά τα κεφάλαια και την υψηλότερη κάλυψη στα ΝPEs έναντι του ανταγωνισμού.

Στον Μυτιληναίο, η είσοδος της Fairfax και μάλιστα σε υψηλές τιμές, κατέδειξε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και ο Standard & Poor’s προέβη χθες σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητας σε ΒΒ με θετικές προοπτικές. Ο Οίκος εκτιμά ebitda για το 2022 που θα αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ και για το 2023 το 1 δις. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ συνέχισε και φέτος να διατηρεί ευχαριστημένους τους μετόχους του, με την διοίκηση να εκτιμά  διανομή 1 ευρώ μέρισμα και για τα επόμενα χρόνια καθώς  και  τις αρχικές εκτιμήσεις για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2022 στα 720 εκατ. ευρώ, γεγονός που πιστοποιούν και τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και για τη λειτουργική και για την καθαρή κερδοφορία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι ο ΟΠΑΠ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των μετοχών ανάπτυξης στο περιβάλλον αυξήσεων επιτοκίων και αυξημένου ενεργειακού κόστους που ζούμε.

Δεν φαίνεται να τρομάζει τα διϋλιστήρια η καταβολή έκτακτης φορολόγησης εντός του 2023 καθώς τα πολύ υψηλά κέρδη εννεαμήνου οδηγούν το Ρ/Ε της μεν Μότορ Οιλ στο 2,32 ( 1 δισ καθαρά κέρδη)των δε ΕΛΠΕ στο 3,05.

Στην Jumbo στο εννεάμηνο, τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 207,71 εκατ. ευρώ από  191,25 εκατ. ευρω την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,60%.

Tα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του Ομίλου ήταν ανώτερα του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεών του από μισθώσεις, κατά το ποσό των  439,33 εκατ.  ευρώ έναντι  549,14 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2021.

Σύμφωνα δε με τη διοίκηση, οι πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση κατά 12% τον Οκτώβριο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ τον Νοέμβριο του 2022 κατέγραψαν αύξηση κατά 24% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, εκτιμά δε ότι οι πωλησεις του Δεκεμβρίου του 2022 θα ξεπεράσουν αυτές του 2019.

Ο ΟΤΕ έχει σαφώς μείνει πίσω το τελευταίο διάστημα, υποχωρώντας για δεύτερο μήνα κάτω από το σημαντικό επίπεδο των 15,50 ευρώ. Όμως,  το 1 δισ ebitda με 424 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη του εννεαμήνου, με την πελατειακή βάση των 7,4 εκατ. στο ίδιο διάστημα, θα αποτυπωθούν στο ταμπλό, καθώς αναμένεται και ένα ισχυρί τέταρτο τρίμηνο.

Τέλος από τις μεγάλες, ο Όμιλος Viohalco και η Quest είχαν εξαιρετικό εννεάμηνο με τον πρώτο πάντως να έχει υψηλό ενεργειακό κόστος διατηρώντας όμως την δυναμική του.

Στο επόμενο άρθρο μας, θα εστιάσουμε στις μεσαίες και μικρές κεφαλαιοποιήσεις, όπου και εκεί ξεχώρισαν το 2022 εταιρείες, που φιλοδοξούν να ξεκινήσουν και το 2023 από προνομιακή θέση.