αρχείου
Στο επίκεντρο οι ενεργειακές μετοχές
αρχείου
Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο επίκεντρο οι ενεργειακές μετοχές

Στα όρια της ζώνης αντίστασης 843-846 μονάδων, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, συνεχίζοντας την ανοδική του αντίδραση. Η αγορά κινήθηκε καθ ΄ολη τη διάρκεια, σε θετικό πρόσημο, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας με συνολικό όγκο συναλλαγών στα 62,5 εκατ. ευρώ. Όμως ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ είχαν μεγάλες προσυμφωνημένες συναλλαγές, 1,884 εκατ. τμχ και 2 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα καλύπτοντας το 42% των ημερήσιων μικτών συναλλαγών.

Η εβδομάδα που διανύουμε θα δώσει τις ανακοινώσεις των στοιχείων πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την Μεγάλη Βρετανία που αποτυπώνουν την νευρικότητα του επενδυτικού κοινού σε όλες τις χώρες, ενώ για την Ελλάδα αναμένεται η έκθεση και αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας από τον Standard & Poor's χωρίς να περιμένουμε κάποια θετική ή αρνητική έκπληξη.

Οι αριθμοδείκτες της Ελληνικής Οικονομίας δείχνουν καλό πρόσωπο σε μακρο επίπεδο, αλλα οι Οικοι παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της διεθνους αβεβαιότητας, της συνέχισης του πολέμου και της επιμονής του πληθωρισμού.

Προς επίρρωση αυτών των δεδομένων  σε δηλώσεις του ο Γιάννης Στουρνάρας  και όσον αφορά το 2023 αφενός ψαλίδισε τις εκτιμήσεις του στο 2% απο 2,8% αφετέρου επισήμανε ότι ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Φυσικά, για να συμβεί αυτό, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η διατήρηση της δυναμικής του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση  και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος της ενέργειας, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πτώση μέση τιμή της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λόγοι είναι, αφενός ο διπλασιασμός της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη της ζήτησης και αφετέρου στη μείωση της κατανάλωσης σε κάποιες χρονικές περιόδους. Υπάρχουν κάποια διαστήματα αρκετών ωρών  ειδικά εντός του Οκτωβρίου που η ηλεκτροπαραγωγή απο ΑΠΕ αγγίζει και υπερβαίνει το 80%.

Όσον αφορά τις αιτήσεις αδειοδότησης συνεχίζουν σε υψηλούς ρυθμούς και στα αιολικά αλλά κυρίως στα φωτοβολταϊκά και φαίνεται ότι μέσα στη χρονιά ήδη υπάρχουν 960 αιτήματα για 17 GW.

Επομένως, και δεδομένου ότι δεν είναι λίγες οι «ενεργειακές» εισηγμένες, σε μια φάση που κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα, είναι καλό να στρέψουμε το επενδυτικό στόχαστρο και στις μετοχές των εταιρειών αυτών. Ήδη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ,ΑΔΜΗΕ πρωταγωνίστησαν στη συνεδρίαση και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαγραμματική τους συμπεριφορά σε μια φάση κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να προσεγγίσει την ισχυρή αντίσταση του επιπέδου των 852-854 μονάδων, που θα σηματοδοτήσει και τη μελλοντική πορεία της αγοράς.

Στα Ελληνικά Πετρέλαια, το νέο όνομα «HELLENiQ ENERGY» και η ανανέωση της εικόνας του Ομίλου καταδεικνύει την βούλησή του  να εξελιχθεί στο αύριο της «έξυπνης» ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών και την οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων. Με αποτελέσματα ρεκόρ, υψηλό cash flow  και επενδύσεις σε ΑΠΕ  δρομολογείται μια χρονιά -ρεκόρ για το 2022.

ΕΛΠΕ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ



Σε διαγραμματικό επίπεδο το επίπεδο των 6,04 ευρώ, όπως επισημαίνεται στο γράφημα, δημιούργησε ένα τοπικό διπλό πυθμένα, με την αντίδραση να έχει φέρει τη μετοχή ανάμεσα στους κινητούς των 200 εβδομάδων. Ο στόχος της ζώνης 7,55-7,62 στα υψηλά έτους είναι απόλυτα εφικτός στο επόμενο διάστημα.Μόνο η απώλεια των 6,04 ευρώ, θα επιφέρει ανησυχία στους κατόχους ενεργοποιώντας επιθετικές πωλήσεις.


Στην Τέρνα Ενεργειακή, η αύξηση των εσόδων της εισηγμένης στα  276,7 εκατ. ευρώ  στο πρώτο εξάμηνο οδήγησε σε αύξηση της οργανικής κερδοφορίας στα 95,7 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου, διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα στο τέλος του εξαμήνου ανερχόμενα σε  394,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε  1.076,7 εκατ. ευρώ.Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2022 έφτασε τα 895,3 MW αυξημένη κατα 4% η δε  παραγωγή από ΑΠΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασε τις 1,2 TWh, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Στο επενδυτικό του πλάνο ο Όμιλος στοχεύει τα 3,3 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2025 και στα 6,4GW το 2029. Το συνολικό κόστος του επενδυτικού προγράμματος υπολογίζεται στα € 5,9 δισ. για την περίοδο 2022-2029

ΤΕΝΕΡΓ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ


Οριακά προσεγγίστηκε η μεγάλη γραμμή τάσης Κ10 από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020 κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με τη μετοχή να έχει εισέλθει  στην οριζόντια ζώνη συναλλαγών 15,90- 18,40 ευρώ. Στην κάτω πλευρά της ζώνης κινείται ο εβδομαδιαίος εκθετικός 50αρης και γίνεται διαγραμματικά σαφές, πως οποιαδήποτε πλευρά διασπαστεί,  αυτό θα γίνει με εντυπωσιακό τρόπο και αυξημένο όγκο συναλλαγών.Η γραμμή τάσης  Κ10 αποτελεί ισχυρή στήριξη και οδηγεί τον τίτλο στη μακροπρόθεσμη ανοδική του τάση.