Στο κάδρο νέοι τραπεζικοί «γάμοι» – Εκτός… λίστας η Ελλάδα

Στο κάδρο νέοι τραπεζικοί «γάμοι» – Εκτός… λίστας η Ελλάδα

Η έβδομη μεγαλύτερη, βάσει στοιχείων ενεργητικού, τράπεζα των ΗΠΑ (PNC) εξαγοράζει τις αμερικανικές δραστηριότητες της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας (BBVA) έναντι 11,6 δισ. δολαρίων και δίνει, σύμφωνα με αναλυτές, το έναυσμα για την επανεκκίνηση ενός μεγάλου κύκλου σημαντικών τραπεζικών deals την περίοδο 2021-22. Το πόσο… λείπουν τα τραπεζικά deals από τις αγορές φάνηκε χθες, καθώς στον απόηχο της συμφωνίας PNC-BBVA, οι τραπεζικές μετοχές βγήκαν από το λήθαργο με τον πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Euro Stoxx 600 να σημειώνει κέρδη 3,54% και να οδηγεί την άνοδο στα χρηματιστήρια. 

Από τα τέλη Οκτωβρίου έως σήμερα ο τραπεζικός Euro Stoxx 600 έχει ενισχυθεί περίπου 30%, ανεβαίνοντας στο… τρένο της αισιοδοξίας το οποίο μπήκε στις ράγες μετά τα πολύ ευχάριστα νέα από το μέτωπο των εμβολίων. Χθες, είχαμε συνδυασμό των δύο. Πρώτα έγινε γνωστή η συμφωνία PNC-BBVA που είναι το μεγαλύτερο τραπεζικό deal στις ΗΠΑ από την κρίση του 2008 καθώς δημιουργείται ένας τραπεζικός κολοσσός με assets της τάξης 560 δις. δολαρίων. Στη συνέχεια ήρθε η είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna, η οποία ενισχύει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία. 

Και επειδή η ανάκαμψη της οικονομίας και η γενικότερη αναδιάρθρωση στη μετά την πανδημία εποχή θα περάσει από τις τράπεζες, είναι εύλογο να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι την τελευταία δεκαετία τα τραπεζικά deals σπανίζουν παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με την κερδοφορία και τα κόκκινα δάνεια, το περιβάλλον ήταν ευνοϊκό όσον αφορά τη ρευστότητα ενώ και οι εποπτικές «παραινέσεις» ήταν υπέρ τοπικών ή διασυνοριακών «γάμων».

Από αυτή τη λίστα γάμων εξαιρείται η Ελλάδα. Η ελληνική αγορά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν περιλαμβάνεται σε αυτές που θα πρωτοστατήσουν στις εξαγορές και συγχωνεύσεις της επόμενης διετίας. Μάλιστα, η ING εκτιμά ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αυτό που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες να δούμε κάποιο deal στο προσεχές μέλλον. Η Ελλάδα διαθέτει το πιο συγκεντρωμένο τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς το μερίδιο αγοράς των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών αγγίζει αθροιστικά το 98%. Ακολουθεί η Εσθονία με 90% και οι Λιθουανία, Κύπρος, Ολλανδία και Λετονία με πάνω από 80%. Τα πιο κατακερματισμένα τραπεζικά συστήματα και αυτά που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι του Λουξεμβούργου, της Γερμανίας, της Αυστρίας και ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιρλανδία. 

Αθροιστικό μερίδιο αγοράς των 5 μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (2019)

Πηγή: ΕΚΤ, ING

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις του 2020 είναι καθοριστικές για την επόμενη ημέρα των τραπεζών και ξαναβάζουν στο κάδρο τα τραπεζικά deals. Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται ισχυρό πλήγμα στην κερδοφορία τους αλλά και στα κεφάλαιά τους εξαιτίας των νέων κόκκινων δανείων ενώ το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και για να φτάσουμε στην τραπεζική ένωση το 2022.

Τα τραπεζικά deals θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των καταστημάτων και των εργαζόμενων, κάτι που στην Ελλάδα έχει συμβεί σε μεγάλη κλίμακα. Οι πρώτες αγορές που αναμένεται να δούμε κλείσιμο καταστημάτων είναι η γαλλική, η ισπανική, η ιταλική και η αυστριακή, οι οποίες διαθέτουν πάνω από 400 τραπεζικά καταστήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η Ελλάδα έχει λιγότερα από 200. 

Σύμφωνα με την ING, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν όταν αφορούν τράπεζες της ίδιας χώρας. Κάτι που είδαμε να συμβαίνει φέτος με την Intesa Sanpaolo στην Ιταλία να εξαγοράζει την UBI Banca και την CaixaBank να συγχωνεύεται με την Bankia στην Ισπανία.

Ένα διασυνοριακό τραπεζικό deal που φέρεται να κυοφορείται είναι μεταξύ του γαλλικού γίγαντα Credit Agricole και της ιταλικής Banco BPM, η οποία δημιουργήθηκε το 20171 από τη συγχώνευση των Banco Popolare και Banca Popolare di Milano. Δεν πρόκειται για μία εύκολη υπόθεση καθώς η Credit Agricole έχει συνάψει συνεργασίες με μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ενδεχόμενη εξαγορά της Banco BPM θα κινδύνευε να «κοπεί» από τον Επόπτη.