Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο Αθηνών - Απώλειες 3,85%

Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο Αθηνών - Απώλειες 3,85%

Οι αλλαγές συναισθημάτων, προσήμων, κλίματος και διαθέσεων, τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο για τις αγορές και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί, μέχρι να διαμορφωθεί κάποια πιο σταθερή κατάσταση στο ουκρανικό ζήτημα και τα χρηματιστήρια, με νηφαλιότητα, να τιμολογήσουν εξελίξεις και συνέπειες. Μέχρι τότε, η μεταβλητότητα θα είναι κυρίαρχη, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση και κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε με απώλειες 891,58 μονάδες στο -3,85%. Τη Δευτέρα χάθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών 2,6 δισ. ευρώ.

Έτσι, μετά την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, σήμερα επέστρεψαν οι ανησυχίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό, με το αρνητικό κλίμα να επεκτείνεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι βασικοί δείκτες του οποίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, ουσιαστικά, έκρινε και το πρόσημο του μήνα. Ο Φεβρουάριος ολοκληρώθηκε με μηνιαίες απώλειες 4,82% για τον ΓΔ, ενώ ο ΔΤΡ, στο ίδιο διάστημα, σημείωσε απώλειες 5,67%. Με απώλειες 0,20% ο ΓΔΧΑ από την αρχή του χρόνου, με κέρδη 11,22% ο ΔΤΡ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο υψηλός τζίρος, αλλά και το μίνι rebalancing που έλαβε χώρα μέσω των τελικών δημοπρασιών, λόγω των μεταβολών των συντελεστών στάθμισης των μετοχών του MSCI, που θα ισχύσουν από αύριο. Απόλυτα επιφυλακτικοί και λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας, δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες – αναλυτές της εγχώριας αγοράς.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε νέα υψηλά. Η συνέχιση της ανόδου θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της σύρραξης, καθώς και από το εάν η Ρωσία θα λάβει ενεργειακά αντίμετρα προς την ΕΕ. Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, ενώ οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να λύσουν την δύσκολη εξίσωση μεταξύ υψηλού πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων και της αρνητικής επίδρασής τους στην οικονομία. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα λάβει χώρα στις 10/03 και της FED στις 16/03» υπενθυμίζει η Merit Sec.

«Μετά την μερική ανάκαμψη των μετοχικών δεικτών την Παρασκευή, μπαίνουμε σε ένα νέο, περισσότερο μεσομακροχρόνιο, κύκλο αβεβαιότητας, καθώς ξεδιπλώνονται οι νέες σοβαρές κυρώσεις της Δύσης. Η σημερινή, πιθανή, συνάντηση Ουκρανίας - Ρωσίας μοιάζει δύσκολο να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά όχι απίθανο. Η αυξημένη μεταβλητότητα θα παραμείνει καθώς το επενδυτικό τοπίο γίνεται τοξικό, με τον πληθωρισμό να απογειώνεται, από τις αυξήσεις τιμών των εμπορευμάτων. Οι αποφάσεις για αυξήσεις των επιτοκίων αναθεωρούνται, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα λάθους για τα ενδεδειγμένα επίπεδα κόστους χρήματος, από τις κεντρικές τράπεζες», σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.

Η Beta αναφέρει πως «οι ως τώρα επιδόσεις των εισηγμένων δείχνουν υποστηρικτικές για τις αποτιμήσεις, δίνουν δηλαδή πάτημα για υψηλότερες τιμές, δεδομένης και της επενδυτικής δραστηριότητας σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο (εξαγορές, ΑΠΕ, οπτικές ίνες) που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεπάγεται την αύξηση της δυναμικότητας και του παραγόμενου τελικού αποτελέσματος. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του δ’ τριμήνου δεσπόζει στις προγραμματισμένες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας (Παρασκευή 4 Μαρτίου). Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, μετά τα σημερινά αποτελέσματα της Epsilon Net, αύριο Τρίτη ακολουθεί η Mermeren Kombinat, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Autohellas. Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό της Γερμανίας (1η Μαρτίου) και τα μηνιαία στοιχεία ανεργίας για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ (4 Μαρτίου)»/.

«Η κρίση στην Ουκρανία θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά, ωστόσο η πιθανή επέκταση του ‘QE’ από την ΕΚΤ και η καθυστέρηση στις αυξήσεις των επιτοκίων, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για μετοχές ΑΠΕ διεθνώς, θα μπορούσε να είναι θετικό για την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αποτελεί και ένα αμυντικό ‘play», επισημαίνει η Piraeus Sec.

«Το μεγάλο volatility σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον για trading, παρόλα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον χειρισμό των κεφαλαίων. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τις εταιρείες που μας ενδιαφέρουν στην κίνηση, χωρίς να τρέχουμε πίσω από τίτλους οι οποίοι φαίνεται να έπεσαν περισσότερο από την αγορά«, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τέλος η Optima Bank αναφέρει: «Παρά τις θετικές προοπτικές της εγχώριας οικονομίας, οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από πέρυσι και συνδέονται με: 1) τις πληθωριστικές πιέσεις που διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα (κατανάλωση) και τα περιθώρια κερδοφορίας, 2) τις γεωπολιτικές εντάσεις (Ουκρανία, Τουρκία), 3) τις πολιτικές εξελίξεις (εκλογικός κίνδυνος) και 4) τις αυστηρότερες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, οι οποίες εάν εφαρμοστούν απότομα μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν παράλληλα μια συναρπαστική πρόταση ανταμοιβής - κινδύνου»

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 878,08 μονάδες (-5,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 891,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,85%.

Ο τζίρος στα 280 εκατ., από τα οποία τα 107 εκατ. αφορούσαν «πακέτα» (πέρασε μέσω του Χ.Α., προσυμφωνημένη συναλλαγή 78.371.545 τεμ. για την Trastor, στα 1,25 ευρώ. Το “πακέτο” που έγινε αντιστοιχεί στο ποσοστό της Wred LLC (52,07%), ενώ έχει ανακοινωθεί η συμφωνία πώλησης του “πακέτου” στην Τράπεζα Πειραιώς).

Από τις μετοχές του FTSE25, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΥΔΑΠ (+0,14%), ΟΠΑΠ (+0,54%) και Lamda Development (+0,45%). Αμετάβλητη η μετοχή της TITC.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-7,48%), Eurobank (-10,11%), Viohalco (-5,08%), EEE (-8,02%), Εθνική (-8,84%) και Πειραιώς (-5,60%).

Εξαιρετικά προβληματική η τελική εικόνα με 11 ανοδικές μετοχές, έναντι 112 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων.